Verden

Skadefryd i Kina, Russland og IS etter USA-opptøyer

Opptøyene i USA utløser nålestikk, dårlig skjult skadefryd og propaganda fra flere land og Den islamske staten.

Denne demonstranten ble pågrepet i St. Louis, Missouri, onsdag. Uroen i USA har vakt oppsikt verden rundt. Foto: Charlie Riedel, AP/NTB Scanpix

 • Kjetil Hanssen
  Kjetil Hanssen

Da en politimann i Ferguson, Missouri, ikke ble tiltalt for å ha skutt en ubevæpnet 18-åring, brøt rabalderet løs i flere amerikanske byer. Ifølge nyhetsbyrået Reuters er over 400 pågrepet i uroen.

Thanksgiving-ro?

Onsdag så det ut til at styrken i protestene roet seg. I dag feirer amerikanerne thanksgiving – høsttakkefest – og i morgen er den store shoppingdagen Black Friday. I Ferguson, der protestene startet, er det dessuten meldt snøvær. Thanksgiving er en av årets viktigste høytider i USA, og det er derfor ventet at demonstrasjonene stilner ytterligere torsdag.

Men spetakkelet har allerede utløst både åpenlys – og litt skjult – skadefryd hos flere av USAs internasjonale kritikere, rivaler, motparter og fiender verden rundt.

I russiske medier har kommentarer om hykleri haglet.

— Når USAs myndigheter snakker om sitt eget land, glemmer de demokrati, menneskerettigheter, beskyttelse av fredelige demonstranter og folks rett til å protestere, skrev Pravda.

- Amerikansk systemfeil

Også offisielle, russiske kommentarer hadde en viss klo:

— Den massive oppstanden av folkelig raseri og politimyndighetenes uforholdsmessige reaksjon til den, bekrefter igjen at dette ikke er en isolert hendelse, men en systemfeil i det amerikanske demokratiet, sa UD-talsmann Aleksander Lukasjevitsj.

Talsmannen minnet USA om at landet må følge opp sine forpliktelser til å overholde demokratiske prinsipper og innbyggernes rettigheter.

Les også:

Les også

Derfor sprer raseriet seg i hele USA

Ukraina-hets

USA og Russland har i år særlig havnet på kant om situasjonen i Ukraina, noe som preget mange kommentarer. Den Kreml-tro nettavisen LifeNews skrev at «Maidan har kommet til USA».

Maidan er plassen i Ukrainas hovedstad Kiev der protestene mot den russiskvennlige regjeringen til Viktor Janukovitsj startet.

Tabloiden Tvoy Den brukte rett og slett overskriften «Afromaidan».

Hvorfor ikke småkaker?

— Hvorfor har ikke Russlands ambassadør delt ut småkaker i Ferguson? Russland må støtte Maidan i Ferguson, skrev den Putinvennlige kommentatoren Israel Shamir på Twitter. Han hentydet til en episode der en amerikansk statssekretær delte ut mat til demonstranter i Kiev.

Den uavhengige radiostasjonen Ekko Moskva gjorde for sin del en uhøytidelig meningsmåling om hvorvidt Russland burde støtte et Maidan i Ferguson. 63 prosent svarte ja.

Skjult nålestikk fra Kina

Global Times er en landsdekkende engelskspråklig avis i Kina. Den eies av partiorganet Folkets Dagblad. Foto: .

I Kina var kritikken mye mer diskret og tildekket. Talsmann i Utenriksdepartementet Hua Chunying ble spurt om å kommentere Ferguson, men avslo med henvisning til at dette var en intern sak i USA. Dette er vanligvis begrunnelsen kinesiske myndigheter bruker for å be andre land holde seg unna spørsmål om menneskerettigheter i Kina. Hun kommenterte imidlertid saken likevel i litt dulgte vendinger og med et stikk til USA:— Hendelsen du tar opp er likevel et eksempel som viser at når det handler om menneskerettigheter, er ingen perfekte. Alle land burde engasjere seg i dialog, kommunikasjon, samarbeid og gjensidig læring for å forbedre menneskerettighetene, i stedet for å rette pekefingre mot hverandre, sa hun.

LES OGSÅ:

Les også

Ferguson-politimann i første intervju: min samvittighet er ren

Regimet i Nord-Korea var langt mindre tilbakeholden. Landets offisielle nyhetsbyrå skrev blant annet at «amerikanere er utsatt for diskriminering og ydmykelse på grunn av rase og de er så vettskremte at de ikke engang forstår hva som skjer når de blir skutt og drept».

Twitterstorm fra IS

Samtidig som kritikken kommer fra flere verdenshjørner, kan det se ut som om gruppen som kaller seg Den islamske staten (IS) også har benyttet anledningen. USA bomber sammen med allierte land gruppens stillinger både i Syria og Irak. En rekke twittermeldinger oppfordrer nå amerikanere til å slutte seg til IS' jihad. Andre maner til opprør mot USAs regjering og de bruker navnene til tidligere afrikansk-amerikanske ledere som Malcolm X i et forsøk på å overbevise svarte amerikanere om at et islamsk kalifat er tingen for dem.

afp000805207-dQkdaM6Bge.jpg Foto: .

— Vår tids egentlige terrorister

Det er nettsteder SITE Intelligence som har samlet tweetene.

— Marsjer mot tyranniet og bevæpn dere mot vår tids egentlige terrorister: USAs regjering, skriver Israfil Yilmaz, en nederlandsk jihadist i Syria.

— I Den islamske staten er det ingen rasister, ingen forskjell på svarte og hvite, het det i en annen.

Ifølge SITE begynte antallet slike meldinger å ta av etter at storjuryen bestemte at politimannen i Ferguson ikke skulle tiltales.

Les også:

 1. Les også

  Skolene i Ferguson er stengt. Nå får barna undervisning på biblioteket. 

 2. Les også

  Brannen som Obama ikke kan slukke

Flere artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  De har forandret USA med tre enkle ord: «Black Lives Matter»

 2. VERDEN
  Publisert:

  Politiet i Minneapolis skal granskes

 3. NYHETSANALYSE
  Publisert:

  Slaver bygget dette huset. Det er noe av grunnen til at Minneapolis brenner i dag.

 4. VERDEN
  Publisert:

  Trump: – Afroamerikanere har aldri hatt det verre enn i dag

 5. VERDEN
  Publisert:

  Trump og Sessions vil ha lange straffer, private fengsler og fortsette den knallharde krigen mot narkotika

 6. VERDEN
  Publisert:

  Amerikansk ekspert frykter at politiet vil det vanskelig for Black Lives Matter-bevegelsen