Saudi-Arabia har brukt millioner på Trumps hoteller. Nå nekter presidenten å kritisere den drapsanklagede kronprinsen.

NEW YORK (Aftenposten): Flere saker mot Donald Trump og hans nærmeste kverner seg nå sakte, men sikkert gjennom rettsapparatet.

CIA mener kronprins Mohammad bin Salman har beordret drapet på journalist Jamal Khashoggi. Her er kronprinsen sammen med president Trump i Det hvite hus i mars. Presidentens businessforbindelser med bin Salman er et eksempel på ulovlig samrøre, mener statsadvokaten i Washington, D.C., Karl A. Racine.

– Det kan ende med at presidentens hemmeligheter blir avslørt, sier etikkekspert Richard Painter.

De siste ukene har kritikken haglet mot Saudi-Arabia fra alle kanter. Her i USA har CIA konkludert med at landets kronprins Muhammed bin Salman beordret drapet på journalist Jamal Khashoggi. Mange kongressmedlemmer fra begge partier har kommet med skarp kritikk og bedt om straffetiltak.

Men én mann har gått mot strømmen: president Donald Trump.

Tirsdag erklærte presidenten at USA og Saudi-Arabia vil fortsette sitt nære forhold som før. Han understreket også at det ikke er sikkert at bin Salman kan klandres for drapet.

«Kanskje vet han noe om det, og kanskje gjør han det ikke,» skrev Trump om bin Salman.

Kritikk fra egne rekker

Selv profilerte republikanere, som senator Lindsey Graham og Rand Paul, har det siste døgnet åpent kritisert presidentens avgjørelse. De mener USA vil fremstå som svakt dersom landet ikke konfronterer Saudi-Arabia.

– Jeg trodde aldri jeg ville se Det hvite hus bli et PR-byrå for kronprins bin Salman av Saudi-Arabia, tvitret den republikanske senatoren Bob Corker.

Trumps uvilje til å kritisere kronprinsen har ført til heftige spekulasjoner her i USA om hvorvidt presidenten har økonomiske bindinger til kongedømmet.

– Dersom president Trump har mottatt gaver i form av penger eller tjenester fra land som Saudi-Arabia, er dette et alvorlig brudd på grunnloven. Mye alvorligere enn at en president har en affære med en praktikant, sier professor Richard W. Painter til Aftenposten.

– Rettssakene om mulig korrupsjon er en stor risiko for Donald Trump. Det kan blant annet komme frem hvem som har lånt ham penger, sier den tidligere republikaneren og Bush-medarbeideren Richard W. Painter, som har vært med på å saksøke Trump. Painter gjorde et forsøk på å bli demokratisk senatskandidat i vår, men tapte i primærvalget.

Hotell i særklasse

Painter var øverste etikkrådgiver i Det hvite hus under president George W. Bush. Han har saksøkt president Trump sammen med en gruppe prominente jurister for det de mener er brudd på den såkalte «emoluments»-paragrafen i grunnloven (se fakta i bunnen av artikkelen). Han er også rådgiver i to andre rettsprosesser med samme formål.

Nå er disse sakene i ferd med å utvikle seg til en skikkelig juridisk hodepine for presidenten. Det er ikke tilfeldig at Painter trekker frem Saudi-Arabia. Det bestialske drapet på Khashoggi har nemlig gitt rettssakene brennhet aktualitet.

Bakgrunnen er at Trump fortsatt eier forretningsimperiet sitt. Han tjener for eksempel penger på hotelldrift i Washington og New York, der private selskaper, lobbygrupper og fremmede statsmakter legger igjen store pengesummer.

Da kronprins bin Salman besøkte USA i mars, brukte følget hans så mye penger på Trump-hotellet i New York at det reddet overskuddet for første kvartal, ifølge hotellsjefens rapport, som ble offentliggjort av The Washington Post. Lobbyister for Saudi-Arabia har også lagt igjen over tre millioner kroner på Trump International Hotel i Washington, D.C. under valgkampen i 2016.

