Verden

Ukraina: Russisk soldat innrømmet drap på sivilist - kan få livstid i fengsel

En russisk sersjant som er tiltalt for å ha drept en sivil mann i Ukraina, ba mannens kone om tilgivelse i retten. Aktor ber om livstid i fengsel.

Den russiske sersjanten Vadim Sjisjimarin snakker med en tolk under rettssaken.
  • NTB
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

– Jeg vet du ikke vil klare å tilgi meg, men jeg ber likevel om tilgivelse, sa 21 år gamle Vadim Sjisjimarin i retten i Kyiv.

Sersjanten avga torsdag en detaljert forklaring om drapet på den 62 år gamle mannen, som skjedde i Sumy-området løpet av invasjonens første dager i februar.

Saken er den første av sitt slag i Ukraina.

Livstid

En representant for påtalemyndigheten ba torsdag om at dommeren dømmer 21-åringen til livslang fengselsstraff.

Også den drepte mannens kone, Kateryna Sjelipova (62), sa i retten at soldaten bør dømmes til livstid. Samtidig synes hun det er ok om han sendes hjem i en mulig fangeutveksling med ukrainske soldater som har overgitt seg i Azovstal-stålverket i Mariupol.

Sjelipova sa at ektemannen, Oleksandr Sjelipov, gikk ut for å sjekke hva som skjedde da de hørte skudd utenfor hjemmet. Da skytingen sluttet kort tid senere, gikk hun ut og fant mannen skutt og drept utenfor.

– Han var alt for meg. Han var min beskytter, sa hun i retten.

Kloss hold

Sjisjimarin erklærte seg skyldig etter tiltalen. Han hevdet at en annen soldat hadde bedt ham om å skyte.

– Han sa på en tydelig måte at jeg burde skyte. Han sa jeg ville gjøre det farlig for oss hvis ikke. Jeg skjøt ham på kloss hold. Det drepte ham.

Den andre ikke-navngitte russiske soldaten skal ha sagt at den ukrainske mannen, som snakket i en mobiltelefon, kunne dele posisjonen deres med de ukrainske styrkene.

Les mer om

  1. Krigen i Ukraina
  2. Drap
  3. Ukraina
  4. Krigen i Ukraina