Verden

Donald Trumps risikable strategi kan avgjøre neste års kongressvalg

Den amerikanske presidenten planlegger omfattende turné under kongressvalget neste år.

USAs president Donald Trump møtte pressen på plenen utenfor Det hvite hus i Washington lørdag.
 • Eirik Husøy
  Eirik Husøy
  Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Neste år er det valg både i Senatet og Representantenes hus, samt guvernørvalg.

Det kjempes om rundt én av tre plasser i Senatet for en seksårsperiode, men alle de 435 setene i Representantenes hus skiftes ut med to års mellomrom.

I dag har republikanerne et solid flertall i Representantenes hus. Men etter at de mistet ett sete i det mye omtalte valget i Alabama, har de bare 51 av 100 plasser i Senatet.

Selv om Trump ikke stiller til valg selv, planlegger han en omfattende turné med folkemøter i 2018. Den siste tiden har Trumps medarbeidere møtt 116 kandidater for neste års valg.

– For presidenten handler ikke dette om jublende folkemengder eller å motta hyllest. Dette handler om å velge og gjenvelge republikanere, sier Bill Stepien, politisk direktør ved Det hvite hus til The Washington Post.

 • CIA hjalp Russland med å avverge terrorangrep. Putin ringte Trump for å takke.
 • Trump-administrasjonen forbyr følgende ord: «Mangfold», «vitenskapsbasert», «foster» og «transkjønnet».

Risikabel strategi

Avisen skriver at det kan være en risikabel strategi for Trump.

Han ligger jevnt over svært lavt på meningsmålinger som spør om han gjør en god jobb som president. Dette til tross for at han økte med tre prosentpoeng til 41 prosent i oktober, ifølge NBC. Antall prosent som mener han gjør en dårlig jobb, er 56.

Den siste tiden har Trump også gitt sin støtte til flere kandidater som har feilet, senest med den mye omtalte Roy Moore i senatorvalget i Alabama.

Roy Moore tapte nylig senatorvalget i Alabama.

Viktig valg

Det er flere grunner til at presidenten vil bruke sin dyrebare tid til å delta i valget neste høst. Mellomvalget avgjør i stor grad hvor mye han kan få til som president, ettersom han er avhengig av flertall i Kongressen for å få gjennom lovforslag.

Ifølge The Washington Post er han også overbevist om at han vil få skylden dersom republikanerne går på viktige tap.

Det påpekes at Trump klarer å samle folkemengder og skape engasjement som få andre republikanere klarer, men at han også har en tendens til å begynne å snakke om seg selv, noe som kan dra oppmerksomheten bort fra kandidaten han skal støtte.

Samtidig vokser opposisjonen på misnøyen til Trump.

– Han turbolader helt klart opposisjonen. Han er det beste verktøyet for å samle opposisjonen, sier David Axelrod, Barack Obamas tidligere strategisjef.

Les også

 1. LES OGSÅ: Nytt album fra Eminem - god bare når han er sint på Trump

 2. LES OGSÅ: Med riddere i hjertepregede underbukser protesterer en av Norges mest interessante unge kunstnere mot Donald Trump

Barack Obamas tidligere sjefstrateg, David Axelrod.

Høyest engasjement hos demokratene

En ny meningsmåling gjennomført av The Wall Street Journal og NBC, støtter Axelrods analyse. Den viser at demokratene vokser før neste års mellomvalg.

På spørsmål om hvilket parti de foretrekker at kontrollerer Kongressen i 2018, svarer 50 prosent av respondentene demokratene, mens 39 prosent svarer republikanerne. Det gir demokratene en 11 poengs ledelse, noe som er en økning fra oktobermålingens syvpoengsledelse, 48 mot 41.

Det er også første gang demokratene har hatt en tosifret ledelse på republikanerne siden september 2008, rett før Obamas seier i presidentvalget.

Selv om det fortsatt er et godt stykke igjen, viser demokratvelgerne også størst interesse for valget.

Disse to tilsammen viser at engasjementet er høyest blant demokratene, ifølge de som utviklet spørreundersøkelsen, skriver The Wall Street Journal.

Tror Trump-supportere møter opp

Og det må være såpass, skal man tro avisen. Tidligere har det vist seg at det ikke har vært nok med en mindre ledelse i meningsmålingene for demokratene på dette tidspunktet i valgkampen, dersom det skal føre til seier i kongressvalget.

Bill Stepien, politisk direktør i Det hvite hus, hevder at til tross for at Trump-støttede kandidater har hatt en tendens til å tape i det siste, så forbedret han resultatet. Han tror at Trumps trofaste velgerbase kommer til å avgjøre valget.

– Presidentens base er motiverte og står sterkt i alle meningsmålinger. Når det kommer til disse valgene, handler alt om oppmøte, og vi tror at presidentens base vil være motiverte til å møte opp, sier Stepien.

Les mer om

 1. Amerikansk politikk
 2. Det hvite hus
 3. Donald Trump