Verden

«Jeg vil heller ha idioten Trump enn løgneren Clinton»

PHILADELPHIA (Aftenposten): Rasende Bernie Sanders-tilhengere har fått blod på tann etter Wikileaks-avsløringene om Demokratenes partileder. I går demonstrerte tusenvis i hetebølgerammede Philadelphia.

Ady Olvera mener at Hillary Clinton er umulig å stole på. Derfor vil hun heller leve i et USA der Donald Trump er president enn et land der Clinton styrer.
 • Kristoffer Rønneberg
  Kristoffer Rønneberg
  Aftenpostens korrespondent i USA

Med en paraply dandert med Bernie Sanders-merker er Ady Olvera (40) klar til kamp. Hun har tatt turen over fra Concord, like utenfor San Francisco, for å protestere mot Hillary Clinton.

– Jeg har stemt på Demokratene hele mitt liv. Men jeg kan ikke gå med på å la Hillary Clinton bli president. Hun er en krigshisser som har stått ved ektemannens side mens han signerte lover som har sendt tusenvis av minoritetsamerikanere i fengsel, sier hun.

Like før helgen lekket nettstedet Wikileaks over 20.000 eposter fra Demokratenes nasjonalkomité (DNC) der det går klart frem at ansatte i organisasjonen forsøkte å forhindre at Bernie Sanders skulle slå Hillary Clinton i nominasjonskampen.

- Det er eliten som bestemmer

Lekkasjen – og raseriet fra Sanders-tilhengerne som fulgte – bidro sterkt til at DNC-leder Debbie Wasserman Schultz valgte å trekke seg som partileder på søndag.

– E-postene viser det vi har visst hele tiden: At Wasserman Schultz jobbet for Hillary Clinton, sier Olvera.

 • Aftenpostens USA-korrespondent Kristoffer Rønneberg ankom sent lørdag kveld Philadelphia. Her er hans oppsummering av opptakten e-postskandalen gir landsmøtet, som braker løs mandag 25. juli:

Gjengen med Sanders-tilhengere rundt Olvera nikker bifallende og supplerer med ukvemsord om Clinton. Ord som «korrupt» og «løgner» går igjen.

– I virkeligheten finnes det ikke noe demokrati i dette systemet. Det er bare elitene som samles og som peker ut hvem som skal styre landet, sier Theresa Boulart fra Texas.

Theresa Boulart mener at eliten har overtatt all kontroll i det demokratiske partiet.

Søndag tok flere tusen Bernie Sanders-tilhengere til gatene i Philadelphia for å protestere mot Clinton i 35 graders varme. Nye demonstrasjoner skal etter planen holdes daglig helt til landsmøtet er over på torsdag.

Flere av Sanders-tilhengerne vi snakket med på søndag er tydelige på at de heller vil stemme på Jill Stein, presidentkandidat for De grønne, ved presidentvalget i november.

- Heller Trump enn Clinton

At dette vil øke sannsynligheten for at Donald Trump blir president, er ikke nødvendigvis et problem for enkelte av Sanders-tilhengerne vi møtte.

– Donald Trump er en idiot. Det fikk vi bekreftet på republikanernes landsmøte i forrige uke. Men jeg vil heller ha idioten Trump enn løgneren Clinton. Jeg blir oppriktig redd når jeg tenker på hvordan hun har vært så villig til å gå til krig tidligere, sier Ady Olvera.

Trump selv nølte ikke med å kommentere de kontroversielle DNC-dokumentene. Søndag sendte han ut en lang rekke tweets om temaet, deriblant denne:

Wikileaks-lekkasjen har gitt Demokratene en svært dårlig opptakt til landsmøtet. Clinton selv har valgt å unnlate å kommentere saken, men hennes valgkampleder Robby Mook gikk i går langt i å si at lekkasjene e et resultat av at Vladimir Putins Russland forsøker å blande seg inn i valgkampen.

– Det vi synes er opprørende er at eksperter forteller oss at russiske statlige aktører brøt seg inn hos DC og stjal disse epostene. Andre eksperter forteller oss nå at russerne offentliggjør disse epostene i et forsøk på å hjelpe Donald Trump, sa Mook på CNN-programmet «State of the Union» på søndag.

Trump-talsmann avviser koblingen til Russland

Paul Manafort, Donald Trumps kampanjeleder, avviste den russiske koblingen fullstendig.

– De ønsker bare at vi skal slutte å snakke om disse epostene, sa han til TV-kanalen ABC på søndag.

Manafort jobbet tidligere for den prorussiske ukrainske presidenten Viktor Janukovitsj.

Paul Manafort er Donald Trumps kampanjeleder. Tidligere jobbet han for den pro-russiske ukrainske presidenten Viktor Janukovytsj.

Demokratenes landsmøte går av stabelen mandag ettermiddag. På dagtid skal undergrupper diskutere partiets politiske plattform, men for folk flest er det talene på kveldstid som er mest interessant.

Og den fremste taleren på mandag? Bernie Sanders.

Stor spenning knyttet til dagens Sanders-tale

Den 73-årige senatoren fra Vermont gjorde det overraskende bra i valgkampen, og han lykkes i stor grad i å trekke Hillary Clinton mot det politiske venstre.

Blant annet får Sanders mye av æren for at Clinton nå går inn for en minstelønn på 15 dollar – omtrent det dobbelte av dagens nivå – og at hun nå tar til orde for å gjøre noe dramatisk med de skyhøye nivåene på kostnaden ved å ta en høyere utdannelse på et godt universitet i USA.

Spørsmålet før Sanders’ tale mandag kveld blir i hvilken grad han ber sine mange millioner tilhengere om å legge denne nye e-postskandalen bak seg.

Men svorne Sanders-tilhengere som Ady Olvera mener at det ikke spiller noen rolle hva Sanders sier – for henne er saken allerede opplest og vedtatt.

– Hun viser gang på gang at vi ikke kan stole på henne. Derfor frykter jeg Clinton mer enn Trump, sier 40-åringen.

Les mer om

 1. USA-valget 2016
 2. Russland
 3. CNN
 4. Wikileaks
 5. Bernie Sanders
 6. Hillary Clinton
 7. USA