Verden

Drapsmannen: Mente innvandringen gikk ut over gamle og syke

Anton Lundin-Pettersson mente han måtte gjøre noe med det han anså som feilslått politikk. Så gikk han til angrep.

Her skal gjerningsmannen ha bodd det siste året, alene. Naboer beskriver ham som en einstøing.
  • Tor Arne Andreassen
    Tor Arne Andreassen
    Journalist

Kledd i lang frakk, hjelm og maske, gikk 21 år gamle Anton Lundin-Pettersson angrep på elever ved Kronan skole rett før klokken 10 torsdag.

Politiet mener skoleangrepene var planlagt og motivert av hat og rasisme.

Mente gamle og syke ble sviktet

Anton Lundin-Pettersson

Det mest påfallende beviset politiet har kommet over, er et håndskrevet brev de fant i leiligheten hans syv minutters bilkjøring fra skolen.Ifølge kriminalkommisarie Thord Haraldsson, skriver han her at han er uenig med den svenske innvandringspolitikken.

— Han skriver at han mener gamle og syke ikke lenger blir tatt skikkelig hånd om, og at han må gjøre noe med det.

Lundin-Petterssons fremferd under angrepeneunderbygger teorien om at han var drevet av et hat mot innvandrere som så annerledes ut enn ham selv.

Han lot de lyshudede gå, og lot seg til og med avbilde sammen med dem, mens mørkhudede ble hugget ned.

Les også

Skoleangrepet i Trollhättan: Lavin Eskandar (20) ofret seg for elevene

Levde et ensomt liv

Men Lundin-Petterson fremstår likevel som et paradoks for politiet. På den ene siden en ung mann som levde et stille og tilbaketrukket liv, med interesse for data og spill.

På den andre siden – en aggresjon som ble tatt ut på grufullt vis gjennom angrepene mot elever og lærere på Kronan.

-Han gikk på skole og hadde fått praksisplass, det var ingen ting å si på det, sier kriminalkommisarie Thord Harldsson til Aftenposten.

-Alt virket normalt, bortsett fra at han kanskje var litt ensom, legger han til.

– Interessert i dataIfølge Expressen avskydde han hipp-hop-musikk, og var engasjert i en kampanje for folkeavstemning om svensk innvandringspolitikk.

- Han var en veldig rolig person, som levde tilbaketrukket. Om dette stemmer, så er det et kjempesjokk. Det kan ikke stemme at det er ham, skal en av 21-åringens arbeidskamerater ha sagt.

Så langt har ikke politiet funnet noen som direkte har påvirket 21-åringen til å angripe skolen med kniv. De er imidlertid i gang med å granske aktiviteten hans på nettet.

Les også

Geir Lippestad om de rasistisk motiverte skoledrapene: – Viser hvor viktig det er å jobbe for et inkluderende samfunn

Fascinasjon for nazister

Ifølge personer som Aftonbladet har snakket med, endret Lundin-Petterson seg radikalt etter videregående skole, skriver VG.

Fra å kle seg i en slags emo-stil, klippet han av seg det lange håret. På Facebook-profilen hans er det ting som tyder på en stigende fascinasjon for nazistene.

Det er også det inntrykket politiet har fått ut ifra kostymet han valgte torsdag, og da spesielt hjelmen. De legger også vekt på at han marsjerte gjennom skolen på militært vis da angrepene skjedde.

Lundin-Pettersson var tidligere ustraffet.