USA fordømmer forbud mot russisk menneskerettighetsgruppe

Russlands høyesteretts forbud mot menneskerettighetsgruppen Memorial er en krenkelse av menneskerettighetene, sier USAs utenriksminister Antony Blinken. Onsdag ble det klart at Memorials menneskerettighetssenter i Moskva må stenge.

Politiet pågriper en av demonstrantene utenfor høyesterett i Moskva. Domstolen besluttet tirsdag at Memorial, en av landets eldste og fremste menneskerettsorganisasjoner, må stenges.
  • NTB-AFP

– Forfølgelsen av Memorial International og Memorials menneskerettssenter er en krenkelse av deres edle oppdrag og av menneskerettigheter over alt, heter det i en uttalelse fra Blinken.

Dagen etter at russisk høyesterett la ned forbud mot Memorials sentrale virksomhet, har en domstol bestemt at også gruppens menneskerettssenter i Moskva skal oppløses.

Avgjørelsen følger et år der rommet for det uavhengige sivilsamfunnet, pressen og prodemokratiske aktivister i Russland har «krympet hurtig», heter det videre.

Russlands høyesteretts forbud mot menneskerettighetsgruppen Memorial er en krenkelse av menneskerettighetene, sier USAs utenriksminister Antony Blinken.

Russlands høyesterett behandlet tirsdag kravet fra landets påtalemyndigheter om å stenge Memorial. Konklusjonen ble at menneskerettighetsgruppen må legge ned virksomheten sin.

Også Norge reagerer på avgjørelsen.

– Norge oppfordrer russiske myndigheter til å stoppe ødeleggingen av sivilsamfunnet og etterleve sine internasjonale menneskerettighetsforpliktelser, sa utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) tirsdag.

Memorial er en av Russlands mest prominente menneskerettsgrupper, og har blant annet etablert et arkiv over Stalin-regimets utrenskninger. Organisasjonen ble stiftet i 1989 av dissidenter, blant dem fredsprisvinner Andrej Sakharov.

Memorial hjelper også ofre for terrorisme og tortur med å ta saken sin videre til EU-domstolen når det ikke lenger er mulig å vinne frem i russiske domstoler.

Påtalemyndigheten mener gruppen bryter lovene om «utenlandske agenter», ettersom den ikke merker alle innlegg, blant annet i sosiale medier, slik den kontroversielle loven krever.

Grupper som mottar økonomisk støtte fra utlandet er tvunget til å merke alle innlegg med at de er utenlandske agenter.