25 år etter sin død er prinsesse Diana blitt det britiske kongehusets helgen
Prinsesse Diana står sterkere i det britiske kongehuset 25 år etter sin død enn da hun levde.
Diana ble bare 36 år gammel.
Natt til 31. august 1997 døde Diana. Bilen hun satt i, kræsjet i høy fart i en tunnel i Paris med flere paparazzifotografer på hjul etter henne.
Dødsfallet førte til en landesorg i Storbritannia man knapt hadde sett maken til. Deler av kongefamilien, og da særlig dronning Elizabeth og prins Charles, fikk kritikk for å håndtere den dårlig.
Møttes 13 ganger før giftermål
Den sjenerte Diana ble født inn i den aristokratiske Spencer-familien som hadde tette bånd til monarkiet: Dianas far hadde arbeidet både for kong George VI og dronning Elizabeth.
Hennes liv tok en ny kurs da hun 20 år gammel giftet seg med den britiske tronarvingen Charles i 1981. Den 32-årige brudgommen var da under sterkt press for å finne en kommende dronning og å begynne å produsere arvinger.
Diana fortalte i intervjuer at hun og Charles bare møtte hverandre 13 ganger før de giftet seg.
Året etter eventyrbryllupet, i 1982, kom den nye tronarvingen prins William til verden. Broren Harry ble født to år senere.
Sterk empati og god smak
Tidligere kongereporter og forfatter Robert Hardman beskriver Diana som en engasjert og dedikert mamma.
– Begge sønnene fikk samme støtte, oppmuntring og overbærenhet. Diana hadde også en sterk empati og god smak. Hun red på en popularitetsbølge for monarkiet, sier Hardman til AFP.
Diana brukte sin posisjon i kongehuset til å kjempe for marginaliserte grupper. Hun delte ut håndtrykk og klemmer til aids-pasienter og spedalske, som på den tiden ble sett på som pariaer og utskudd. Hun snakket like lett med hjemløse som med fiffen.
Begge innrømmet utroskap
På hjemmebane slet Diana med bulimi, frykten for at ektemannen ikke elsket henne, og at resten av kongefamilien ikke brydde seg.
Den utvendige idyllen sprakk da kongebiografen Andrew Norton i 1992 publiserte innholdet i lydopptak der en venninne stilte spørsmål til Diana. Før året var omme kom den oppsiktsvekkende beskjeden om at Diana og Charles skulle separeres.
Skandalen ble skrudd til flere ekstra hakk da først Charles og senere Diana for åpnet kamera innrømmet å ha vært utro.
I et intervju med BBCs Panorama i 1995 innrømmet Diana å ha hatt et forhold til offiseren James Hewitt. Hun angrep også kongefamilien og stilte spørsmål ved om Charles hadde evner i seg til å bli konge. BBC har innrømmet at dette intervjuet ble gjort under falske forutsetninger og har forpliktet seg til ikke å sende det igjen.
– Spilte på frykt, paranoia og isolasjon
Dianas sønner William og Harry har senere gått hardt ut mot metodene BBC brukte for å øke Dianas «frykt, paranoia og isolasjon» i hennes siste år.
Folkets reaksjon på at Diana døde i en bilulykke med paparazzier på slep, var umiddelbar og voldsom. Over én million mennesker fylte Londons gater da Diana ble bisatt i Westminster Abbey.
Resten av kongefamilien kom på kant med folket da dronning Elizabeth ble værende på kongefamiliens residens Balmoral i Skottland i dagene etter at Diana døde. Eksmannen Charles, sønnene på 12 og 15 år og dronningens ektemann prins Philip var også på Balmoral da hun døde.
Ikke på høyde med folket
Dagene gikk, og det kom ikke en eneste uttalelse fra Balmoral. Raseriet vokste da det ikke ble flagget på halv stang på Buckingham Palace. Tabloidavisen The Sun fyrte opp med å fly over London med bannere som spurte «Hvor er flagget? Hvor er vår dronning?».
Hverken dronning Elizabeth eller sønnen prins Charles var på høyde med folkets sterke reaksjon da Diana gikk bort. Men gradvis har den kongelige responsen til folket blitt kvikkere. De har gjennomført en omfattende reform av medie- og PR-strategien.
Var en tornado
De siste årene har det vært mye oppmerksomhet knyttet til prins Andrews forbindelser til den overgrepsdømte og nå avdøde milliardæren Jeffrey Epstein. Det samme gjelder prins Harry og hertuginne Meghan som har frasagt seg offentlige plikter. Det kan derfor stilles spørsmål ved hvor vellykket de kongeliges PR-omforming har vært.
Kongekommentatorer er i etterhånd uenige om hvor velbegrunnet kritikken mot kongehuset var rett etter Dianas død. Flere fremhever at familiens hovedoppgave var å støtte og beskytte William og Harry, som 15 og 12 år gamle brått hadde mistet sin mor.
I tillegg måtte begravelsen organiseres.
Charles ble rehabilitert
Uansett ble det forandringer i kongehusets pressetjeneste. Mer PR-ivrige medarbeidere kom inn. Nå ble dronningen fremhevet som mer «menneskelig», og ikke mer opptatt av hester og dyr enn mennesker, slik britiske medier fremstilte henne.
Charles ble tidligere fremstilt som hovmodig og stiv. Han fikk mye kritikk for å gifte seg med gamlekjæresten Camilla Parker Bowles, som han hadde forhold til mens han var gift med Diana.
Han har gjort en omfattende jobb for å snu det negative bildet av seg selv. Britene har også blitt langt mer positivt innstilt til hertuginne Camilla ettersom årene har gått.
– Bildet av Charles er blitt nøye rehabilitert rundt ideen om at han er en omsorgsfull far til to sønner som er sterkt preget av sin mors bortgang, sier historiker Ed Owens.
Nytt feilgrep av dronningen
Owens karakteriserer den 96 år gamle dronningens håndtering av skandalen rundt den antatte yndlingssønnen Andrew som «hennes største feilgrep de siste tiårene». I februar inngikk Andrew et forlik med en av Epsteins mange ofre. De beskyldte prinsen for å ha hatt sex med henne mens hun var mindreårig.
Bare én måned senere fikk dronningen kritikk for å ha Andrew ved sin side i en offentlig minnegudstjeneste for hennes avdøde mann prins Philip.
– Denne håndteringen antyder at dronningen ikke har lært så mye som hun burde av hendelsene på slutten av 1990-tallet. Hun kunne vært mer lydhør for folket ved å stenge Andrew ute, sier Ed Owens.