Verden

De risikerer livet for drømmen om Europa

Syriske Nadia (15) og familien overlevde med et nødskrik den livsfarlige båtreisen fra Libya til Italia.

Nadia (15) gir lillebroren en god klem på asylmottaket i Milano. Ferden fra Homs i Syria, via Libya til Italia, kunne endt fatalt. Nå drømmer familien om Danmark.
  • Sofie Gran Aspunvik

Nyheten om de 30 flyktningene som natt til mandag ble funnet kvalt på en båt utenfor Sicilia, føyer seg inn i en dyster rekke av lignende hendelser de siste årene.

Det finnes ikke sikre tall på hvor mange flyktninger som har dødd i forsøket på å komme seg til Europa via sjøveien. Databasen The Migrant Files anslår imidlertid at rundt 23.000 personer mistet livet ved Europas stengte grenser mellom 2000 og 2014 — 6500 av dem utenfor den italienske øya Lampedusa i Middelhavet.

— Middelhavet er blitt en kirkegård, sa Flavio Di Giacomo, Italia-representant for International Organization for Migration (IOM), til Aftenposten i februar. I dag konstaterer han at lite er endret.

- Båtene flyktningene kommer i ser faktisk ut til å være i dårligere stand enn tidligere, sier han.

Mot ny, trist rekord

Totalt har rundt 60.000 flyktninger ankommet Italia hittil i år. Det er nesten like mange som i rekordåret 2013.

I perioden 1. januar til 31. mai reddet den italienske marinen 41.243 flyktninger som forsøkte å ta seg til landet med båt, ifølge en fersk rapport fra Redd Barna. 6722 av dem var barn – de fleste fra Syria og Eritrea.

- Problemet er ikke antallet flyktninger som kommer, men måten de kommer på. De setter kursen mot de samme små stedene og de kommer i bølger, mange på én gang, sier Di Giacomo.

«Kommer vi til å dø?»

I rapporten forteller syriske Nadia (15) om den farlige reisen fra sønderbombede Homs til Europa. Båten hun satt i sammen med moren, faren og to småbrødre begynte å ta inn vann kort tid etter at de hadde seilt ut fra Libyas kyst i retning Italia.

- Brødrene mine spurte mamma om vi kom til å dø, forteller tenåringen.

Redningen ble en italiensk marinepatrulje som fikk dem trygt i havn på Sicilia. Turen gikk deretter til et mottak på det italienske fastlandet. Familien som forlot en leilighet i ruiner i Homs, drømmer nå om å få slå seg ned i Danmark.

Les også:

Les også

- Vi kommer til Norge! Vi er veldig, veldig glade!

Valg mellom to onder

— Flyktningene som tar sjøveien mot Europa, legger livene sine i hendene på bakmenn. Det er nærmest tilfeldig om det går bra eller ikke. Foreldrene tar et desperat valg når de tar med seg barna på denne ferden. Dessverre er det et valg mellom to onder, sier Janne Raanes, leder av Norgesprogrammet i Redd Barna.

Så langt i år har Norge tatt imot 1000 flyktninger fra Syria, og dermed fylt kvoten som Stortinget er blitt enige om for 2014.

Både Amnesty og Redd Barna har oppfordret regjeringen til å ta imot langt flere.

Les også:

Les også

PST lette etter terrorister blant kvoteflyktninger fra Syria

— Grelle argumenter

— Når vi ser hvilken risiko folk er villige til å ta for å komme seg inn i Europa på ulovlig vis, er det en klar indikasjon på at vi tar imot for få kvoteflyktninger. Regjeringens argumenter for ikke å bidra mer i den verste flyktningesituasjonen siden annen verdenskrig, er grelle, sier Janne Raanes.

Redd Barna mener at kvoten bør økes fra 1000 til 10.000 flyktninger.

— Det hjelper ikke at Erna Solberg sier at vi skal sende mer hjelp til syriske flyktninger i Libanon. Vi må åpne opp for flere her hjemme, sier Raanes.