Verden

Drapssiktet i Christchurch-massakren sendte manifest til statsministeren

New Zealands statsminister Jacinda Ardern og flere andre politikere mottok den siktede mannens manifest kort tid før masseskytingen.

Innbyggere i Christchurch sørger og legger ned blomster i nærheten av Masjid Al Noor-moskeen. Foto: Vincent Yu / AP / NTB scanpix

  • Ingvild Fjelltveit
  • NTB

49 personer mistet livet og flere ble hardt skadet da en mann skjøt rundt seg i to moskeer i byen Christchurch på New Zealand.

En 28 år gammel mann er siktet for massakren og ble lørdag varetekstfenglset frem til 5. april.

Statsministerens kontor melder lørdag morgen at de mottok en kopi av manifestet den antatte gjerningsmannen skrev ti minutter før terrorangrepet startet, skriver New Zealand Herald.

Det ble også sendt til andre politikere og til ulike medier, ifølge avisen.

– Det forklarte hans grunner for å gjøre dette. Han sa ikke hva han skulle til å gjøre. Det var ingen mulighet for å stoppe det, sier en talspersonen for statsministeren.

Skrev om innvandring

I manifestet beskriver den siktede seg som en «vanlig hvit mann» som er oppvokst i en helt vanlig familie. Mesteparten av teksten handler om at han mener Europa er truet av innvandring.

Mannen som sendte ut manifestet brukte navnet Brenton Tarrant.

Myndighetene har ennå ikke bekreftet navnet til den hovedmistenkte, men han omtales i de fleste medier som australske Tarrant.

Statsminister Jacinda Ardern sier at 28-åringen er den eneste som er siktet i saken, men at politiet jobber med å finne ut om de to andre som er pågrepet, har direkte tilknytning til angrepet.

Angrepet mot moskeene er det verste som noen gang er blitt rettet direkte mot muslimer i et vestlig land, ifølge nyhetsbyrået AFP.

En video som sirkulerer i sosiale medier viser angivelig gjerningsmannen som filmer seg selv under angrepet. Foto: AP / NTB Scanpix

Les også

Eksperter om terroristens manifest: Mange likheter med Behring Breivik

Støtteerklæringer

Et døgn etter masseskytingen under fredagsbønnen har new zealendere over hele landet samlet seg for å vise støtte til ofrene og deres pårørende.

En gutt legger ned blomster ved politisperringene utenfor Masjid Al Noor-moskeen. Foto: JORGE SILVA / Reuters / NTB scanpix

Til tross for politiets beskjeder om å holde seg unna, samlet hundrevis seg ved Noor-moskeen i Christchurch for å legge ned blomster, skriver Radio New Zealand (RNZ).

Et guttekor fra St. Paul-kirken i byen sang en gammel samoansk fredshymne som også ble sunget etter tsunamikatastrofen på Amerikanske Samoa i 2009.

To kvinner klemmer hverandre utenfor Masjid Al Noor-moskeen. Foto: JORGE SILVA / Reuters / NTB scanpix

Mange har lagt ned blomster utenfor den botaniske hagen i Christchurch. Foto: Mark Baker / AP / NTB scanpix

I Auckland samlet rundt tusen mennesker seg på Aotea-torget i hjertet av byen. «Dette er ikke New Zealand» og «sammen mot terror» sto det plakatene mange hadde med seg.

Flere hadde med seg plakater under markeringen i Auckland. Foto: Jason Oxenham / AP / NTB scanpix

Les også

New Zealand har fått sitt 22. juli. Landet kan ha noe å lære av de norske erfaringene | Frank Rossavik

Markeringer flere steder

Også i resten av verden har mange vist sin støtte til ofrenes familier. Utenfor moskeer flere steder i Europa, USA og Australia er det lagt ned blomster.

I London samlet mange seg ved New Zealand-krigsminnesmerket i Hyde Park for å uttrykke sin medfølelse fredag kveld.

Mange samlet seg ved et krigsminnesmerke i London. Foto: Dominic Lipinski / AP / NTB scanpix

Gjør klart til begravelser

Myndighetene i Christchurch jobber nå med å klargjøre graver og samarbeider med lokalmiljøet for å kunne gjennomføre et stort antall muslimske begravelser, opplyser borgermester Lianne Dalziel til ABC lørdag.

Etter muslimsk tradisjon skal de døde gravlegges så raskt som mulig, og de første ofrene etter massakren vil trolig bli begravet i dag.

Det arbeides fortsatt med å identifisere alle de omkomne.

– I dag er fokuset vår å gi praktisk støtte til familiene. Det er mye for dem å skulle gå gjennom og våre hjerter er med dem, sier Dalziel.

Les mer om

  1. New Zealand
  2. Terror
  3. Skyting