Stygge tall for Bush

Demokratene leder i tolv av de 15 viktigste valgkretsene, viser ny meningsmåling.

Demokratene seiler i medvind, viser en ny meningsmåling en snau uke før mellomvalget i USA. Et demokratisk flertall i Kongressen vil gjøre jobben vanskeligere for president Bush de siste to årene han har igjen.

Demokratene ligger stadig bedre an til å vinne kontrollen over Representantenes hus i USA, viser en ny meningsmåling som meningsmålingsinstituttet Zogby har gjort for Reuters. Målingen ble offentliggjort onsdag, en snau uke før amerikanerne avgjør hvem som får makten i Kongressen.

  1. november går amerikanere til valgurnene og avgjør om republikanerne fortsatt skal ha flertall i begge kamrene i Kongressen, Representantenes hus og Senatet, eller om demokratene skal ta over ett eller begge.

Demokratene i medvind

Den nyeste målingen gjør det klart at det blir tungt for republikanerne å unngå å tape flertallet i Representantenes hus.

Fem av demokratene leder med over 10 prosentpoeng, mens bare en republikaner, Michele Bachman i Minnesota har en tilsvarende ledelse, skriver NTB.

Meningsmålingene tyder på at demokratene vil gjøre et godt valg, men mye kan snu seg på en uke. Republikanerne kan fortsatt klare å beholde sitt flertall.

Å vinne flertall i ett eller begge kamre vil være en stor politisk seier for demokratene. For republikanerne vil det bli regnet som seier selv om partiet taper flere plasser, bare flertallet beholdes.

Vippestater

Missouri, Tennessee, Virginia og New Jersey er interessante delstater, fordi dette er vippestater der resultatet kan tippe begge veier. I Missouri og Ohio kan demokratene erobre mandater fra republikanerne.

Hvis demokratene skal vinne flertall i Senatet, er de etter alt å dømme nødt til å kapre det

Les også

Her skal slaget om Senatet stå

.

Mellomvalget kan bli en

Les også

Prisen for Irak-fiasko

. Stadig flere amerikanere uttrykker

Les også

Valg som lakmustest

over utviklingen i Irak, og dette kan komme til å koste republikanerne stemmer i Kongressvalget, hvor mye står på spill for republikanerne.

Nærmere målet

Da er 33 av 100 senatorer og alle de 435 medlemmene i Representantenes hus på valg. Republikanerne har hatt makten i Det hvite hus de siste seks årene. Partiet har også hatt flertall i Representantenes hus siden 1994, og i Senatet siden 2002. I Senatet trenger demokratene seks nye seter.

Demokratene trenger bare 15 seter til for å vinne tilbake flertallet i

Les også

Iraktretthet gir valgvind

, og den nyeste målingen kan tyde på at velgerne vil gi dem det.

Siden forrige måling har demokratene overtatt ledelsen i to valgdistrikter, mens republikanerne har tatt over ledelsen i ett, ifølge NTB. Dermed er demokratene nærmere målet om 15 nye mandater.

Målingen omfatter ikke alle de rundt 40 kretsene som kan være avgjørende for hvem som får flertallet. Demokratene leder også i syv av kretsene som ikke er med i Reuters’ måling.

Skulle republikanerne miste sitt flertall i Kongressen, vil det i så fall gjøre jobben vanskeligere for president Bush de siste to årene han har igjen. George W. Bush sliter med store problemer, og er en av historiens minst populære amerikanske presidenter.

Valg av senatorer, kongressrepresentanter og guvernører får størst oppmerksomhet, selv om velgerne også skal delta i

Les også

Marijuana og minstelønn temaer i USA-valg

. Det er over 200 ulike spørsmål som velgerne i 37 delstater må ta stilling til.