Sekkingstad: – Jeg ble behandlet som en slave

DAVAO/OSLO (Aftenposten): Kjartan Sekkingstad forteller at han har overlevd flere sammenstøt mellom geriljaen og filippinske styrker i jungelen, og at han stadig ble truet om å bli Abu Sayyafs neste offer.

Kjartan Sekkingstad på pressekonferansen i Davao sammen med Filippinenes president Rodrigo Duterte (t.h.)
Aftenpostens korrespondent Jørgen Lohne i Davao på Filippinene.

En nybarbert Sekkingstad stilte til pressekonferanse sammen med Filippinenes president søndag ettermiddag, norsk tid.

– Vi har mange problemer med terrorisme og kidnapping, men vi vil forsøke å ordne alt, sa president Duterte til pressen.

Til høyre for ham satt Kjartan Sekkingstad i en stol. Siden de første bildene ble tatt av ham etter han ble frigitt, hadde Sotra-mannen tatt skjegget.

– Takk til alle som gjorde dette mulig. Jeg er veldig lykkelig over å være i live og fri. Det er en fantastisk følelse, sa Sekkingstad.

Sekken ble skutt i filler

Sekkingstad forteller at han har overlevd flere sammenstøt mellom geriljaen og filippinske styrker i jungelen, og at han stadig ble truet om å bli Abu Sayyafs neste offer.

– I et av sammenstøtene, der filippinske styrker åpnet ild fra helikoptre og bakkestyrker, kjente jeg et slag i ryggen og trodde jeg var truffet. Etterpå så jeg at jeg ikke var truffet, men at ryggsekken min var hullete etter kuler, sier Sekkingstad ifølge nyhetsbyrået AFP.

Nordmannen bar på ryggsekken da han lørdag ble overlevert til MNLF, som har en fredsavtale med filippinske myndigheter.

– Forferdelig, forferdelig, svarer Sekkingstad på spørsmål om hvordan han vil beskrive fangenskapet.

– Jeg var heldig

Sekkingstad forteller at han og de andre gislene ble tvunget til å bære gisseltakernes eiendeler. De fikk ingen informasjon om omverdenen. På et tidspunkt var det flere enn 300 fangevoktere.

– Vi ble behandlet som slaver, sier nordmannen.

Etter at geriljaen halshugget canadieren John Ridsel i april, truet fangevokterne ham ofte med at han ville bli neste offer.

– Jeg er heldig som kom fra det med livet i behold, sa nordmannen til lokale medier i byen Indanan på øya Jolo før han ble fløyet til Davalo.

Her er Kjartan Sekkingstad sammen med den norske ambassadøren Erik Førner (t.v.) i Davao.



Statsminister Solberg: - Han er fri

Statsministeren bekreftet klokken 10.26 at Sekkingstad er overlevert myndighetene.

– Vi har fått fotobevis på at han er landet, sier statsministeren.

Solberg forteller at den norske ambassadøren på Filippinene har bekreftet at Sekkingstad er i live.

Det første bildet av Kjartan Sekkingstad i frihet. Her står han sammen med en leder i Moro-folkets nasjonale frigjøringsfront (MNLF), Nur Misuari under overleveringsseremonien i Mindanao på Sulu-øyene.

– En gledens dag

Hun sier at arbeidet med frigivelsen av nordmannen gikk i flere trinn, med bruk av både militært press og forhandlinger.

– Den norske ambassadøren og delegasjonen i Filippinene har mottatt Sekkingstad, og sagt at han er i god behold. Vi har ikke villet bekrefte dette før vi var helt sikre på at han var i god behold, sier Solberg til NTB.

– Dette er en gledens dag, spesielt for familien, men også for alle som har jobbet intenst med denne saken i lang tid.

Forsinket av dårlig vær

Arbeidet med å få Sekkingstad frigitt har pågått i lang tid, men gjennombruddet kom først lørdag. Da overleverte gisseltakerne nordmannen til separatistgruppen Moro-folkets nasjonale frigjøringsfront (MNLF).

Nordmannen er overlevert til filippinske myndigheter, og han skal reise sammen med fredsminister Jesus Dureza til Davao.

