Sist gang den forventede levealderen i USA raste som den gjør nå, var landet rammet av både spanskesyken og første verdenskrig.

Overdoser drepte hele 70.000 mennesker i USA i fjor, viser ferske tall.

En rusmisbruker viser frem en sprøyte med det syntetiske stoffet fentanyl i storbyen Philadelphia i USA. Fentanyloverdoser drepte nesten 30.000 mennesker i USA i fjor.

Klokken var halv elleve om kvelden da besteforeldrene fant henne død i badekaret. Den to år gamle sønnen hennes var der sammen med moren, som lå med ansiktet ned i det kalde vannet. Han var nedkjølt, men i live.

25-åringen ble én av 251 mennesker som døde av en overdose narkotika i byen Madison i Wisconsin i løpet av årets ti første måneder.

Tallet var en økning på 81 prosent sammenlignet med året før, ifølge det lokale politikontoret.

Les også

Dødstallene har steget til katastrofale høyder gjennom to tiår. Nå vil president Trump at noen skal bli holdt ansvarlig.

Syntetisk heroin tar flest liv

Økningen har vært dramatisk også på landsbasis. I 2017 døde hele 70.237 mennesker i USA av overdoser. Det er en økning på nesten ti prosent sammenlignet med fjoråret, ifølge tall som ble offentliggjort torsdag av det statlige amerikanske senteret for å forhindre og kontrollere sykdommer (CDC).

  • Av disse døde 28.466 personer av en overdose med det syntetiske opioidet fentanyl. I 2013 var det bare 3000 som døde av dette stoffet, viser tallene.
  • Heroin ligger på andre plass blant stoffene som fører til overdosedødsfall, ifølge foreløpige tall som ble publisert i august.
  • Andre opioider, deriblant legemidler som OxyContin, ligger på tredje plass.
  • Psykostimulerende midler og metadon står også på listen over de fremste årsakene til overdosedødsfall.
Artisten Prince er blant amerikanerne som døde av en fentanyloverdose i 2016

– Mister for mange for tidlig

Det er i hovedsak unge amerikanere som dør av overdoser. De høyeste dødsratene er blant 35–44-åringer, etterfulgt av dem mellom 25 og 34.

– Vi mister for mange amerikanere, for tidlig og for ofte, på grunn av forhold som kan forhindres, sier CDC-sjef Robert Redfield i en pressemelding.

Overdosedødsfallene er enda mer dramatiske i et langtidsperspektiv. Siden 1990 har antallet steget med hele 650 prosent, ifølge The New York Times.

Antallet dødsfall som en følge av selvmord stiger også i USA, og er nå på det høyeste nivået på 50 år, ifølge rapporten.

Levealderen på vei nedover

De mange overdosene er den viktigste årsaken til at forventet levealder i USA nå er på vei nedover. Den er nå fire måneder lavere enn i toppåret 2015. En amerikaner født i dag kan forvente å leve i 78,6 år, ifølge rapporten.

Sist gang USA opplevde en slik langvarig nedgang i forventet levealder var for et århundre siden, da landet var rammet av både spanskesyken og første verdenskrig.

– Bortsett fra den perioden har vi aldri sett noe lignende det vi opplever nå, sier Robert Anderson, som har ansvaret for dødsstatistikken ved CDC, til nyhetsbyrået AP.

President Donald Trump hva lovet å jobbe for å redusere de enorme dødstallene fra overdoser i USA. I januar signerte han en lov som skal styrke grensekontrollen for å forhindre at ulovlige stoffer blir smuglet inn i landet.

– Mange har en følelse av håpløshet

Årsakene til de høye døstallene blant unge amerikanere er mange. Lege William Dietz, som spesialiserer seg på sykdomsforhindring ved George Washington-universitetet, tror at mange unge sliter med en følelse av håpløshet på grunn av økonomiske problemer og stadig større ulikheter mellom fattige og rike i USA.

– Jeg tror mange i økende grad mister håpet, noe som kan føre til narkotikamisbruk og potensielt selvmord, sier han til nyhetsbyrået AP.

Mange narkotikamisbrukere har også blitt avhengige etter å ha fått foreskrevet smertestillende opioidprodukter som OxyContin av legene sine.