Verden

Flere ber Stoltenberg ta frem storslegga, men i NATO er lysten liten

BRUSSEL (Aftenposten): Frankrike har gått til EU for å be om hjelp i kampen mot IS etter terroren. Jens Stoltenberg avviser at NATO er blitt satt på sidelinjen.

taaff559-rRJHH4KdqP.jpg
  • Øystein Kløvstad Langberg
    Øystein Kløvstad Langberg
    Europa-korrespondent

— NATO støtter Frankrike på mange ulike måter etter terroren. Denne støtten er helt uavhengig av artikkel 5, sier generalsekretær Jens Stoltenberg til Aftenposten.

NATOs artikkel 5 slår fast at et angrep på et medlemsland er et angrep på alle. Dermed må de andre allierte stille opp militært i kampen mot fienden som angriper – i dette tilfellet IS.

Flere har tatt til orde for at Frankrike nå bør benytte seg av artikkel 5 og for en bred NATO-styrt koalisjon mot IS.

— Det finnes en tid for myk maktutøvelse og å spille et langsiktig spill i Midtøsten, men det er også en tid for en nådeløs utøvelse av hard makt. Det er NATOs ansvar å se at det nå er tid for det siste, skriver James Stavridis, tidligere øverstkommanderende for NATO i en artikkel i tidsskriftet Foreign Policy.

Stoltenberg: Kun brukt én gang

Også Marco Rubio, en av favorittene til å bli republikanernes presidentkandidat, vil ha en bred NATO-ledet koalisjon. Det samme har flere andre republikanske politikere tatt til orde for.

Se også: Franske myndigheter offentliggjorde tirsdag kveld videobilder av bombingen av militære mål i Syria.

President François Hollande har imidlertid ikke gått til NATO. Han har i stedet bedt EU om militær bistand. Stoltenberg mener det ikke ligger noen dramatikk i det.

— Artikkel 5 er kun brukt en gang på 60 år – etter angrepene i New York 11. september. Det skjedde ikke etter angrepene i Madrid i 2004 og London i 2005.

Han understreker at NATOs allierte på har tilbudt Frankrike hjelp etter angrepene, blant annet med viktig etterretningsinformasjon.

  • Avskrekker: NATOs megaøvelse ved Middelhavet er mye mer enn trening

Større angrep

Terrororganisasjonen IS har i løpet av de siste ukene vist hvor kraftig de kan ramme. I tillegg til angrepet mot Paris fredag, har de også tatt på seg ansvaret for bomben som sprengte et russisk passasjerfly over Egypt.

- Viser ikke dette, som flereeksperter mener, at det er på tide med en stor NATO-ledet operasjon mot IS?

— Alle NATO-land er involvert i kampen mot ISIL (annet navn på IS, red.anm.), og koalisjonen som bekjemper ISIL, er ledet av NATOs fremste allierte USA, sier Stoltenberg.

- Betyr det at det ikke utgjør noen forskjell om innsatsen er ledet av NATO?

— Det er formelle forskjeller, men styrkene vil være mange av de samme. USA leder koalisjonen som også består av Storbritannia og Frankrike og andre av NATOs allierte. Men vi må også huske på at militære virkemidler bare er en del av svaret og at det å kjempe andres kriger, er krevende i lengden. På sikt er det beste å sette stater i stand til selv å bekjempe ekstremisme. Derfor driver NATO med opptrening av styrker i Afghanistan og Irak.

— Om noen ser for seg en NATO-ledet operasjon i Syria à la ISAF med store styrker på bakken, tviler jeg litt på om de har tenkt gjennom hva det innebærer. Vi snakker om en stor og langvarig operasjon med minimale muligheter for suksess, sier en kilde.

— Angrep på universelle verdier

For Stoltenberg har det vært hektisk møtevirksomhet de siste dagene hvor konsekvensene av terrorangrepet er blitt diskutert. Tirsdag deltok han på EUs uformelle utenriksministermøte. Den greske forsvarsministeren kalte det som har skjedd "11. september for Europa".

— Paris-terroren er et brutalt bevis på at vi lever i en tid der trusselen er kommet nærmere. Vi har fått nok en påminnelse om at det finnes en utrygghet og en usikkert som vi aldri kan garantere oss hundre prosent imot – enten det er ungdommer på politisk ungdomsleir på Utøya eller ungdom på konsert og kafé i Paris, sier Stoltenberg.

Han peker på at terroristene har slått til mot en by mange har et nært forhold til.

— Paris er frihet, likhet og brorskap. At denne byen er valgt som mål gjør det enda tydeligere at det er et angrep på våre universelle verdier, sier han.

Interessert i nyheter om EU, NATO og utviklingen i Europa? Følg korrespondenten på Facebook.

Les mer om

  1. Nato