Verden

Kina forbyr handel med elfenben. Den kan bli redningen for den afrikanske elefanten.

Dyrevernere jubler over at Kina i 2017 vil forby all handel med elfenben. Forbudet kan være redningen for den utsatte afrikanske elefantbestanden.

Kenyanske nasjonalparkvakter viser frem elfenben som i sommer ble beslaglagt hos en ettersøkt elfenbenssmugler. Feisal Ali Mohamed er en av Interpols ni mest ettersøkte for miljøkriminalitet etter at han ble siktet for å ha handlet med over 2000 kilo elfenben i Mombasa i Kenya i juli.
  • Thomas Olsen
    Journalist

Innen utgangen av 2017 skal all handel og bearbeiding av elfenben være forbudt i Kina.

Det kan være redningen for den afrikanske elefanten. Tidligere i år kom en rapport fra International Union for Conservation of Nature (IUCN) om at bestanden opplevde sin verste reduksjon på 25 år på grunn av ulovlig snikjakt.

IUCN estimerer at over 100.000 afrikanske elefanter er blitt drept av snikjegere siden 2006.

30.000 drepes årlig

20 millioner elefanter kan ha levd i Afrika før europeerne tok kontroll over kontinentet. På 1970-tallet anslås det at antallet hadde sunket til 1 million.

Det finnes mellom 450.000 og 500.000 elefanter i Afrika fortsatt, men snikskyttere dreper rundt 30.000 hvert år for å møte etterspørselen i Asia.

Kina er i dag verdens største marked for elfenben. Elfenbensprodukter ses på som statussymboler i Kina, der oppkjøpere betaler opp mot 10.000 kroner pr. kilo, ifølge AFP.

  • Sør-Afrika tillater jakt: Elefanten er utrydningstruet i store deler av Afrika

– Vil ødelegge for smuglere

Verdens naturfonds (WWF) ekspert på handel med truede arter, Mats Forslund, sier til nyhetsbyrået TT at det kinesiske forbudet vil ha en effekt på det svarte markedet for elefantstøttenner.

– Dette er en historisk beslutning. Det smugles mye elfenben i Kina i dag, men med salgsforbudet vil det bli betydelig vanskeligere å få smuglervarene ut på markedet, sier han.

En stort antall kinesiske bedrifter som handler med elfenben, må stenge allerede i løpet av første kvartal i 2017.

Les også

  1. Til min grandgrandniese: En gang fantes elefanter | Dag Øistein Endsjø

Les mer om

  1. WWF
  2. Afrika
  3. Truede dyrearter
  4. Natur
  5. Kina