Forskere har bevis for Einstein-teori om gravitasjonsbølger

Amerikanske forskere har nå oppdaget gravitasjonsbølger som beviser en teori fra Albert Einstein. - Det er vanskelig å finne store nok ord, sier norsk astrofysiker.

Slik har en kunstner for NASA tegnet et utbrudd med stråling fra en nøytronstjerne med kraftig magnetfelt.

— Dette åpner et helt nytt vindu mot universet. Det forteller oss for eksempel at sorte hull faktisk eksisterer, selv om vi har hatt ganske gode indikasjoner på det allerede. Det er en fantastisk test av Einsteins generelle relativitetsteori. I det hele tatt er det vanskelig å finne store nok ord for dette, sier forsker Håkon Dahle ved Institutt for teoretisk astrofysikk ved Universitetet i Oslo til Aftenposten.

Sammenlignes med Galileo

Han sier dette er en forskningsnyhet av en slik dimensjon at man kanskje bare en gang i livet får oppleve det. Andre internasjonalt kjente forskere sammenligner oppdagelsen med at Galileo Galilei på 1600-tallet begynte å observere planetene med teleskop. Andre kaller det «vitenskapens hellige gral».

Gravitasjonsbølger er hittil ikke blitt observert direkte, men har vært antatte fenomener i fysikken.

Ti ganger så stor som Jorden:

Les også

Astronomene kan ha avdekket en niende planet - og det er ikke Pluto

— Kan strekke gjenstander

Gravitasjonsbølger er ifølge den generelle relativitetsteorien energi som forplanter seg utover fra en kilde i en bølgeform med lysets hastighet.

— Bølgene har en effekt som kan strekke gjenstander, slik at de blir litt lengre i en retning og litt kortere i en annen retning, sier Dahle.

Albert Einstein (1879-1955) fikk Nobelprisen i fysikk i 1921.

Kunngjort i USA

Nyheten ble offentliggjort i Washington nå i ettermiddag, av forskere fra California Institute of Technology, Massachusetts Institute of Technology og LIGO Scientific Collaboration og flere andre læresteder.

Møt planetjegeren Tess. Oppdrag: Plukk ut 3000 planeter med mulighet for liv:

Les også

Nå skjerpes jakten på liv i rommet

— Himmelen blir aldri den samme

Forskerne har omsatt bølgene til lyd, noe Einstein selv aldri trodde skulle bli mulig.

— Inntil nå har vi bare sett opp på himmelen og vi kunne ikke høre musikken. Himmelen blir aldri den samme, sa astrofysiker Szabolcs Marka fra Columbia-universitetet da nyheten ble kunngjort torsdag.

— Gravitasjonsbølger er universets soundtrack, sa Chad Hanna fra Pennsylvania State University, en annen av forskerne som var med på oppdagelsen.

Gravitasjonsbølgene som forskerne har oppdaget, oppsto ved en kollisjon av to sorte hull.

I fjor kom det nye nærbilder:

Les også

Slik har du aldri sett Plutos største måne

— Et menneskehårs nøyaktighet

Målingene er gjort med to gigantiske detektorer som befinner seg i delstatene Washington og Louisiana og som koster flerfoldige milliarder kroner.

— Dette er gjort med en slik nøyaktighet at om man måler avstanden mellom Solen og vår nærmeste andre stjerne - fire lysår unna, kan man bestemme avstanden med et menneskehårs nøyaktighet, sier Håkon Dahle.

Den ene av to detektorer som heter Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory, kalt LIGO blant venner, ligger i Louisiana. Den andre ligger i delstaten Washington.
Forsker Håkon Dahle ved Universitetet i Oslo: - Vanskelig å finne store nok ord.

Dahle sier det ikke nødvendigvis finnes umiddelbare praktiske anvendelser ved oppdagelsen, men at den legger grunnlaget for ny kunnskap om universet.

Ny teori om universets undergang:

Les også

Universet rives i stykker

1,3 milliarder år siden

Gravitasjonsbølgene ble oppdaget 14. september klokken seks på morgenen på den amerikanske østkysten. Detektoren i Louisiana oppdaget bølgene 7 millisekunder før den i Washington og forskerne mener derfor kilden var et sted over den sørlige halvkule.

Bølgene oppsto i brøkdelen av et sekund da to sorte hull smeltet sammen til ett for 1,3 milliarder år siden. De sorte hullene er beregnet til å være henholdvis 29 og 36 ganger større enn Solen.

Fra Aftenpostens førsteside 10. september 1920: Universitetet i Oslo forsøkte å rekruttere Albert Einstein.

— Nobelprisen venter

Nobelprisvinner Albert Einstein kom med sin teori i 1916.

— Jeg tror det ligger en nobelpris og venter dersom dette faktisk stemmer. Det er stort innen fysikken, sier astrofysiker Maria Sundin til Göteborgs unviersitet til TT.

I et tre minutters filmklipp under her kan du se den verdenskjente strengteoretikeren Brian Greene forklare nyheten og hvordan forskerne oppdaget gravitasjonsbølgene:

Hawking gratulerer

Britiske Stephen Hawking gratulerte torsdag forskerne via sin Facebook-konto.

— Med detektorenes økte følsomhet kan vi vente mange flere oppdagelser som vil forbedre vår forståelse av hvordan universet fungerer, skriver han.

Hawking fremholdt også hvordan oppdagelsen stemte med teorier han selv har fremsatt for mange tiår siden, noe som førte til følgende fleipete overskrift i The Independent om snikskryt: «Stephen Hawking just dropped the best humble brag in the history of time» . Han publiserte selv lenken til artikkelen med replikken: «Selvsagt berettiget».

Vanskelig? Neida

Albert Einstein besøkte i juni 1920 Oslo - dengang Kristiania. Han fremholdt da at man ikke trengte noen forkunnskaper i for eksempel matematikk for å kunne dra nytte av å lytte til hans foredrag. Han mente snakk om en fjerde dimensjon kunne føre tankene til okkulte eller overnaturlige fenomener.

— Jeg kommer i mine foredrag til at vise, at det bare dreier sig om let forklarlige fysiske ting, som ikke stiller nogen særlige fordringer til forstanden, sa Einstein til Aftenposten.

Fra Aftenposten 14. juni 1920.

Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook.

einsteinoppslag.JPG