Verden

Presset mot Macron øker i Frankrike

Politiets behandling av unge demonstranter i Paris skaper raseri i Frankrike, der det ventes nye, store protester i helgen.

Bilder av opprørspolitiets maktbruk mot studenter og andre demonstranter vekker avsky hos mange franskmenn.
  • og NTB
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Bilder og videoer av studenter, knelende i gata med hendene bak hodet og omringet av opprørspoliti som skriker ordre til dem, vekker reaksjoner.

– Uansett hva de hadde gjort, ingenting rettferdiggjør slik nedverdigende behandling av mindreårige, mener sosialistlederen Olivier Faure.

– Nå må det ikke skvettes mer bensin på bålet, sier han.

Sjokkert

Studentene ble pågrepet i Paris-forstaden Mantes-la-Jolie torsdag, etter en demonstrasjon mot regjeringen som de siste tre ukene har spredt seg til skoler over hele i Frankrike.

146 mennesker ble pågrepet utenfor Saint-Exupery-skolen etter sammenstøt mellom demonstranter og opprørspoliti, der det blant annet ble satt fyr på to biler.

Ifølge en talsmann for regjeringspartiet Republikken på vei (LREM), Laurent Saint-Martin, var 40 prosent av studentene maskerte og bar gjenstander til bruk under vandalisme og ildspåsettelse. Også han er imidlertid sjokkert over bildene.

– Vi har rett til å bli sinte når vi ser slike bilder, sier han til radiostasjonen FranceInfo.

Les også

Massearrestasjoner av franske skoleelever som deltok i protester

Flere hundre er skadd

Studenter og skoleelever ved rundt 280 franske utdanningsinstitusjoner har de siste ukene demonstrert mot nye og strengere opptakskrav, og dette kommer i tillegg til demonstrasjonene protestbevegelsen kalt De gule vestene har holdt i protest mot økte drivstoffavgifter og høyere levekostnader.

De varslede avgiftsøkningene fra nyttår er nå lagt på is, men det er ikke dermed sagt at De gule vestene innstiller sine demonstrasjoner mot president Emmanuel Macron og hans regjering.

Fire mennesker har mistet livet, flere hundre er skadd, rundt 200 biler er stukket i brann, butikkvinduer er knust og bare i Paris ble rundt 400 pågrepet sist helg.

De gule vestene har fått navn etter refleksvestene bilister er pålagt ha med seg, men favner etter hvert langt bredere enn sinte drivstoffkunder. To fagforeninger for lastebilsjåfører har varslet streik søndag, og franske bønder følger etter til uken.

Den franske regjeringen har inntil videre utsatt den varslede avgiftsøkningen på bensin og diesel fra nyttår, og De gule vestene har dermed vunnet fram med sitt krav, enn så lenge. Foto: AP / NTB scanpix

Det er ikke bare Paris som preges av protester. Flere butikker rundt om i hele Frankrike planlegger også å holde stengt i helgen.

En fotballkamp mellom fotballagene Paris Saint-Germain FC og Montpellier, som skulle ha gått av stabelen lørdag, er i tillegg utsatt. Det samme er forestillingene som skulle gå i operahusene Garnier og Bastille i helgen.

Les også

89.000 politimenn mobilisert i Frankrike i frykt for ny voldsbølge

De rikes president

Misnøyen er i det hele tatt stor med den tidligere finansmannen Macron som beskyldes for å være «de rikes president».

Meningsmålinger viser at bare 23 prosent er fornøyd med jobben han gjør, samtidig som hele 71 prosent av de spurte sier at de støtter De gule vestene og deres kamp.

Marine Le Pen og Jean-Luc Mélenchon – fra henholdsvis ytre høyre og ytre venstre i fransk politikk – har åpent støttet demonstrantenes krav. Regjeringen mener likevel at det nå handler om mer enn politisk uenighet.

Fire mennesker er drept, mange er såret og ødeleggelsene er store etter flere uker med stadig hissigere demonstrasjoner mot president Emmanuel Macron og hans politikk i Frankrike.

Les mer om

  1. Emmanuel Macron
  2. Frankrike