Verden

Klart for thriller-avstemning i Skottland

Folkeavstemningen om skotsk uavhengighet fra Storbritannia blir en thriller, viser en fersk meningsmåling. Flere parlamentsmedlemmer ber dronningen gripe inn for å hindre skotsk løsrivelse.

Dronning Elizabeth elsker å være i Skottland. Her er hun sammen med prins Philip og kronprins Charles under et arrangement i Braemar. RUSSELL CHEYNE, Reuters

 • Ntb

En drøy uke før skottene går til urnene, er det nå dødt løp mellom tilhengere og motstandere av løsrivelse fra Storbritannia.

41 prosent av de spurte som oppgir at de vil avgi stemme 18. september, sier at de vil stemme ja til løsrivelse. Nøyaktig like mange, 41 prosent, sier at de vil stemme nei, viser en måling utført av TNS Scotland.

Ber dronningen gripe inn

Førstesiden av The Daily Telegraph 9. september 2014 .

Målingene gjør at flere medlemmer av det britiske parlamentet har bedt statsminister David Cameron be dronning Elizabeth II gi sin offentlige støtte til å opprettholde unionen.— Folkeavstemningen er ekstremt jevn. Dersom dronningen griper inn kan det utgjøre hele forskjellen, sier et høytstående medlem av det konservative partiet til avisen The Telegraph.

— Det vil bety noe for folk i England og Skottland. Det vil være kjærkomment. Jeg tror ikke det vil være upassende, sier Simon Danczuk i opposisjonspartiet Labour til den samme avisen.

Andre peker imidlertid på at å be dronningen om en slik innblanding vil være å misforstå hennes konstitusjonelle rolle.

Les også:

Les også

Hvor sannsynlig er det at skottene løsriver seg?

Spekulasjoner

Mandag ble det klart at prins William og hertuginne Kate venter sitt andre barn. Nyheten førte til spekulasjoner i britiske medier om hvorvidt dette kunne gi et utslag på den skotske folkeavstemningen.

Skottlands førsteminister og uavhengighetsleder Alex Salmond har sagt at landet ønsker å beholde kongefamilien selv ved et ja til løsrivelse. Han var også tidlig ute med å gratulere paret med den kommende familieforøkelsen.

Kunngjøringen fra kongefamilien kom dagen etter at en annen måling viste knapt flertall for skotsk løsrivelse fra Storbritannia. 51 prosent svarte ja til løsrivelse, mens 49 prosent svarte nei i målingen utført av YouGov.

Les også:

Les også

Kameratene frykter de må visepass for å drikke kaffe sammen

Ja-siden øker

Blant alle de spurte i TNS-målingen, også de som verken har bestemt seg for om de skal stemme, eller hva de skal stemme, går 38 prosent inn for løsrivelse, mens 39 prosent sier at de vil forbli i union med britene. 23 prosent sier at de er usikre.

— Denne målingen avdekker en bemerkelsesverdig endring i hva folk akter å stemme, sier lederen for TNS Scotland, Tom Costley.

Målingen viser at andelen som ønsker løsrivelse særlig er økende blant kvinner, mens skotter over 55 år nå er den eneste gruppen med klart nei-flertall.

I en tilsvarende TNS-måling for én måned siden sa bare 32 prosent at de ville stemme for løsrivelse, mens 45 prosent sa at de ville stemme for å forbli en del av Storbritannia. (NTB)

Les også:

 1. Les også

  - Mange skotter er litt misunnelig på Norge

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Skotsk måling viser klart flertall for selvstendighet

 2. VERDEN

  Storbritannia slår sprekker etter Brexit

 3. VERDEN

  Skottlands regjeringssjef: - Skottland kan blokkere Brexit

 4. KRONIKK

  Vil Skottland igjen kreve folkeavstemning om selvstendighet?

 5. KOMMENTAR

  Hovmod står for fall | Per Edgar Kokkvoll

 6. POLITIKK

  Skotsk politiker trygler EU om hjelp etter Brexit-beslutning: - Ikke svikt oss nå