– De siste rapportene mine går på at Dureza har møtt Sekkingstad i leiren til MNLF, sa militærtalsmann Filemon Tan til NTB søndag morgen.

Været var for dårlig til å fly Sekkingstad, som ble løslatt lørdag, til Davao, og han måtte derfor tilbringe natten hos lederen for separatistgruppen MNLF, som Filippinene har en fredsavtale med.

Her står Kjartan Sekkingstad sammen med MNLF-leder, Nur Misuari (t.v), fredsminister Jesus Dureza og Sulu-guvernør Abdusakur Tan på øya Jolo, der det norske gisselet ble overlevert filippinske myndigheter.

Familien: Glade, men tenker på familiene til de døde gislene

– Det er med stor glede vi i dag har mottatt melding om at Kjartan Sekkingstad, vår sønn og bror, er satt fri etter ett år som gissel hos Abu Sayyaf, skriver familien i en pressemelding.

– Vi er glade for at Kjartan er fri, samtidig må vi ikke glemme at to andre gisler ikke kom hjem i live. Våre tanker går til dem og familiene deres i dag.

I meldingen takker de politiets krise- og gisselforhandlingstjeneste for god omsorg og profesjonell oppfølging av familien i en vanskelig og tung tid.

– Norge har ikke betalt løsepenger

Abu Sayyaf-geriljaen hevder å ha mottatt 30 millioner filippinske peso, om lag 5 millioner norske kroner i løsepenger.

Både filippinske og norske myndigheter nekter imidlertid for å ha betalt.

– Vi har ikke deltatt eller godkjent noen overlevering av noen penger. Så da kan vi heller ikke kommentere om det har skjedd noe på andre måter, sier statsminister Erna Solberg søndag.

Til Aftenposten ønsker ikke Sekkingstads familie å kommentere spørsmål om løsepenger.

Tre mulig årsaker til frigivelsen

Antropolog og ekspert på Filippinene, Arne Røkkum har skissert tre mulige årsaker til frigivelsen.

En mulighet er at filippinske myndigheter faktisk har betalt løsepenger for å få Sekkingstad utlevert, mener Røkkum.

Han henviser til at president Rodrigo Duterte tidligere har sagt at det var betalt rundt 9 millioner kroner for Sekkingstad:

– Dette kan være rett. Duterte uttrykte ganske spontant frustrasjon foran pressen over at Abu Sayyaf ikke hadde overholdt sin del av avtalen. Kanskje var frigivelsen en forsinket overholdelse av avtalen.

Jaget av hæren

– Neste mulighet er at det kilder i forsvaret på Filippinene som har kommet med: De sier væpnede styrker er i hælene på Abu Sayyaf, så geriljaen må rykke unna så fort at de rett og slett må la gisler bli igjen.

– Tredje mulighet er at Abu Sayyaf i denne saken ser muligheten til å markere seg som en del av den politiske løsningen i landet og komme seg ut av rollen som banditter. Tross økonomiske motiver for bortføringer har de også ambisjoner om å opprette et kalifat. Kanskje har de sett sitt snitt til å komme et trinn opp på maktstigen og realisere disse politiske ambisjonene, sier Røkkum til NTB.

Nordmannen Kjartan Sekkingstad ble kidnappet sammen med tre andre fra Oceanview Resort på den filippinske øya Samal 22. september i fjor.

Fanget i nesten et år

Kjartan Sekkingstad ble bortført av Abu Sayyaf sammen med de to canadierne John Ridsdel og Robert Hall og Halls filippinske kjæreste Marites Flor i september i fjor.

De ble bortført av væpnede menn fra ferieanlegget på feriestedet Oceanview Resort, der Sekkingstad var daglig leder. Han har bodd flere år på Filippinene. Ferieanlegget ligger på den lille øya Samal, like utenfor Davao, lengst sør i landet.

Ridsdel og Hall ble drept da kravet om løsepenger ikke ble innfridd, mens Flor ble sluppet fri i juni. Sekkingstad har angivelig blitt holdt fanget på øya Jolo.