Verden

For hver kriger som blir drept, rekrutterer IS en ny

Til tross for over et år med bombing har IS betydelig militær slagkraft. Og muligens en mer utadrettet aggressiv strategi. Her er åtte spørsmål og svar.

taa197fd.jpg Uncredited

 • Tor Arne Andreassen
  Korrespondent i Midtøsten

Har IS endret strategi?

Terrorangrepet i Paris er ikke bare det siste av en lang rekke terrorangrep som kan knyttes til Den islamske staten (IS), men også ett av flere terrorangrep som kan ha blitt iverksatt, planlagt og koordinert med gruppens lederskap i Syria og Irak.

Mens IS i lengre tid har konsentrert seg om å konsolidere makten i det angivelige kalifatet som de har opprettet i deler av Syria og Irak, og har vokst geografisk ved at små grupper rundt i den muslimske verden har erklært lojalitet til kalifatet, så har de overlatt til sympatisører å gjennomføre angrep på egen hånd.

Nå spekuleres det på om flere terrorangrep i det siste er blitt initiert og til dels styrt fra IS-kjerneområder.

Terrorceller som knyttes til IS har den siste måneden slått til mot et russisk fly over Sinai, mot Beirut i Libanon og mot Ankara i Tyrkia.

«Angrepene i Sinai, Beirut og nå Paris, indikerer at utviklet seg fra å inspirere angrep til å styre dem, med et tilsvarende hopp i antallet døde», skriver Soufan Group i en rapport de publiserte i går.

Intens jakt på dem som kan ha stått bak terrorangrepet i Paris:

Les også

SISTE: Aftenpostens korrespondent om antiterroraksjon i Brussel: - Det høres ut som skudd

Var en syria-veteran hjernen bak angrepet?

Den belgiske statsborgeren Abdelhamid Abaaoud (27), som har kjempet for IS på slagmarken i Syria, var allerede mistenkt for å ha ledet IS-gruppen som ble avslørt i Verviers i Belgia like etter Charlie Hebdo-angrepet i januar i år. Nå mistenkes han for å ha vært hjernen bak angrepet i Paris, opplyser en kilde med kjennskap til etterforskningen til nyhetsbyrået AP.

Franske myndigheter mistenkter at den marokkanskfødte belgieren Abdelhamid Abaaoud var hjernen bak angrepet i Paris. AP/NTB-Scanpix

— Har IS tatt et nytt skritt? Er massakrene i Paris og bombingen av Metrojet flight 9268 over Sinai begynnelsen på en ny global front i IS’ krigføring? Prøver IS å sette i gang en bølge av angrep mot land som har involvert seg i krigføringen mot bevegelsen i Syria og Irak? spurte forskeren Henrik Thune i en kronikk i Aftenposten søndag.Å oppfordre løsrevne sympatisører til å gjennomføre angrep her og der i Vesten, er én ting. Det å plante bomber i passasjerfly eller planlegge og gjennomføre profesjonelle angrep slik som i Paris, er noe ganske annet. Det er et kvantesprang i IS’ brutale evolusjon, fastlo den assisterende direktør ved Norsk senter for fredsbygging (NOREF).

Soufan Group skriver at de første rapportene om etterforskningen tyder på at angriperne i Paris hadde nylig kontakt med IS-operatører i Syria.

Hvem er mannen som mistenkes for å være hjernen bak angrepet?:

Les også

Belgier pekes ut som hjernen bak Paris-terroren

Hvilken slagkraft har IS?

Anslagene over hvor mange væpnede menn IS råder over i Syria og Irak varierer kraftig, fra 20.000 til 200.000. Ettersom det anslås at de har rekruttert 20.000-30.000 krigere fra andre land, og de kan mobilisere folk fra et område med cirka 10 millioner innbyggere, må man anslå at de i hvert fall har 50.000 krigere. Amerikanerne sa i sommer at de med sine bombetokt har drept over 1000 IS-medlemmer i måneden, men de fleste eksperter tror IS har fått minst like mange nye rekrutter pr. måned.

