Verden

Amnesty: Flere hundre forsvinninger i Egypt

Amnesty International anklager Egypts sikkerhetsstyrker for å stå bak flere hundre forsvinninger blant dissidenter.

Tungt væpnede styrker dukker opp ved boligen til folk og tar dem med seg, ifølge en rapport fra Amnesty. Foto: MOHAMED ABD EL GHANY / X02738

 • NTB

I en ny rapport slår menneskerettighetsorganisasjonen fast at flere hundre egyptere har forsvunnet i minimum 48 timer, og i noen saker i flere måneder, før de offisielt dukket opp igjen i myndighetenes varetekt.

Forsvinningene brukes ifølge Amnesty til å ydmyke og avskrekke kritikere av myndighetene.

– Ufrivillig forsvinning har blitt et nøkkelinstrument for statlig politikk i Egypt. Enhver som tør snakke ut, er i faresonen, sier Amnestys sjef for Midtøsten og Afrika, Philip Luther.

Lokale menneskerettighetsorganisasjoner har i snitt meldt inn tre eller fire forsvinninger hver dag siden starten av 2015.

– Barn forsvinner

Blant dem som har forsvunnet er barn helt ned i 14-årsalderen, ifølge rapporten. Moren til en 14 år gammel gutt forteller at sønnen hennes er blitt utsatt for elektriske støt og blitt voldtatt med en trepinne under avhør.

De fleste av ofrene er tilhengere av den avsatte presidenten Mohamed Mursi, men det dreier seg også om sekulære aktivister og folk som tilsynelatende er blitt frihetsberøvet utelukkende på grunn av familiekoblinger, ifølge Amnesty.

Egyptiske myndigheter har avvist at de bruker tortur, men sier at det har skjedd isolerte tilfeller av maktmisbruk og at de som står bak er blitt straffet.

– Svikter sine plikter

De aller fleste forsvinningene skjer ved at tungt væpnede styrker dukker opp ved boligen til folk og tar dem med seg, ifølge rapporten.

Det blir sjelden satt i gang etterforskning dersom familiemedlemmer klager, og i sakene hvor dette skjer avsluttes etterforskningen så snart myndighetene anerkjenner at personen som er forsvunnet sitter i varetekt hos sikkerhetsstyrkene, hevder Amnesty.

– Påtalemyndigheten svikter på grusomt vis sine plikter til å beskytte folket fra ufrivillig forsvinning, vilkårlige pågripelser, tortur og annen dårlig behandling, sier Luther.

Flere artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Amnesty anklager Venezuela for forbrytelser mot menneskeheten

 2. VERDEN
  Publisert:

  Graver Mexicos mørkeste hemmeligheter frem i lyset

 3. VERDEN
  Publisert:

  FN ville legge tortur-konferanse til Egypt – så begynte protestene å komme

 4. VERDEN
  Publisert:

  HRW: Chilensk politi bryter menneskerettighetene

 5. VERDEN
  Publisert:

  Med ny president i USA kunne man håpe på lettere vilkår for egyptiske aktivister. Foreløpig går det meste i gal retning.

 6. VERDEN
  Publisert:

  FN mener at sikkerhetsstyrkene hennes dreper babyer, voldtar kvinner og brenner ned hus