Verden

Utbrudd av denguefeber i Pakistan

LAHORE/OSLO (Aftenposten.no):10 døde og tusenvis smittet av virussykdommen de siste to ukene.

- 10 personer er rapportert døde i landet så langt, men foreløpig har det ikke forekommet dødsfall ved vårt sykehus, sier overlege Zahid Parvaiz ved Mayo sykehus i Lahore, til Aftenposten.no.

 • Elisabeth Rodum

Les også :

Pakistanske helsemyndigheter er satt i høyeste beredskap og advarer nå om et utbrudd av denguefeber i Pakistan. Sykdommen har rammet Punjab-provinsen spesielt hardt.

2200 smittede personer er innlagt ved statlige sykehus i provinsen, men ifølge den lokale TV-stasjonen City42 befinner i tillegg 4750 smittede pasienter seg ved private sykehus i byen Lahore alene.

Denguefeber er en virussykdom som finnes i tropiske strøk, og smittekilden er mygg. Sykdommen kalles også «breakbone disease», og dette navnet kommer av de sterke smertene som ledsager sykdommen.

Flom i Pakistan

Myggen følger med sommersesongens monsunregn, og det har vært svært store nebørsmengder sør i Pakistan den siste uken. Det uvanlige kraftige regnet har ført til flom i den sørlige Sindh-provinsen, hvor rundt rundt fire millioner mennesker nå er rammet.

Det langvarige regnværet kan ha ført til økt antall mygg som er bærere av viruset som forårsaker denguefeber.

Sykdommen forekommer hvert år i Pakistan, men ifølge Zahid Parvaiz, overlege ved Mayo sykehus i Lahore, er dette angrepet spesielt omfattende.

— Sykehuset erklærer krisesituasjon, og våre ansatte arbeider nå ekstravakter for å ta seg av alle de innlagte pasientene. 10 personer er rapportert døde i landet så langt, men foreløpig har det ikke forekommet dødsfall ved vårt sykehus, sier Parvaiz til Aftenposten.no.

Resistent mygg

Parlamentsmedlem Asad Ashraf, som også leder den pakistanske helsekomitéen, sier det også er erklært krisesituasjon ved flere andre sykehus i provinsen.

På spørsmål fra Aftenposten.no bekrefter han at det de siste seks årene er benyttet kjemikalier for å få bukt med myggproblemene, men at myggen har utviklet resistens mot kjemikaliene.

— Jeg hadde feber i 10 dager, og gikk da til legen min for behandling. Jeg fikk medisiner, men da feberen ikke ga seg, dro jeg til sykehuset. Der fikk jeg konstatert denguefeber, sier Umer Farooq (18) til Aftenposten.no. Tre av vennene hans har også fått påvist smitte.

- 10.000 smittede

Pakistanske helsemyndigheter anslår at så mange som 10.000 mennesker er smittet av denguefeber i landet som helhet. Men siden mange fattige mennesker ikke oppsøker medisinsk personell for behandling av sykdommen, er myndighetene usikre på antallet smittede.

Det er mangel på blod ved mange av landets sykehus, og folk stiller nå opp i lange køer flere steder for å gi blod.

Dengue gir hurtig høy feber, sterke smerter i armer og ben, sterk hodepine og en rekke andre symptomer. Sykdommen har vanligvis et ukomplisert forløp, og går normalt over av seg selv i løpet av 14 dager. Det finnes i dag ingen behandling for selve sykdommen, og behandlingen retter seg mot å lindre smerten.

 1. Les også

  - En katastrofe av ekstreme dimensjoner

 2. Les også

  Nesten 50 døde i flom i Pakistan

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  300 døde av denguefeber på Sri Lanka

 2. VERDEN

  Barn dør av «beinknuserfeberen». I skyggen av koronaen sprer livsfarlige sykdommer seg i rekordfart.

 3. VERDEN

  Leger i Pakistan sultestreiker med krav om smittevernutstyr

 4. NORGE

  Kvinne i 20-årene død av rabies i Førde

 5. NORGE

  Pasientene er yngre enn ventet. Og noen innlagte blir fort veldig dårlige.

 6. NORGE

  Norge forbereder seg på mulig korona-krise: vurderer å hasteutdanne intensivsykepleiere og sparer på engangshansker