Rapport: Taliban går fra dør til dør og jakter på folk

Taliban skal ha laget svartelister over folk som har samarbeidet med vestlige allierte. Versjonen om at Taliban er blitt snille, er utrolig naiv, mener analytiker.

Væpnede Taliban-medlemmer patruljerer gatene i Kabul.

Tidligere denne uken overrasket den fundamentalistiske ekstremistiske opprørsgruppen Taliban. Først klarte de å innta Afghanistans hovedstad Kabul uten å møte motstand. I løpet av kort tid kunne de i praksis overta makten i landet og enorme mengder militærutstyr finanisert av Nato-land.

Så lovet de å ikke drive med hevntokt etter maktovertagelsen under en historisk pressekonferanse.

Men nå kommer rapporter som forteller en annen historie.

Ifølge en rapport som er sitert av nyhetsbyrået Reuters og store nyhetsorganisasjoner, går Taliban fra dør til dør for å finne folk som står på deres svarteliste over personer som har jobbet for den tidligere regjeringen samt for det vestlige allierte.

Rapporten er laget av RHIPTO Norwegian Center for Global Analyses. Dette er en virksomhet som lager uavhengige etterretningsrapporter og som deles i FN-systemet. Den aktuelle rapporten er delt med personer og avdelinger i FN.

Skal ha sendt ut brev

– Taliban intensiverer jakten på individer og samarbeidspartnere til det gamle regimet, og hvis det ikke går, går de på og arresterer familiene og straffer dem etter deres egen tolkning av sharialov, heter det i rapporten fra onsdag.

Dette skal også gjelde dem som har samarbeidet med NATO og amerikanske styrker.

Sharia er islamsk lov. I rapporten er det vedlagt et brev som ser ut som et offisielt brev stemplet av «militærkommisjonen» i «det afghanske islamske emiratet».

Det skal være stilet til en person som Taliban mener har samarbeidet tett med amerikanske og britiske styrker. Personen blir derfor bedt om å melde seg.

«Hvis du ikke melder deg til Kommisjonen, vil familiemedlemmer bli arrestert i stedet», heter det i brevet.

Aftenposten har sett et bilde av brevet, men kan ikke kontrollere om det er ekte.

Les også

Skoler stenger, nettsider forsvinner og servere brennes. Nå gjelder det å bli usynlig for Taliban.

– Den versjonen som ble presentert på pressekonferansen, om at Taliban er blitt snille, er utrolig naiv. Dette forteller en annen historie, sier Christian Nellemann, som er direktør for Norwegian Center for Global Analyses.

Han mener at brevet viser at dette «ikke er noen tilfeldig heksejakt» av tilfeldige grupper uten kontroll. Taliban sitter alt på informasjon, sier han. Ifølge rapporten lagde Taliban detaljerte lister over personer før de inntok de største afghanske byene.

Taliban-talsmann Zabihullah Mujahid hilser på en journalist under en pressekonferanse i Kabul på tirsdag.

– Og nå reiser de rundt til moskéer og hawala-sentraler (en metode for pengeoverføring, red. anm) for å få mer informasjon, sier Nellemann.

– Men hva skjer med dem som blir pågrepet?

– De som blir pågrepet, kjenner vi ikke skjebnen til. Men ut fra det vi vet historisk sett, risikerer de å bli arrestert, torturert og henrettet, sier Nellemann.

18.000 evakuert

Hittil denne uken har 18.000 mennesker blitt evakuert fra Afghanistan via flyplassen i Kabul, ifølge Reuters. Men mange afghanere som jobbet for NATO-allierte, gjenstår.

Vestlige land i gang med en enorm operasjon for å evakuerte folk ut av den USA-kontrollerte flyplassen i Kabul. Her går folk om bord i et spansk militærfly.

Den militære delen av flyplassen er det eneste området i landet som fremdeles er under kontroll av vestlige militære styrker. Det er fortsatt kaotisk på flyplassen og utenfor. Taliban vokter portene til flyplassen.

Les også

Kaoset ved Kabuls flyplass: Slik ser det ut fra luften

Taliban kontrollerer også alle grenseoverganger. Hva som skjer med dem som ikke klarer å komme seg til flyplassen, er derfor uvisst. Ifølge lederen for Norwegian Center for Global Analyses, Christian Nellemann, er disse i fare.

Ifølge Nellemann driver Taliban nå med en dør-til-dør-jakt på personer som har jobbet for vestlige land eller som har vært spesialstyrker eller politi.

FN har ikke kommentert innholdet i rapporten, og den er ikke bekreftet av andre myndigheter.

Det er imidlertid kjent at Taliban nå patruljerer gatene. Men flere lands regjeringer har så langt sagt at det er nokså rolig i Kabul, bortsett fra i tilknytning til flyplassen.

Også journalister er i fare. En slektning av en journalist som har jobbet for tyske Deutsche Welle er drept av Taliban. Det opplyser kringkasteren selv. Taliban skal ha gått fra hus til hus for å lete etter journalisten, som nå befinner seg i Tyskland. I stedet ble ett familiemedlem av journalisten drept og et annet skadet.

Flere rapporter om hevnangrep

Ifølge The New York Times kommer det flere og flere historier om hevnoppgjør.

Tusenvis av afghanske soldater og sikkerhetsstyrker har rømt landet de siste ukene. Men titusener ble igjen. De er nå på flukt og prøver å gjemme seg fra Taliban, skriver The New York Times.

– Det er ingen vei ut, sier Farid, en afghansk kommandosoldat, i en SMS til The New York Times. Han gjemmer seg i fjellene i det østlige Afghanistan.

I juli kom Human Rights Watch med en rapport som fortalte at Taliban-opprører gikk til hevnangrep i områder de inntok. De skal ha arrestert og drept personer som var mistenkt for å ha vært med i det tidligere styret, samt i sikkerhetsstyrkene. I tillegg ble en kjent komiker i Kandahar drept. Årsaken skal ha vært at han gjorde narr av Taliban-ledere på Tiktok, ifølge Human Rights Watch.

En Amnesty-rapport forteller at Taliban-krigere drepte ni menn fra Hazara folket etter å ha tatt kontroll over Ghazni-provinsen i juli.

Det er nå økende press mot USA og andre vestlige land for kaoset rundt evakueringen. 19. august var den afghanske uavhengighetsdagen, som markerer uavhengighet fra Storbritannia for 102 år siden. Da var det flere protester i ulike byer i Afghanistan, og det skal ha blitt løsnet skudd.