Da Trump ble president, var Saudi-Arabia det første landet han besøkte. Nå er presidentens nære forhold til kongedømmet gjenstand for skepsis og mistanke. Det var nettopp dette grunnlovsforfatterne ville unngå, understreker Painter:

– Det er første gang i vår 240-årige historie at vi har en slik situasjon, men heldigvis forutså grunnlovsforfatterne at det kunne skje, og laget lover mot det, sier Painter, som er professor ved University of Minnesota og en svært aktiv Trump-kritiker.

– Grunnlovsforfatterne skjønte at det ville være svært vanskelig å bevise bestikkelser og korrupsjon. Derfor gjorde de enhver form for gaver fra andre statsmakter ulovlig.

Utsikt fra Trump International Hotel i New York. Hotellet har strevet de siste årene og fikk en velkommen pengeinnsprøytning da deler av følget til den saudiarabiske kronprinsen Muhammed bin Salman bodde der i mars.
Trump International Hotel i Washington ligger bare et steinkast fra Det hvite hus og er hyppig brukt av personer, grupper og nasjoner som har forretningsforbindelser med den amerikanske staten.

Har saksøkt presidenten

Statsadvokaten i Washington DC, Karl A. Racine, har lenge fryktet at Trump kunne komme i en slik konfliktsituasjon. Derfor har han saksøkt presidenten for brudd på grunnloven, sammen med sin kollega i Maryland, Brian Frosh (D). De fikk nylig medhold fra en dommer i å gå videre med saken.

– Hvorfor skal vi engang måtte bekymre oss for om Trump er påvirket av ulovlige gaver når han skal reagere på drapsanklagene (mot bin Salman – red anm.)? Hele poenget med denne loven er å fjerne enhver tvil og fjerne inntrykket av korrupsjon, sa Racine til podkasten Trump Inc. fra WNYC i forrige uke.

Nå kan statsadvokatene samle bevis, og de har fått tillatelse av dommeren til å granske Trumps hotelldrift i Washington. Det inkluderer innsyn i Trump-organisasjonens finansielle transaksjoner. Presidenten har protestert, men er hittil blitt avvist av dommeren.

«Presidentens eierskap i Trump International Hotel og fordelene han har fått fra utenlandske stater gjennom dette (...) tyder på at han har fått gaver som bryter med grunnloven,» konkluderte dommeren, Peter J. Messitte, 2. november.

– Dette kan føre til ubehagelige avsløringer om Trumps finansielle hemmeligheter, som hvem som har lånt ham penger, sier Painter, som er rådgiver i denne saken.

– I første omgang kan de bare se på forhold som er knyttet til hotellet i Washington. Men jeg mener det er rom for å utvide sakens omfang.

Den fungerende statsadvokaten i New York, Barbara Underwood, har bekreftet at også de gransker om Trump kan ha brutt denne grunnlovsparagrafen. I tillegg har en gruppe kongressmedlemmer saksøkt Trump med utgangspunkt i samme lov. Med flertall i Representantenes hus kan de også bruke makten sin til å få innsyn i dokumenter som kan styrke saken. Painters sak, som han fører sammen med organisasjonen Citizens for Responsibility and Ethics in Washington, ble avvist av en føderal dommer i New York, men er anket til en høyere instans.

Mange tror granskningen av Trump-kampanjens Russlands-forbindelser nærmer seg slutten. Spesialetterforsker Robert Mueller har allerede tiltalt 32 personer.

Saudi-problemet vokser

Saudi-saken illustrerer at Trump-familiens økonomiske interessekonflikter kan bli et juridisk minefelt. Men det er langt fra det eneste området med potensiell sprengkraft. En rekke saker kverner nå gjennom det seigtflytende amerikanske rettsvesenet. Flere av dem begynner å nærme seg presidenten og hans indre krets.

Den mest omtalte er selvsagt granskningen av Russlands-forbindelsene. Granskningen ledes av spesialetterforsker Robert Mueller. 32 personer er enten tiltalt eller har inngått en avtale med Muellers team. Det ventes at flere tiltaler kan dukke opp veldig snart, og mange tror Mueller er inne i sluttfasen av sin etterforskning.

Christina Pletten er Aftenpostens korrespondent i USA. Kom gjerne med innspill til saker eller ting du har lyst å lese mer om. Følg henne på Facebook her.

  • Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook og Twitter.