Sri Lankas opposisjon har startet arbeidet med en ny regjering

Opposisjonspartiene på Sri Lanka møtes søndag for å stable en ny regjering på bena. Samtidig er presidentpalasset fremdeles okkupert av demonstranter.

Det er fremdeles fullt av folk i presidentpalasset i Sri Lankas hovedstad Colombo søndag. Palasset ble stormet av demonstranter lørdag.

Sri Lanka har behov for en ny regjering etter at både president Gotabaya Rajapaksa og statsminister Ranil Wickremesinghe varslet sin avgang lørdag. Det skjedde etter flere måneder med demonstrasjoner mot myndighetene som følge av den økonomiske krisen i landet.

Søndag har også ytterligere ministre i regjeringen valgt å gå av. Opposisjonens mål skal være å få til en bred samlingsregjering.

Lørdag var det store demonstrasjoner i hovedstaden Colombo, og presidentpalasset ble stormet. Minst 3000 personer ble arrestert i løpet av dagen. Over 50 ble skadet.

Søndag var det fremdeles demonstranter til stede i palasset. Bilder viser at de slapper av og koser seg i de overdådige omgivelsene.

Demonstrantene befinner seg også i statsminister Wickremesinghes offisielle residens.

De er fortsatt skeptiske til de to lederne. Før begge offisielt går av, vil de ikke forlate boligene, skriver BBC.

Folk koser seg og slapper av i de overdådige omgivelsene til Sri Lankas presidentpalass, som ble stormet av demonstranter lørdag.

Klandrer Russland

Sri Lankas økonomiske krise er den verste siden landet fikk sin uavhengighet i 1948. FN har advart om at landet står overfor en alvorlig humanitær krise. Ifølge FN har mer enn tre fjerdedeler av befolkningen redusert matinntaket sitt på grunn av landets matmangel.

I juni stoppet regjeringen alt drivstoffsalg på Sri Lanka og sa at landet nesten var tomt for drivstoff.

USAs utenriksminister Antony Blinken sa søndag at Russlands blokade av ukrainsk korneksport kan ha bidratt til situasjonen.

– Vi ser resultatet av den russiske aggresjonen i Ukraina overalt. Det kan ha bidratt til situasjonen på Sri Lanka, og vi er bekymret for hva slags implikasjoner det kan ha rundt om i verden, sa Blinken.

Demonstranter har tatt over statsminister Ranil Wickremesinghes offisielle residens i Colombo og bruker søndagen på å slappe av og spille brettspill.

Sover i statsministerboligen

Det er ikke kjent hvor president Rajapaksa befinner seg søndag. En uttalelse fra kontoret hans om å starte en umiddelbar distribusjon av matlagingsgass antyder at han fremdeles var på jobb.

Han skal etter planen fortsette i jobben frem til onsdag, for å gi opposisjonen tid til å finne en bærekraftig løsning på det politiske bråket.

I tillegg til presidentpalasset, har demonstrantene også tatt over statsminister Wickremesinghes offisielle residens. Der viser bilder at demonstrantene lager mat, spiller brettspill og sover på store sofaer.

Wickremesinghes private hjem ble lørdag påtent av demonstranter.

Statsminister Ranil Wickremesinghes private hjem i Colombo ble lørdag påtent av demonstranter.