Verden

IS anklages for massedrap i Palmyra

Ekstremistgruppen IS har ifølge det syriske regimet likvidert over 400 mennesker i Palmyra de siste dagene.

Dette bildet fra IS’ nettside viser angivelig IS-soldater i aksjon utenfor Palmyra tidligere i pinsen. Foto: Foto: AP, NTB/SCANPIX

 • Aftenposten Redaksjon

Hele familier skal være utslettet, inkludert barn sammen med sine foreldre.

Aktivister forteller om flere hundre døde regimetilhengere i gatene.

Det høye tallet er ikke bekreftet fra andre kilder, men aktivistnettverket Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) opplyser at minst 217 mennesker er likvidert av IS-krigere i Palmyra og andre steder øst i Homs-provinsen den siste uken.

Blant de drepte er minst 14 barn, og mange av ofrene var i familie med syriske regimestyrker eller politifolk, ifølge SOHR.

Det syriske regimets nyhetsbyrå siterer kilder inne i byen, som også er kjent under sitt arabiske navn Tadmur.

- Terroristene har drept over 400 mennesker og lemlestet likene under påskudd av at de samarbeidet med regimet, meldte regimets nyhetsorgan søndag.

Hele familier utslettet

SOHR sier de har fått bekreftet at 67 sivile, inkludert 14 barn og 12 kvinner, er drept i det østlige Homs.

I tillegg er minst 150 medlemmer av regjeringshæren og regjeringsstøttet milits og andre som var lojale mot regimet, drept av IS, opplyser SOHR. SOHRs direktør Rami Abdulrahman sier at hele familier er utslettet, inkludert barn sammen med sine foreldre.

- Mange av drapene var i Palmyra. Noen av henrettelsene var ved skyting, mens andre ble utført med kniv eller ved halshugging, sier han.

Lik i gatene

Minst 300 regimesoldater ble drept i kampene før Palmyra falt under IS’ kontroll, ifølge aktivistene. IS-opprørere erobret oldtidsbyen fra syriske styrker nesten samtidig som ekstremistene drev irakske styrker ut av den viktige byen Ramadi i nabolandet Irak tidligere i uken.

- Et større antall soldater er forsvunnet, og det er uklart hvor de er, sier SOHR-leder Rami Abdulrahman.

Syriske opposisjonelle inne i Palmyra melder samtidig via sosiale medier at hundrevis av lik ligger i gatene i byen. Mange av de døde skal ha vært tilhengere av regimet til president Bashar al-Assad. Lørdag ble ekstremistgruppens svarte flagg også heist fra festningen i oldtidsbyen Palmyra, som ligger få kilometer fra nåtidens by.

Sivilbefolkningen i Syria utsettes for enorme lidelser som følge av IS-offensiven de siste dagene, ifølge FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).

FN har fått meldinger om at det syriske regimet hindret sivile i å flykte før IS tok kontroll over Palmyra, ifølge BBC.

Mange syrere er nå fanget som følge av kampene ved byen.

- Det finnes ikke vann, det er ingen elektrisitet, ingen beskyttelse, og mange har ikke mulighet til å flytte på seg. Men vi vet at tusenvis har flyktet til omkringliggende byer, 40-70 kilometer unna, før IS inntok Palmyra, fortalte Firas al-Khateeb ved UNHCR til nyhetsbyrået TT før pinse.

Brende bekymret

Utenriksminister Børge Brende (H) er svært bekymret over at flyktningestrømmen og de menneskelige lidelsene i Syria bare ser ut til å øke, og er urolig over de siste meldingene om drap på sivile i Palmyra.

- Dette føyer seg inn i rekken av ufattelige grusomheter fra ekstremistgruppen ISIL. Angrep på sivile, på kvinner og barn, må fordømmes på det sterkeste, sier Brende.

ISIL er en annen forkortelse som brukes om IS.

Syrisk TV meldte søndag også at Assads luftvåpen har drept over 300 opprørere for å gjenerobre et sykehus i byen Jisr al-Shughour i Idlib nordvest i landet.

Opprørere fra blant annet den Al-Qaida-tilknyttede gruppen Jabhat al-Nusra, (støttefronten for Syria) inntok sykehuset fredag. I løpet av våren har Assad mistet kontrollen i store deler av provinsen Idlib, inkludert provinshovedstaden.

IS er den mektigste av de mange væpnede gruppene som kjemper mot Assads regime. Krigen i Syria har kostet en kvart million menneskeliv og drevet 8 millioner på flukt de siste fire årene.

Vestlige regjeringer og deres arabiske allierte bomber IS, men støtter andre som kjemper mot Assad i Syria. (NTB-Reuters)

Dette bildet fra IS’ nettside viser angivelig IS-soldater i aksjon utenfor Palmyra tidligere i pinsen. Foto: Foto: AP, NTB/SCANPIX

Flere artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  IS-krigere ble drevet ut av oldtidsbyen Palmyra igjen

 2. VERDEN
  Publisert:

  SOHR: 18 sivile drept i luftangrep i Syria

 3. VERDEN
  Publisert:

  Dødstallet stiger etter eksplosjon i ammunisjonslager

 4. VERDEN
  Publisert:

  Minst 70 drept i massive bombeangrep utenfor Damaskus

 5. VERDEN
  Publisert:

  Russland anklages for bombing av sivile i Idlib

 6. VERDEN
  Publisert:

  Minst 220 skal være drept i IS-angrep sør i Syria