Verden

Swaziland bytter navn

Det lille afrikanske kongeriket Swaziland bytter navn til Kongedømmet eSwatini, opplyser landets konge.

Kong Mswati III av eSwatini taler i FN.
  • og NTB
  • Sveinung Berg Bentzrød
    Journalist

Kong Mswati III annonserte navnebyttet under landets feiring av 50 år med uavhengighet fra Storbritannia.

Etter å ha blitt uavhengige har mange afrikanske land «gått tilbake til sine opprinnelige navn», sa kongen. Landet fikk tilbake sin frihet i 1968.

– Vi skal ikke lenger bli kalt Swaziland fra i dag og fremover, kunngjorde han.

Kunngjøringen ble gjort på et stadion i landets nest største by, Manzini, fire mil øst for hovedstaden Mbabane. Kongen ble kjørt i åpen bil inn på stadion, kledd i sort og rød militæruniform.

Ifølge Daily Sabah betyr eSwatini «stedet for swazilenderne» på det offisielle språket swati.

To land sier de er glade for navneskiftet

Nyhetsbyrået AP skriver at sveitsere har reagert med lettelse på landets navnebytte. Årsaken er at de to landene ofte blir forvekslet på skjemaer på internett.

Også kong Mswati III gjorde et poeng av denne forvirringen da han kunngjorde navneskiftet:

– Ofte når vi reiser utenlands blir vi tatt for å være fra Sveits, sa kongen, ifølge BBC.

Eneveldig konge har økt antall dronninger til 15

I en omtale av Swaziland i 2013 skrev Aftenposten at landet er en gullgruve for arkeologer som er på jakt etter tidlige spor av mennesker. Med rester etter 200.000 år gamle bosettinger og 25.000 år gamle helleristninger. Som i resten av regionen ble de opprinnelige jegerfolkene fortrengt av bantuer som kom nordfra.

Spesielt har ritualet der kongen velger seg ut stadig nye dronninger fått oppmerksomhet.

Hvert år danser Swazilands jomfruer toppløse for kongen, og synger sanger med tekster som «vi vil ikke ha politiske partier i Swaziland» og «jeg er jomfru, vær snill å sjekke at jeg er ren.»

Tradisjonelt har kongen plukket seg en brud fra de opptil 80 000 dansende kvinnene. Kong Mswati III er en av Afrikas siste nær eneveldige konger. Han kritiseres ofte, fra utlandet, for at han bruker det fattige landets ressurser til å finansiere sin egen luksuriøse livsstil.

I 2013 hadde Mswati III 13 dronninger. Nå skal tallet ha økt til 15.

Ikke bare bare å skifte navn

Det er ikke klart hvor mye det vil koste den lille enklaven i Sør-Afrika å endre navn. eSwatini, som sliter med utbredt fattigdom og verdens høyeste forekomst av hiv/Aids, er delvis omsluttet av Sør-Afrika og grenser til Mosambik i øst.

Landet er ett av få land i Afrika hvor den etniske befolkningen er mer eller mindre ensartet.

Å skifte navn på et land er i utgangspunktet nokså uproblematisk, skriver BBC. Mer problematisk er alle sammenhengene navnet brukes i, som i landets egen grunnlov. Det nasjonale flyselskapet heter Swaziland Airlink, landets hovedbank Central Bank of Swaziland. Så kommer navnet opptrer med på Internett, på veiskilt, på pass, og på drakter og uniformer som bærer navnet Swaziland.

Slik sett kan navneskiftet bli dyrt for det lille landet.