Trump kan sette skandalerekord som president, spår etikkekspert
Etikkeksperter advarer Donald Trump. Manglende åpenhet og avstand til forretningsimperiet kan føre til at skandalene vil stå i kø.
– Donald Trump kommer til Det hvite hus med de mest omfattende interessekonflikter vi noen gang har sett i amerikansk historie, skriver Craig Holman i stiftelsen Public Citizen i en e-post til Aftenposten.
Public Citizen overvåker blant annet habilitetsproblemer i det politiske liv i USA. Den jobber for klarere regler for alt fra valgkampfinansiering til habilitet.
Den nyvalgte presidenten risikerer å møte seg selv i døren. Holman viser til at Trumps enorme forretningsimperium omfatter minst 500 forretningsinteresser i 23 land verden over.
Legges i en stiftelse
For å komme kritikerne i møte har USAs påtroppende president plassert sitt enorme forretningsimperium i en stiftelse som skal kontrolleres av hans to eldste sønner. Men det roer ikke ned kritikerne.
– Den planen som den nyvalgte presidenten har lagt frem, lever ikke opp til de standarder som alle presidenter i de fire siste tiårene forholdt seg til, var kommentaren fra Walter Shaub som leder Kontoret for etikk i statsapparatet under et seminar på tenketanken Brookings.
Shaub skrøt av USAs påtroppende utenriksminister Rex Tillerson som inntil for kort tid siden ledet oljegiganten Exxon. Han har lagt sine aksjer i en såkalt «blind trust» (uavhengig stiftelse) og også forvaltningen av utbytte.
– Han har frigjort seg fra mulige interessekonflikter i fremtiden, slo Shaub fast under et seminar på tenketanken Brookings.
Trumps pressekonferanse
Det var torsdag at Trump på en pressekonferanse presenterte hvordan han vil skille forretningsimperiet og jobben som president. Et skille han personlig viste til ikke var nødvendig av kapasitetshensyn. Han kunne ha styrt både forretningsimperiet og USA samtidig.
– Jeg ville ha vært den eneste som var i stand til det, sa han til de fremmøtte pressefolkene.
Men nå velger han å skape en avstand mellom president Trump og forretningsmannen Trump.
Ikke selge
Han vil ikke selge seg ut. Men alle fortjeneste som han gjør på utenlandske myndighetsrepresentanter som bor på hans hoteller, vil bli overført til amerikanske myndigheter. I tillegg skal det utnevnes en egen etikksjef som skal sørge for at Trump-imperiet ikke oppnår spesielle vilkår eller får andre fordeler som følge av båndene til president Trump.
Alle vet det likevel
Sheri A. Dillon, som i mange år har vært Trumps advokat, sier til The New York Times at noen annen løsning ikke var praktisk. Ved et salg ville oppmerksomheten bli rettet mot prisen en oppnår og Trumps fortjeneste. En såkalt blind trust ville være uhensiktsmessig, fordi alle ville vite at Trump er eieren av Trump Tower.
Shaub som leder etikkontoret, er ikke imponert over dette. Han viser til at en rekke av de 2,7 millioner offentlige ansatte i 130 grener av USAs offentlige administrasjon må ofte gjøre ofre for å kunne jobbe i det offentlige.
- Hør vår siste podkast: Trump i strid med egen etterretningstjeneste.
Lytt i spilleren under, på SoundCloud, i iTunes eller fra vår RSS-strøm.
Bryter en tradisjon
– Men USAs president er vel ikke omfattet av de samme habilitetsregler som andre statsansatte?
– Han hevder å være immun overfor de føderale lovene som regulerer interessekonflikter og at han som president «ikke har noen interessekonflikter.» For det første er det interessekonflikter i et omfang vi aldri har sett tidligere. For det andre: selv om loven ikke omfatter presidentens kontor, bør Trump likevel leve opp til den. Det har presidenter gjort de siste 40 årene, understreker Holman.
Habilitetseksperten slår fast at den eneste løsningen er at Trump kutter båndene og plasserer alle interessene i en uavhengig stiftelse, såkalt «blind trust.»
Han minner om at presidenten i USA leder en administrasjon som vil ha innflytelse som har betydning for hans forretningsimperium. Nasjonale og utenlandske interesser er allerede i gang med å kline seg opp til Trump-familiens næringsinteresser for å kjøpe seg tilgang til og fordeler fra den nye administrasjonen.
Offentliggjør ikke selvangivelsen
Trump er også den første presidenten på 40 år som ikke har offentliggjort sin selvangivelse. Noe han ble kritisert for i valgkampen. På pressekonferansen torsdag mente Trump at hans valgseier viste at det ikke var interesse for den.
– Det er bare journalister som er interessert i selvangivelsene, mente den påtroppende presidenten.
Holman mener at ved manglende åpenhet og uklart skille mellom presidentembete og forretningsdriften, vil Trump lede den mest skandalepregede administrasjonen i amerikansk historie.