— Det ser ut til å gå opp i opp, sa Harleen Gambhir ved the Institute for the Study of War til Foreign Policy i sommer.

Med sine mange sympatisører utenfor Syria og Irak har IS vist at de utgjør en trussel mot alle land som bekjemper dem.

Hvordan er den militære utviklingen?

IS har hatt noen militære tilbakeslag, og mistet byer som Kobane, Tikrit og nå sist Sinjar i Nord-Irak i forrige uke. Men de har også slått tilbake med å erobre byer som Palmyra og Ramadi. De er til stede i utkanten av Damaskus og gjør seg gjeldende i Aleppo. Det har kommet meldinger om planer for å angripe de to «hovedstedene» Raqqa og Mosul, men det har man sett lite til i praksis.

Et fransk jagerfly som deltok i bombingen av Raqqa i Syria i helgen. Handout

Flere IS-ledere er blitt drept, men nye ledere utnevnes stadig og ingen har klart å ramme lederen Abu Bakr al-Baghdadi.

Hvilke inntektskilder har IS?

IS sørger for å få sin andel av alt som produseres i et område befolket av 10 millioner mennesker. De tjener penger på olje som smugles ut, selger unna fanger som er blitt tatt under krigen, og mottar antagelig støtte fra sympatisører som befinner seg utenfor kjerneområdet.

Hvordan utnytter IS angrepet i Paris og andre terrorangrep?

IS rekrutterer nye støttespillere på to fronter: I det angivelige kalifatet med kjerneområdet i Irak og Syria, som alle muslimer blir fortalt at de plikter å beskytte, og gjennom terrorangrepene som er så blodige og skremmende at de vekker oppsikt i hele verden.

Det handler om å vekke begeistring hos unge sinte muslimske menn, enten de er i den arabiske verden, i et annet muslimsk land, eller i Vesten. Ingen har vært dyktigere til det enn IS.

Hva vil IS' fiender gjøre nå?

Det store spørsmålet er hvor mye IS kan fortsette å provosere sine fiender før fiendene slår tilbake på avgjørende vis. Hittil har IS kunnet spille på kaoset i Syria og Irak, konfliktene mellom Vesten og Russland, mellom Iran og Saudi-Arabia og på Den vestlige verdens frykt for en ny hengemyr i et landområde der de ikke er spesielt velkomne.

Det mest sannsynlige er intensiverte bomberaid, forsøk på å vende sunniene mot IS og militær støtte til moderate opprørsgrupper og regimet i Bagdad. Men tidligere erfaring har vist at det har vært vanskelig å få noen til å slå effektivt til mot IS på bakken i Syria og Irak.

Hvordan er IS' forhold til Al-Qaida?

Grunnleggerne av det som nå er IS knyttet seg tidlig til Al-Qaida og kalte seg Al-Qaida i Irak. En kombinasjon av ulike målsetninger og ideologi, misnøye hos Al-Qaida med at IS var for brutale og personlige konflikter mellom lederne av IS og Al-Qaida, førte til et brudd mellom IS og Al-Qaida i 2013.

De to gruppene er fremdeles i konflikt med hverandre og har kommet med nye utskjellinger av hverandre så sent som de siste ukene.

Kilder: New York Times, CNN, Reuters, AP, Independent, Foreign Policy, The Clarion Project, Soufan Group.

Twitter: @tor_arnea

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Irak
 2. Syriakrigen
 3. Den islamske staten (IS)

Relevante artikler

 1. KOMMENTAR

  Al-Qaida kan snart bli farligere enn IS | Helene Skjeggestad

 2. VERDEN

  - Tyrkia er blitt det nærmeste stedet der IS finner utenlandske terrormål

 3. VERDEN

  IS-terror rammer i mer enn dobbelt så mange land

 4. VERDEN

  Snaut to døgn etter at IS-sjefen døde, har terrororganisasjonen fått ny leder. Han kalles «professoren».

 5. VERDEN

  IS er i ferd med å miste sin stat. Her er grunnen til at de kan bli like farlige uten.

 6. VERDEN

  Mystisk leder skal gjenoppbygge IS