Jostein Nielsen (59) etter terrorangrepet: - Jeg kjente takknemlighet over å være i live
ISTANBUL (Aftenposten): Den norske Frelsesarmé-offiseren fikk et prosjektil gjennom kneet fra det tyrkiske myndigheter mener var en selvmordsbombe.
Jostein Nielsen (59) hørte først et lite smell. Det kunne minne om lyden av et skudd, og det fikk ham til å snu seg.I det øyeblikket ble han vitne og offer til et angrep
som drepte ti mennesker og skadet femten
.
De fleste av ofrene skal ha vært utenlandske turister, og ifølge tyrkiske myndigheter var det en syrisk selvmordsbomber med tilknytning til IS som sto bak angrepet.
- Tyrkia har også tidligere blitt rammet av større terrorangrep:— Angrepet er tydelig rettet mot et spesifikt område i tyrkisk politikk, sa Tyrkia-kjenner om det forrige angrepet.
Tilfeldig Istanbul-tur
Ekteparet Jostein Nielsen og Magna Våje Nielsen (58) bor til vanlig i Kishinev i Moldova, hvor de begge jobber i Frelsesarmeen. De hadde vært i Norge på juleferie og var på vei hjem igjen søndag kveld.
- Vi hadde alltid hatt lyst til å besøke Istanbul, forteller Nielsen da Aftenposten møter han på sykehuset i Istanbul.
Men ekteparets Istanbul-tur var ikke planlagt. De fikk muligheten til å se litt av byen fordi flyet de skulle ta hjem samme kveld, ble kansellert på grunn av tåke.
Det samme skjedde med neste fly. Da de fikk den endelige billetten, så de at de hadde en hel dag å bruke i verdens femte største by.
— Da rakk vi en sånn tur med et selskap, forteller Jostein.
Merket ikke at han var truffet
— Det var en annen turistgruppe der. De sto på andre siden av guiden vår. Kona mi og jeg gikk mot guiden, forteller Nielsen.
De sto på Sultanahmet-plassen, et populært turistmål midt mellom moskeer og basarer. Det var da han hørte det lille smellet, som fikk han til å snu seg. Bare sekunder etterpå kom det store.
Jostein så det hele.
— Jeg prøvde å løpe vekk. Det samme gjorde min kone, men kneet mitt sviktet, forteller han videre. Han hadde ikke merket at et fragment fra bomben hadde gått tvers igjennom den venstre kneskålen hans. Magna hadde ikke hørt det lille smellet og så derfor heller ikke eksplosjonen.
— Jeg la meg ned og der lå jeg til alt hadde sluttet å falle ned, fortsetter han, og sikter til levninger fra de drepte.
Da kona kom løpende tilbake var Jostein redd for at det skulle komme flere smell. Det gjorde det ikke og Magna kom fysisk uskadet fra angrepet som drepte ti og skadet femten.
- Tyrkia har blitt mer det siste halvåret. Krigen sørøst i landet er én av grunnene: Årsakene til at konflikten mellom kurdere og tyrkiske myndigheter er trappet opp
Skal opereres
Da han reiste seg opp, så han omfanget av angrepet. Genseren som henger over stolen på sykehusrommet er et vitne. Den har blodflekker og andre små partikler hengende fast i seg.
Han forteller om de grusomme scenen han var vitne til, om hvordan turistgruppen han for noen minutter hadde sett, nå la døde og lemlestet på bakken.
— Det var vanskelig å vite hvor mange det dreide seg om, men på grunn av skadene eksplosjonen hadde påført menneskekroppene føltes det massivt.
Han sier området ble raskt sperret av. Så kom ambulansen og kjørte han til sykehuset.
Her føler han seg godt ivaretatt, men han skal likevel, hvis alt går etter planen til Norge for å gjennomgå operasjon.
Føler seg takknemlig
— Jeg og kona mi har alltid hatt en setning «Om vi lever eller dør, så hører vi Herren til». Men så nær har jeg aldri vært døden, sier Jostein.
Han konstaterer at hans halvmaratondager antageligvis er forbi. Likevel smiler han.
— Jeg kjente fred og uendelig takknemlighet for å være i live. Og så tenkte jeg på alle de som ikke levde lenger, sier han, og smilet forsvinner.
- I denne byen holdt enBekymringsmeldinger fra familier og politiovervåking var ikke nok til å stoppe angrepene som tilsammen tok 139 liv
------------
Ønsker du flere nyheter fra Midtøsten? Følg vår Midtøsten-korrespondent på Facebook, Instagram og Twitter.
Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook.