Verden

Ukrainas utenriksminister: – Mariupol eksisterer ikke lenger

– Russiske styrker har bestemt seg for å legge byen i grus for enhver pris, sier Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba.

Store deler av den viktige havnebyen Mariupol ligger i ruiner etter russiske bombeangrep.
 • Per Magnus Nordrum Riseng
  Journalist
 • Ingunn Røren
  Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Utenriksministeren beskriver situasjonen i Mariupol som «hjerteskjærende og militært alvorlig» i et intervju med Face the Nation, melder CBS News.

– Restene av den ukrainske hæren og en stor gruppe sivile er i praksis omringet av russiske styrker. De fortsetter å kjempe, men det ser ut til at russiske styrker har bestemt seg for å legge byen i grus for enhver pris, sier Kuleba.

I den utbombede byen ligger sivile ofre i gatene.
En ukrainsk mann står utenfor restene av en boligblokk i Mariupol etter angrepene søndag.

Russland hadde gitt klar beskjed til soldatene som kjemper for å forsvare Mariupol: Legge ned våpnene søndag morgen, eller dø.

– Byen har ikke falt, sier Ukrainas statsminister Denys Sjmyhal i et intervju med ABC News fire timer etter at russernes frist for overgivelse gikk ut. Sjmyhal omtalte situasjonen i Mariupol som en humanitær katastrofe.

Russland har gitt ukrainske soldater i Mariupol et ultimatum. Soldatene har forskanset seg på det store stålverket Azovstal i den utbombede byen og blir bedt om å overgi seg.

– Jeg snakket med soldatene i går, og de kommer til å kjempe til slutten, sier det ukrainske parlamentsmedlemmet Oleksiy Goncharenko til BBC.

Ukraina har ignorert Russlands ultimatum om at de resterende ukrainske soldatene i Mariupol overgir seg innen klokken 12 norsk tid søndag. Det uttaler det russiske forsvarsdepartementet, som hevder ukrainske myndigheter har gitt soldatene forbud mot å overgi seg, ifølge CNN.

I uttalelsen hevder departementet også at det blant de ukrainske soldatene befinner seg «opp mot 400 utenlandske leiesoldater som har sluttet seg til ukrainske styrker», og sier videre:

– Ved videre motstand vil alle bli eliminert.

Ukrainas president Volodymyr Zelensky sier til BBC at dersom de ukrainske soldatene i Mariupol blir eliminert, vil det stanse fredssamtalene.

BBC meldte i 13-tiden søndag at det ikke er noen tegn til at soldatene i Mariupol vil legge ned våpnene. Det er ikke kjent hvor mange ukrainske soldater som har forskanset seg inne på det 11 kvadratkilometer store området ved stålverket.

Rundt 100 000 sivile ukrainere skal være igjen i den omringede byen Mariupol. Situasjonen beskrives som en humanitær krise.

– Overgivelse er ikke et alternativ

- Våre soldater fortsetter å forsvare oss, skriver en av rådgiverne til Mariupols ordfører Petro Andriushchenko på Telegram. Ordføreren melder at de russiske angrepene ikke begrenser seg til stålverket.

Ifølge Andriushchenko har russiske styrker truffet bolighus med tungt artilleri.

Time-journalisten Simon Shuster skal være i kontakt med en av de gjenværende soldatene i byen. Soldaten er skadet, men sier «overgivelse er ikke et alternativ» etter «massakren i Butsja». Det skriver Shuster på Twitter, og legger til:

– Han føler at deres motstand har oppnådd sitt mål. De bandt opp så mye russisk ildkraft at det ga andre byer sjansen til å overleve.

Zelenskyj: Umenneskelig i Mariupol

Russland hevdet lørdag å ha tatt kontroll over de sentrale delene av den beleirede og istykkerbombede havnebyen. De gjenværende ukrainske og utenlandske soldatene har ifølge russerne forskanset seg på det store stålverket Azovstal.

Tass siterer generaloberst Mikhail Mizintsev i det russiske forsvarsdepartementet, som sier situasjonen på stålverket er «katastrofal».

Russland hevder også at ukrainske soldater i Mariupol har bedt om tillatelse fra Kyiv til å overgi seg.

Ukraina har så langt ikke kommentert ultimatumet. Men president Volodymyr Zelenskyj sa i en tale lørdag kveld at situasjonen i havnebyen Mariupol fortsatt er ekstremt alvorlig og umenneskelig.

– Dette er det Russland har gjort. Med vilje. Og de fortsetter med overlegg å ødelegge byer. Russland forsøker å utslette alle som er i Mariupol, sa presidenten i en videotale lørdag kveld.

Situasjonen i Mariupol beskrives som hjerteskjærende av utenriksminister Dmytro Kuleba.

Røde og hvite flagg

Fra klokken seks lokal tid kommer russiske soldater til å heise røde flagg, sier Mizintsev, og at den ukrainske siden kan svare med hvite flagg «hele veien rundt Azovstals perimeter», som et tegn på at våpenstillstanden respekteres.

Etter at den er bekreftet via avtalte kommunikasjonskanaler, kan ukrainske styrker mellom klokken seks og ett lokal tid trekke seg ut av området «uten våpen og ammunisjon».

Mizintsev oppfordret i tillegg ukrainske styrker i hele landet til å legge fra seg våpnene for å unngå samme skjebne som i Mariupol. Han lovet at Russland skal følge alle regler for behandling av krigsfanger som er nedfelt i Genèvekonvensjonen.

Les mer om

 1. Krigen i Ukraina
 2. Russland
 3. Ukraina
 4. Ordfører
 5. BBC
 6. CNN