Verden

Merkel: Enighet om å bevare Iran-avtalen

Tysklands statsminister Angela Merkel (t.h.), den britiske statsministeren Theresa May og Frankrikes president Emmanuel Macron i Sofia torsdag. Foto: AP/NTB scanpix

EU-landene er enige om at Iran-avtalen ikke er perfekt, men at den bør bevares, sa Tysklands statsminister Angela Merkel da hun ankom EU-toppmøtet i Bulgaria.

Merkel sa torsdag også at det bør gjennomføres ytterligere forhandlinger med Iran om landets rakettprogram og andre saker. Dette er de samme signalene som tidligere kom fra den franske presidenten Emmanuel Macron og som nå synes å ha blitt en felles EU-plattform.

Tidligere har en EU-kilde sagt til nyhetsbyrået AFP at landene i unionen er enige om en felles tilnærming for å holde liv i avtalen om Irans atomprogram.

EU-president Donald Tusk understreket behovet for en slik felles linje i forkant av toppmøtet i den bulgarske hovedstaden Sofia.

  • Les også: Dette kan skje når Trump går ut av avtalen

– Jeg vil at lederne bekrefter at EU står opp for avtalen så lenge Iran gjør det. Avtalen er bra for europeisk og global sikkerhet, sa Tusk onsdag.

President Donald Trump varslet tidligere denne måneden at USA vil trekke seg fra atomavtalen. EU-landene, Iran, Russland, Kina, Norge og en rekke andre land har kritisert beslutningen.

Les mer om

  1. Donald Tusk
  2. Sofia
  3. Russland
  4. Angela Merkel