Trump er fornøyd med Kavanaugh, men Fox-anker mener høringen er en katastrofe for republikanerne

En profil i den konservative TV-kanalen Fox News omtaler anklagene som en «katastrofe» for republikanere. Men etter høringen klinket Trump til med en full støtte til Kavangaugh.

Christine Blasey Ford forklarte seg i Senatet torsdag kveld.

Reaksjonene har begynt å komme etter at Christine Blasey Ford forklarte seg for justiskomiteen i Senatet torsdag.

Mens demokratene og republikanerne driver politisk munnhuggeri, mente flere kommentatorer at Ford fremsto som troverdig da hun ble utspurt om anklagene mot den konservative dommeren Brett Kavangaugh, som er nominert som ny høyesterettsdommer av president Donald Trump.

Chris Wallace er en av de mest kjente profilene til Fox News.

– Rå og troverdig

Denne høringen er en katastrofe for republikanerne, sa kommentator og programleder Chris Wallace i Fox News i en pause i høringen etter Ford.

Wallace, som er en av de mest kjente profilene i den konservative TV-kanalen, mente Ford var ekstremt emosjonell, rå og troverdig i sitt vitnesbyrd.

Trump fornøyd

Det var knyttet stor spenning til hvordan USAs president Donald Trump ville reagere på høringen. Tidligere denne uken ble det spekulert i om torsdagens vitnesbyrd kunne påvirke presidenten til å trekke nominasjonen av Kavanaugh.

Men sent torsdag, etter Kavanaughs forklaring, ryddet Trump all tvil av banen på Twitter:

– Dommer Kavanaugh viste Amerika nøyaktig hvorfor jeg nominerte ham. Hans vitneforklaring var sterk, ærlig og slagkraftig. Demokratenes søk- og ødeleggelsesstrategi er skammelig og denne prosessen har vært en farse, skriver presidenten.

Skal stemme dagen etter høring

Trump legger til at alt har vært gjort i et forsøk på å «forsinke, forhindre og motarbeide» nominasjonen av Kavanaugh.

– Senatet må stemme, avslutter han.

Etter planen skal Senatets justiskomité ta stilling til Kavanaugh-saken i løpet av fredagen. Avstemningen vil avgjøre om komiteen godkjenner Brett Kavanaugh som ny høyesterettsdommer. Dersom dette resulterer i et «ja» til Kavanaugh, vil det bli en ny, avgjørende avstemning i hele Senatet. Ifølge Reuters kan denne skje så tidlig som tirsdag neste uke.

Advokatforening ber om utsettelse

Under høringen referte Kavanaugh flere ganger til at han har fått top-score av den amerikanske advokatforeningen (ABA).

Ifølge CNN sendte den samme foreningen et brev til justiskomiteen rett etter midnatt fredag, hvor de ber om at avstemmingen utsettes til etter FBI har fått etterforsket saken.

Advokatforeningens leder, Robert Carlson, uttrykker bekymring for konsekvensene en forhasted avstemming vil kunne få.

«Hver utnevnelse til nasjonens høyesterett (som med alle andre) er rett og slett for viktig for å haste til en stemme», skriver Carlson.

Han tror resultatet kan få en varig innvirkning på Senatets omdømme og svekket tilliten til Høyesterett i den amerikanske befolkningen.

– Fikk uventet hjelp fra republikansk hold

I torsdagens høring uttalte Ford at hun var 100 prosent sikker på at det var Brett Kavanaugh som forsøkte å voldta henne en kveld på begynnelsen av 80-tallet, da de begge var elever på videregående.

En dommer som ble intervjuet av Fox News, Andrew Napolitano, langet torsdag kveld ut mot kvinnen republikanerne hadde satt til å kryssforhøre Ford, Rachel Mitchell.

Hun er jurist og jobber til daglig for påtalemyndigheten i Arizona, blant annet med overgrep og seksualforbrytelser som spesialfelt.

Napolitano mener hun hverken presset eller utfordret Ford.

– Rachel Mitchell legger ikke en hånd på henne, sa han, og ga uttrykk for at Mitchell hjelper Fords troverdighet med forsiktige spørsmål og at vitnet fikk mulighet til å komme med åpne svar.

– Forkludrer kampen om høyesterett

Sjefen for The New York Times Washington-kontor, Peter Baker, gir uttrykk for noe av det samme i en nyhetsanalyse. Han skriver at republikanerne ikke utfordret Ford på en måte som ga mening og at Mitchell ikke gjorde noen forsøk på å undergrave Fords forklaring.

Han mener ellers at Ford så overbevisende fortalte «en forferdelig historie» at hun endret kampen om høyesterett.

Kavanaugh om anklagene: – Denne høringsprosessen er blitt en nasjonal skam

– Kun kjernevelgere mistror anklagerne

Kommentator Howard Fineman i NBC-news mener hovedargumentet fra den republikanske leieren om at «ja, hun ble angrepet, men selv om det var Kavanaugh som gjorde det, så konspirerer Ford med demokratene politisk – så derfor har ikke bekreftelsen hennes noen betydning» kun vil fungere overfor partiets kjernevelgerne.

Rachel Mitchell, som ble hentet inn for å spørre ut Ford, fordi hun har erfaring fra sedelighetssaker i Arizona, kritiseres for å gjøre en dårlig jobb for republikanerne og Kavanaugh.

Demokrater: - Troverdig

Ikke overraskende får Ford støtte fra demokratisk hold.

– Hun snakker fra hjertet. Hun gjenopplever det verste øyeblikket i sitt liv foran hele verden, uttalte senator Kirsten Elizabeth R. Gillibrand til NBC News.

Hun er en demokratisk kongressrepresentant fra New York.

Ellers har flere tvitret en kommentar som den republikanske veteranen, senator Orrin Hatch (84), skal ha kommet med etter Fords opptreden.

Demonstranter marsjerte til støtte for kvinnene som anklager Brett Kavanaugh for overgrep.

Demonstrerte under høringen

Utspørringen i Senatets justiskomité vekket et engasjement i USA. Under den rundt ti timer lange høringen var det også demonstrasjoner mot Kavangaugh i Washington.