Trudeau i trøbbel før valget i Canada: Kan ha skutt seg selv i foten.
Statsminister Justin Trudeau var lei av å lede en mindretallsregjering og utlyste nyvalg. Men han kan ha skutt seg selv i foten.
De siste meningsmålingene tyder i alle fall ikke på at Trudeaus Liberale parti vil få noe flertall i nasjonalforsamlingen.
Både De liberale og De konservative får i overkant av 30 prosent på målingene, ifølge nyhetsbyrået AFP. Utfallet virker dermed ganske åpent under en uke før valget 20. september.
– Trudeau kan igjen ende opp med en mindretallsregjering. Men han leker med ilden, sier André Lamoureux, professor i statsvitenskap ved Universitetet i Quebec.
– Håpet på takknemlighet
Trudeaus plan var å øke oppslutningen slik at han kunne styre videre med et flertall bak seg i underhuset i parlamentet.
Etter en forholdsvis vellykket håndtering av pandemien håpet han velgerne ville være takknemlige, skriver The Economist. Canada har registrert 26.900 koronadødsfall, og sett i forhold til befolkningens størrelse er det under en tredjedel av dødstallet i USA.
Men statsministerens valgplaner fikk raskt kritikk. Mange reagerte på at han utlyste nyvalget samme dag som Taliban rykket inn i Kabul og den Nato-støttede afghanske regjeringen kollapset.
I tillegg er Canada inne i en fjerde smittebølge.
– Dette er ikke tiden for å holde valg. Hvorfor utlyste du nyvalg midt i en pandemi? spurte De konservatives leder Erin O'Toole i en TV-debatt i forrige uke.
Klimakritikk
Av de to store partiene er det De konservative som ligger lengst til høyre. Og til venstre for De liberale ligger Nytt demokratisk parti (NDP), som får rundt 20 prosent på målingene.
Situasjonen betyr at det er noe uklart hvordan O'Toole skal kunne danne en stabil regjering hvis ikke De konservative får flertall på egen hånd.
NDP-leder Jagmeet Singh har kritisert regjeringens klimainnsats og sagt at Canada ikke har råd til fire år til med Trudeau. Men han har også sagt at NDP ikke har noe til felles med De konservative.
Bloc Québécois, som vil ha økt selvstyre for den fransktalende Quebec-provinsen, ønsker ikke å gå i koalisjon med noen av de større partiene.
Oljeland
Selv om Canada er 26 ganger så stort som Norge i areal, finnes det en del likhetstrekk mellom landene.
I likhet med Norge er Canada et oljeproduserende Nato-land, langt mot nord, med tette forbindelser til USA og store områder med barskog.
Den canadiske valgkampen og samfunnsdebatten den siste tiden har også vært preget av temaer som er gjenkjennelige sett med norske øye. Pandemien, nederlaget i Afghanistan og klimaendringene er blitt hyppig diskutert.
Klimaendringene fikk økt oppmerksomhet da Canada i sommer ble rammet av en ekstrem hetebølge og store skogbranner. Samtidig forsøker canadiske politikere å balansere behovet for utslippskutt med hensynet til oljenæringen.