Verden

Bidro Putin til at Trump ble valgt? Her er seks spørsmål og svar som forklarer hacker-skandalen i USA.

CIA hevder i en hemmelig rapport at Russland forstyrret valget i USA for at Donald Trump skulle bli president. Fredag kveld fikk de støtte av FBI. Hva vet vi egentlig om hacker-saken som noen kaller et «politisk 11. september»?

En Donald Trump-tilhenger venter på kandidaten under et valgmøte i februar.
 • Per Kristian Aale
 • Kjetil Hanssen
  Journalist

1. Hva har skjedd?

Når det påstås at russerne har hacket det amerikanske valget, er det ikke slik at de mistenkes for faktisk å ha tuklet med opptellingen av stemmer. Hackingen handler først og fremst om to store tyverier av e-poster. Ved et tilfelle ble 20.000 e-poster stjålet fra serverne til Det demokratiske partiets hovedkontor. I tillegg ble 20.000 sider med e-poster stjålet fra Clinton-rådgiver John Podesta etter at han fikk en lure-mail om et Google-sikkerhetsbrudd.

Begge samlingene med dokumenter er offentliggjort av Wikileaks. Andre partifolk og folk fra Clinton-stiftelsen er også hacket, og mailene er publisert hos DC Leaks og Guccifer 2.0.

Ingen av e-postene inneholdt nyheter som slo ned som en bombe i valgkampen. Mange små drypp om politisk taktikkeri som på ulikt vis var pinlig for Clinton-kampanjen, kom likevel ut i tur og orden. Blant annet ble e-poster tolket som partifavorisering av Clinton fremfor Bernie Sanders. Det ble også publisert utdrag fra betalte taler hun hadde holdt for finansselskaper og som kunne tolkes som eksempler på at hun i lukkede møter ikke mente det samme som i offentligheten.

2. Hvorfor er det blitt aktuelt akkurat nå?

Valget skjedde 8. november, og amerikansk etterretning kunngjorde en hel måned tidligere sin oppfatning om at Russland sto bak forsøk på å forstyrre det amerikanske valget. Hvorfor dukker saken igjen opp nå?

President Barack Obama har satt i gang en storstilt granskning av saken. I tillegg er senatorer blitt orientert om saken av etterretningen og nye detaljer er lekket ut i pressen. Ifølge The Washington Post mener både FBI og CIA at russernes motiv var å hjelpe Trump. Ifølge The New York Times ble også republikanere hacket, men materialet ikke lekket. TV-kanalen NBC sier at høytstående etterretningsfolk sier Putin selv var involvert i kampanjen mot Clinton. Disse lekkasjene – samt Donald Trumps vilje til å debattere dem i sosiale medier – bidrar til å holde saken på dagsordenen.

Tradisjonelle russiske tredukker til salgs i Moskva på den amerikanske valgdagen.
 • Supermodell, forretningskvinne og snart presidentdatter: Ivanka Trump (35) kan bli den virkelige førstedamen i USA.

3. Hvilke spor peker mot Russland?

Tre datasikkerhetsfirmaer, deriblant CrowdStrike, har konkludert med at to russiske hackergrupper sto bak: Cozy Bear og Fancy Bear. Førstnevnte skal angivelig være knyttet til sikkerhetstjenesten FSB, mens den andre gruppen skal ha forbindelser til Russlands militære etterretningstjeneste GRU.

Thomas Rid, professor ved King’s College London og ekspert på bruk av informasjonsteknologi i konflikter, skriver på IT-nettstedet Motherboard at bevisene som knytter disse gruppene til hackerangrepene er «solide». De russiske gruppene skal tidligere ha brukt nøyaktig de samme verktøyene, metodene, infrastrukturen og unike krypteringsnøkler som gjør at ekspertene kan kjenne dem igjen.

Den samme ondsinnede programkoden ble brukt til å hacke den tyske nasjonalforsamlingen i fjor. Tysklands sikkerhetstjeneste konkluderte med at det var Fancy Bear og GRU som sto bak. Det var denne gruppen som fikk tilgang til Podestas e-postkonto.

