Verden

Trump avlyser toppmøtet med Kim Jong-un

NEW YORK/OSLO (Aftenposten): I et brev til Nord-Koreas leder skriver USAs president at toppmøtet ikke vil finne sted.

Donald Trump og Kim Jong-un skulle egentlig møtes i Singapore 12. juni. Nå er toppmøtet avlyst.
  • Hilde Bjørhovde
    Journalist

Etter planen skulle de to møtes i Singapore 12. juni i år.

«Dessverre, basert på det voldsomme sinnet og den åpne fiendtligheten som ble vist i din seneste uttalelse, finner jeg det upassende slik ting er nå å ha dette møtet. Jeg føler at det er upassende på dette tidspunkt å ha dette lenge planlagte møtet», skriver president Trump til Kim i et brev torsdag.

Da han møtte pressen, holdt Trump døren på gløtt for at møtet kunne finne sted senere. Han understreket samtidig at USA er klare for alle eventualiteter.

Jeg har snakket med [forsvarsminister Jim] Mattis og de militære sjefene, og de er klare om nødvendig. Jeg har også snakket med Sør-Korea og Japan, og de er klare til å svare dersom Nord-Korea gjør noe dumt eller uansvarlig, sa Trump.

Møtet mellom Trump og Kim ble avtalt etter at Sør-Koreas president videreformidlet et tilbud om et toppmøte til Trump. Den amerikanske presidenten overrasket de fleste ved å takke ja til møtet, noe flere av hans forgjengere tidligere har sagt nei til.

«Jeg så veldig frem til å møte deg», skriver Trump i brevet.

Sadly, I was forced to cancel the Summit Meeting in Singapore with Kim Jung Un. https://t.co/qEoi9ymUEz

– Nord-Korea har muligheten til å få slutt på flere tiår med fattigdom og nød
ved å følge opp en plan om å avskaffe atomvåpnene. Jeg håper Kim Jong-un vil gjøre det som er riktig, ikke bare for ham selv, men også for hans folk, sier Trump.

Fra ordkrig til tøvær

Forholdet mellom Nord-Korea og USA har gått opp on ned de siste årene. Helt fra valgkampen har Trump åpnet for et mulig toppmøte, men i fjor sommer var det en voldsom ordkrig mellom de to lederne.

Da truet blant annet Trump med «ild og vrede», han kalte Kim for «den lille rakettmannen» og sa at hans «atomknapp» i Washington var langt større enn Kims.

I vår endret tonen seg, og de to presidentene ble enige om å møtes. Blant annet løslot Nord-Korea tre amerikanske gisler. Men de to landene klarte tilsynelatende ikke å bli enige om nordkoreanerne kunne beholde atomvåpnene sine eller ikke.

Nord-Korea har angrepet Pence og Bolton

De siste ukene har Trumps sikkerhetsrådgiver John Bolton og visepresident Mike Pence vekket nordkoreanernes vrede. De har begge vist til den såkalte Libya-modellen i forbindelse med Nord-Korea atomvåpen. Det er trolig disse angrepene Trump viser til i brevet til Kim.

«Vi skjuler ikke våre følelser av avsky overfor ham», het det i en uttalelse fra det nordkoreanske utenriksdepartementet om Bolton i slutten av april.

Sikkerhetsrådgiver John Bolton (t.v.) og visepresident Mike Pence har begge kommet med uttalelser som har provosert Nord-Korea.

En høytstående nordkoreansk minister har også anklaget visepresident Mike Pence for å komme med «ignorante og dumme» uttalelser.

Pence hadde da sagt at om Kim ikke inngår en avtale, kan Nord-Korea ende opp som Libya. Den libyske diktatoren Muammar Gaddafi lot seg i 2003 overtale av til å avslutte sitt atomprogram. Noen år senere ble han styrtet og drept av opprørere som hadde støtte fra NATO.

Pompeo: USA var klare til å møtes

USAs utenriksminister Mike Pompeo sa under en høring i Kongressen torsdag at USA var fullt ut forberedt og klar til å delta på møtet. Pompeo sa imidlertid at teamene som jobbet for å legge til rette for møtet, ikke fikk svar fra nordkoreanerne på sine henvendelser.

Utenriksminister Mike Pompeo har møtt Kim Jong-un to ganger. Her er de to fotografert sammen i Pyongyang.

Pompeo lot imidlertid til å holde døren på gløtt for et møte på et senere tidspunkt.

FNs generalsekretær António Guterres uttrykker «dyp bekymring» over at toppmøtet mellom Trump og Kim Jong-un er avlyst, skriver NTB.

– Jeg ber partene om å fortsette dialogen for å finne veien til en fredelig og verifiserbar nedrustning på Koreahalvøya, sier Guterres.

Les mer om

  1. Donald Trump
  2. Kim Jong-un
  3. Singapore
  4. Nord-Korea