Verden

Massevoldtekt har utløst voldelige protester i Sør-Afrika. Ulovlige innvandrere får skylden av lokalbefolkningen.

Åtte kvinner ble voldtatt i Krugersdorp utenfor Johannesburg forrige uke. Det har fått lokalbefolkningen til å gå løs på ulovlige gruvearbeidere.

Store protester blusset opp utenfor Johannesburg i Sør-Afrika torsdag, i kjølvannet av en massevoldtekt forrige uke. Husbranner og slagsmål har preget området.
  • Live Tronstad
    Live Tronstad
    journalist

Voldelige protester, barrikaderte veier og husbranner preget gruvebyen Krugersdorp, vest for Johannesburg i Sør-Afrika, torsdag.

Det skjer etter at et filmteam ble angrepet av tungt bevæpnede menn, da de spilte inn en musikkvideo i nærheten av en nedlagt gruve utenfor byen, forrige uke. Gruppen som ble angrepet besto av 22 personer.

Åtte kvinner, mellom 19 og 35 år, skal ha blitt voldtatt opptil flere ganger, ifølge nyhetsbyrået Associated Press (AP) og BBC.

Filmteamet ble angrepet ved en nedlagt gruve utenfor byen Krugersdorp torsdag 28. juli. Åtte kvinner ble voldtatt.

Politiet etterforsker til sammen 32 tilfeller av voldtekt.

Ifølge AP har 80 menn blitt pågrepet i forbindelse med hendelsen. De møtte i retten mandag. BBC melder at så mange som 130 menn er blitt varetektsfengslet.

Enn så lenge har ingen blitt siktet for voldtekt. Politiet vil vente på DNA-resultater.

Voldelige demonstrasjoner fra lokalbefolkningen

I kjølvannet av hendelsen, har det blusset opp store protester og voldelige episoder i byen.

Lokalbefolkningen har tatt til hageutstyr for å jage ulovlige innvandrere vekk. Husene deres er blitt påtent og flere veier barrikadert.

Ifølge AP, har også lokale kledd det de anser som ulovlige gruvearbeidere nakne og deretter pisket og slått dem.

Torsdag har det vært episoder hvor ulovlige gruvearbeidere er blitt kledd nakne og slått av lokalbefolkningen, før de har overlevert dem til politiet.

Sinne rettet mot ulovlige innvandrere og gruvearbeidere er ikke nytt. De har over lengre tid blitt pekt på som årsaken til det høye kriminalitetsnivået i Johannesburg av lokalbefolkningen.

Etter at politiet opplyste at noen av de pågrepne er utlendinger, har den allerede etablerte fremmedfrykten tiltatt.

I kjølvannet av massevoldtekten forrige uke, demonstrerte flere i Krugersdorp torsdag. «Er jeg neste?» står det på plakaten denne kvinnen holder.

Politiet får kritikk

Lokalbefolkningen har også rettet søkelys mot politiet. Flere mener politiet ikke gjør nok for å bekjempe kriminaliteten i området.

– Vi vil ha støtte fra politiet, fordi de ulovlige gruvearbeiderne terroriserer oss. Vi kan ikke gå ut i nabolaget vårt om natten, fordi de vil voldta oss, sa en protestdeltager til AP torsdag.

Politiet har forsøkt å dempe volden ved å bruke sjokkgranater, som skaper kraftige, blendede lys, og skudd med gummikuler, melder BBC.

Politiet har også kommet angrepne gruvearbeidere til unnsetning i enkelte tilfeller.

Les mer om

  1. Sør-Afrika
  2. Vold
  3. Voldtekt