Verden

Feil på feil før ebolasmitte i Texas

Det tok lang tid før sykehusansatte i Dallas behandlet pasient fra Liberia med skikkelig verneutstyr.

Boligen til helsearbeideren som nå er blitt smittet med ebola i Dallas, ble søndag rengjort av personell i vernedrakter. JAIME R. CARRERO/Reuters/NTB-Scanpix

 • Tor Arne Andreassen
  Korrespondent i Midtøsten

Amerikanske helsemyndigheter mener en rutinesvikt må være årsaken til at en kvinnelig helsearbeider ved et sykehus i Dallas i Texas er blitt smittet av ebola. Kvinnen ble smittet av Eric Duncan, som ble behandlet for ebola før han døde på sykehuset den 8. oktober. Men myndighetene vet ennå ikke hva slags rutinesvikt som førte til at kvinnene ble smittet.

Oslo Universitetssykehus, Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet varsler ny pressekonferanse om ebolasmitten klokken 17.00 mandag . De vil gi en generell oppdatering om ebolasmitten, i lys av hva som har skjedd i utlandet de siste dagene.

Ble sendt hjem med antibiotika

Rutinesvikten som førte til smitten var heller ikke den eneste feilen som skjedde. Den første gangen Eric Duncan oppsøkte Texas Health Presbyterian Hospital i Dallas den 25. september med feber og mavesmerter, ble han sendt hjem med antibiotika. Det skjedde til tross for at han fortalte at han hadde vært i Vest-Afrika, ifølge nyhetsbyrået AP.

Tok ikke på seg verneutstyr

Også da Duncan kom tilbake til samme sykehus med ambulanse tre dager senere, denne gangen med feber, kraftig oppkast og diaré, og han nok en gang fortalte at han nylig hadde vært i Vest-Afrika, tok ikke de sykehusansatte på seg skikkelig verneutstyr.

Eric Duncan døde av ebola på Texas Health Presbyterian Hospital den 8. oktober. En kvinnelig helsearbeider ved sykehuset har nå fått påvist ebolasmitte. AP

Først to dager senere, den 30. september, da tester fastslo at Duncan hadde ebola, ble de ansatte på sykehuset beordret til å ta på seg skikkelig verneutstyr, viser sykehuspapirer som familien til Duncan har gitt til nyhetsbyrået AP.

Vet ikke hvordan hun ble smittet

Likevel er det foreløpig et mysterium for amerikanske helsemyndigheter hvordan den kvinnelige sykehusansatte i Dallas som fikk påvist ebolasmitte i helgen ble smittet. Hun skal nemlig ha brukt verneutstyret som anbefales ved behandling av ebolapasienter, opplyser klinikksjef Daniel Varga ved Texas Health Presbyterian Hospital til avis The Dallas Morning News.

Den kvinnelige helsearbeideren skal ha hatt «omfattende kontakt» med Duncan etter at han kom til sykehuset i Dallas for andre gang, opplyser helsekommissær David Lakey til The Dallas Morning News.

Eric Duncan døde av ebola den 8. oktober. Wilmot Chayee/AP/NTB-Scanpix

Likevel skal hun ikke ha vært på listen det amerikanske smittevernorganet CDC hadde over personer som hadde hatt kontakt med Duncan som de måtte holde oppsikt med, skriver avisen.

Har ikke identifisert rutinesvikten

Det amerikanske smittevernorganet CDC bekreftet søndag at helsearbeideren i Dallas var smittet av ebola. De mener smitten fra pasienten til helsearbeideren skyldtes en «rutinesvikt». Den smittede kvinnen har imidlertid ikke kunne peke på hva slags feil som kan ha skjedd. Smittevernmyndighetene har nå sendt ekstra personell til Texas for å bidra til behandling av saken.

Amerikanske sykepleiere er sinte

Samtidig sier en representanter for sykepleiernes største fagforening i USA uttrykk for at sykepleierne er sinte fordi sykepleierne ikke har fått riktig utstyr og trening.

— Vi vil at de som gir førstelinjebehandling skal være de som er best forberedt. Våre sykehus motarbeider oss. Smittevernmyndighetene sier ikke at vi trenger vernedraktene. Hvis ikke dette endrer seg raskt, så vil vi demonstrere foran hvert eneste sykehus i landet, sier RoseAnn DeMoro til The New York Times.

Kritiserer amerikanske smittevernmyndigheter

Mandag fikk sjefen for de amerikanske smittevernmyndighetene kjeft for å ha gått ut søndag og sagt at smitten i Dallas skyldtes en rutinesvikt.

— Det er rett og slett feil, sier Gavin Macgregor-Skinner, en ekspert på forebyggende helsetiltak ved Pennsylvania State University, til Reuters. - Vi har ikke gitt de ansatte på helseinstitusjonene et nasjonalt treningsprogram. Vi har ikke gitt dem eksperter som faktisk har arbeidet i sykehus med ebola.

Må være forsiktige når verneutstyret tas av

Både norske og utenlandske helsemyndigheter har opplyst tidligere at det er svært viktig at helsepersonell som behandler ebolasmittede pasienter tar av og på smittevernutstyret på riktig måte. Særlig når verneutstyret tas av må helsepersonellet være forsiktig.

Smitter gjennom kroppsvæsker

Ebola er spesielt fryktet fordi det ikke finnes noen kur for sykdommen. Under det pågående alvorlige utbruddet i Vest-Afrika har cirka 50 prosent av de som blir smittet dødd av sykdommen. Antallet omkomne oversteg sist uke 4000 mennesker. De aller fleste har dødd i Liberia, Sierra Leone og Guinea. Sykdommen smitter gjennom direkte kontakt med kroppsvæskene til en smittet person.

Les også:

Les også

Folkehelseinstituttet: - Vi kan ikke verne oss 100 prosent mot at helsearbeidere blir smittet

Les også:

 1. Les også

  Helsearbeidere i Liberia streiker

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Ny ebola-medisin viser seg svært effektiv i testforsøk: – Over 90 prosent kan overleve

 2. VERDEN

  Helseorganisasjon advarer: Ebola sprer seg i rekordhøyt tempo. Nå nærmer det dødelige viruset seg millionby.

 3. VERDEN

  Mistanke om ebolatilfelle i Sverige

 4. VERDEN

  Helsearbeidere fortviler i ebola-herjede DR Kongo: Lege drept på jobb

 5. VERDEN

  Kirkens Nødhjelp i Kongo: – Ebolasituasjonen er en tikkende bombe

 6. VERDEN

  Ebola-viruset har nådd storbyen Goma i Kongo