Verden

Brasiliansk presidentkandidat alvorlig skadet etter knivangrep

Den brasilianske presidentkandidaten Jair Bolsonaro er blitt knivstukket under et valgkamparrangement. Skadene er alvorlige, men tilstanden er stabil.

Høyrepopulisten Jair Bolsonaro, som stiller som kandidat til presidentvalget i Brasil, ble torsdag skadet i et knivangrep.
  • og NTB

Høyrepopulisten Bolsonaro deltok på et valgmøte i byen Juiz de Fora nord for Rio de Janeiro torsdag da han ble stukket i mageregionen.

Ifølge hans sønn Flavio Bolsonaro, som også selv er politiker, var presidentkandidaten «nær døden» da han ankom sykehuset, fordi han hadde mistet så mye blod. 63-åringen ble raskt lagt på operasjonsbordet, og operasjonen beskrives som vellykket.

Bolsonaro blir liggende på sykehuset i minst en uke, opplyste en kirurg på en pressekonferanse. Politikerens sønn skrev i utgangspunktet på Twitter at faren hadde det fint, men fulgte raskt opp med en kontrabeskjed der det sto at han hadde fått alvorlige skader på leveren, en lunge og en tarm.

Jair Bolsonaro bæres vekk etter å ha blitt angrepet med kniv under et valgkamp-møte i Juiz de Fora.

Angriperen banket opp

Polititalsmann Flavio Santiago bekrefter overfor AP at Bolsonaro ble knivstukket, og at den antatte angriperen er pågrepet. Angriperen, som er navngitt, ble banket kraftig opp av Bolsonaros tilhengere etter angrepet, men det foreligger så langt ingen flere opplysninger, uttaler Santiago.

– Dette er en trist hendelse, heter det i en uttalelse fra president Michel Temer.

Ligger godt an

Det er valg i Brasil 7. oktober, og Jair Bolsonaro ligger foreløpig på annenplass på meningsmålingene. Den mest populære kandidaten er tidligere president Luiz Inacio Lula da Silva, men ettersom Lula sitter fengslet for korrupsjon og valgdomstolen derfor har bestemt at han ikke får stille til valg i oktober, er det tvilsomt om han stiller, selv om Lula har anket utestengelsen. Dermed er Bolsonaro favoritt til å vinne valget.

Jair Bolsonaro har sagt at han ikke tror på menneskeskapte klimaendringer, og han har uttrykt seg svært kritisk både om homofile og om svarte. Han er tidligere militær og har uttalt seg fordelaktig om militærregimene som styrte Brasil på 1960- og 1970-tallet.

Kolleger reagerer

Flere av Bolsonaros rivaler avlyste sine valgkamparrangementer fredag i solidaritet. Venstrekandidat Ciro Gomes kaller knivangrepet barbarisk, mens arbeiderpartiets Fernando Haddad, som forventes å måtte stille i Lulas fravær, skriver at han fordømmer handlingen.

Det er ennå uklart om Bolsonaro kan fortsette sin valgkamp.

Her er noen andre artikler du kanskje vil like:

Les mer om

  1. Brasil
  2. Politikk
  3. Sør-Amerika