Fancy Bear har tidligere rettet hackerangrep mot politiske og militære mål i Ukraina og Georgia – i tillegg til flere NATO-installasjoner.

– Det er ingen andre aktører enn Russland som har en interesse i disse ofrene, sier Dmitrij Alperovitsj fra CrowdStrike til The New York Times.

Han peker også på at hackerne kun jobbet når det var kontortid i Moskva.

I midten av juni dukket det plutselig opp en blogg som ble skrevet av en som kalte seg Guccifer 2.0. Navnet tilhører en kjent, rumensk hacker. Han hevdet at det var han alene som sto bak datainnbruddet i USA, og at det ikke hadde noe med russere å gjøre.

Men en Motherboard-journalist avslørte raskt at Guccifer 2.0 ikke kunne rumensk. I begynnelsen kunne han også dårlig engelsk, men i løpet av ukene som de kommuniserte via chat, ble engelsken stadig bedre. Det viser at det var flere personer som sto bak.

Metadatene på ett av dokumentene som ble lekket, viste at det var blitt redigert på en datamaskin med russisk tastatur av en bruker med kallenavnet Feliks Edmundovitsj, fornavnet og farsnavnet til grunnleggeren av det hemmelige politiet i Sovjetunionen, Tsjekaen.

Et annet dokument hadde en hyperlink med en feilmelding med kyrilliske bokstaver, trolig fordi dokumentet var redigert på en russisk datamaskin.

Russlands president Vladimir Putin.

4. Hvis Russland står bak; hvorfor har de i så fall gjort dette?

I en hemmelig CIA-rapport som The Washington Post omtalte, heter det at Russland forstyrret valget i USA for å helpe Donald Trump til seier, ikke bare å undergrave tilliten til valget.

Etterretningen skal ha identifisert personer med bånd til Kreml, og disse personene lekket de stjålne e-postene til Wikileaks.

De som skaffet e-postene til veie, var på armlengdes avstand fra russiske myndigheter, noe som ifølge rapporter er i tråd med russisk praksis om å bruke «mellommenn» i sensitive etterretningsoperasjoner, slik at man senere kan frasi seg ansvar.

Også FBI mener at russerne sto bak – ifølge The Washington Post – men de har så langt ikke funnet bevis for at målet var å fremme en kandidat i det amerikanske presidentvalget.

Avisen peker på at det er kulturforskjeller mellom CIA og FBI som kan forklare hvorfor de vurderer saken forskjellig. Det føderale politiet jobber for å bevise skyldspørsmålet utover enhver tvil i retten, mens CIA er en etterretningsorganisasjon som gir begrunnede vurderinger ut fra den informasjonen de samler inn.

5. Hva sier russerne og Trump?

Tidligere denne uken avviste russiske myndigheter beskyldningene fra CIA og FBI. President Vladimir Putins pressetalsmann, Dmitrij Pesko, kalte det «søppel som ikke har noen rot i virkeligheten». Han la til at påstandene var «myter og godnattnatthistorier som er fremsatt av busemenn», og at dette er mislykkede politikere i Vesten som forsøker å legge skylden på Moskva for sine nederlag.

Også påtroppende president i USA, Donald Trump, avviser konklusjonene i de hemmelige rapportene.

«Dette er de samme folkene som påsto at Saddam Hussein hadde masseødeleggelsesvåpen. Valget er over for lengst, i en av de største valgmannsseirene på lenge. Det er på tide å gå videre og gjøre Amerika bra igjen», sier Trumps overgangsstab i en uttalelse.

USAs påtroppende president Donald Trump.

6. Hva skjer videre?

Den offisielle granskningen er det mest vesentlige fremover. President Barack Obamas talsmann, Josh Earnest, har i en orientering i Det hvite hus sagt at gjennomgangen skal være «ferdig før 20. januar» – det er da Obama går av og Trump overtar.

– Og vi skal offentliggjøre så mye av den granskningen som mulig, sa Earnest.

Les mer om

 1. USA-valget 2016
 2. USA
 3. Russland
 4. Wikileaks
 5. FBI
 6. Etterretning
 7. FSB