Verden

Menneskerettsgrupper tar Trumps innreiseforbud for flyktninger til retten

Donald Trump viser fram presidentordren om å «gjenoppbygge militæret».

Amerikanske menneskerettighetsorganisasjoner går til sak etter president Donald Trumps presidentordre om innreiseforbud for flyktninger til USA.

  • NTB

Lørdag ettermiddag ble det kjent at tar amerikanske menneskerettighetsorganisasjoner forslaget til retten.

Søksmålet ble fremmet av organisasjonen American Civil Liberties Union og flere andre menneskerettsorganisasjoner lørdag etter at to irakiske statsborgere ble pågrepet på JFK-flyplassen utenfor New York natt til lørdag.

USAs president Donald Trump skrev fredag under på en presidentordre om omfattende endringer i USAs utlendingspolitikk. Ordren innebærer blant annet at syriske statsborgere ikke lenger får visum til USA, og at alle syriske flyktninger utestenges på ubestemt tid.

– Dette er svære greier

– Dette er svære greier, proklamerte Trump da han signerte ordren om nye og harde tiltak rettet mot flyktninger og migranter. Formålet er ifølge presidenten å «holde radikale, islamistiske terrorister» utenfor USA.

Trump, som fredag kom på sitt første besøk til forsvarsdepartementet Pentagon, lover samtidig store endringer i forsvaret, men så langt er det flyktningforslaget som har skapt de største overskriftene.

  • Må Mexico nå betale for Trumps mur? Her er fem følger av Trumps siste duell ved Mexico-grensen

Stanser bosetting av flyktninger

Presidenten går inn for at USAs program for bosetting av flyktninger blir stanset i inntil 120 dager, frem til nye regler for å vurdere flyktninger er kommet på plass.

I tillegg blir syriske flyktninger stengt ute av USA på ubestemt tid, eller frem til presidenten mener det er kommet gode nok rutiner for å sile ut potensielle terrorister.

– Vi vil forsikre oss om at de samme truslene som våre styrker kjemper mot i utlandet ikke slipper inn i landet vårt. Vi vil bare slippe inn dem som vil støtte landet vårt og som elsker folket vårt dypt, sier Trump.

For øvrig skal det i 90 dager ikke skrives ut nye visum til land med «terrorbekymringer». Det er ikke klart hvilke land dette gjelder, men i et utkast som er lekket tidligere ble syv hovedsakelig muslimske land nevnt: Iran, Irak, Libya, Somalia, Sudan, Syria og Jemen.

Røde Kors: – Uakseptable signaler fra Trump

Norges Røde Kors frykter at USAs utlendingspolitikk kan sende signaler til andre land om at det er greit å ikke gi beskyttelse til mennesker som trenger det.

– Denne typen uttalelser er alvorlige og noe vi tar avstand fra. Mange personer i verden er på flukt og har behov for beskyttelse. Når USAs president går ut og sier at man ikke vil gi denne beskyttelsen, er det meget alvorlig, sier Mads Harlem, leder av folkerettsseksjonen i Norges Røde Kors, til NTB.

Frankrike og Tyskland bekymret over USAs grensepolitikk

Franske og tyske politikere reagerer på at USAs president Donald Trump har besluttet å midlertidig stenge grensen for borgere fra sju land.

– Det er vår plikt å hjelpe flyktninger, sa Frankrikes utenriksminister Jean-Marc Ayrault lørdag, etter et felles møte med sin tyske kollega Sigmar Gabriel i Paris lørdag.

– Vi må sikre at det skjer på en rettferdig og solidarisk måte, fortsatte Ayrault.

Fredag undertegnet Trump en presidentordre hvor blant annet mottak av flyktninger settes på vent i 120 dager. I tillegg skal det i 90 dager ikke skrives ut nye visum til borgere fra enkelte land.

– Vi er bekymret over flere av beslutningene til Donald Trump, ikke minst at han begrenser flyktningers mulighet til å komme til USA, fortsatte Ayrault.

FN-organer ber Trump hjelpe folk på flukt

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) og Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) ber USA fortsatt holde døra åpen for folk på flukt.

I en felles uttalelse understreker de to FN-organene at behovet for hjelp til migranter og flyktninger over hele verden aldri har vært større enn nå. Samtidig trekker de fram viktigheten av USAs bosettingsprogram.

– USAs langvarige politikk når det kommer til å motta flyktninger har skapt en vinn-vinn-situasjon. Det har reddet livet til noen av de mest sårbare menneskene i verden, som på sin side har beriket og styrket sine nye samfunn. Migranter og flyktninger har bidratt positivt til sine nye hjem over hele verden, heter det i uttalelsen.

– UNHCR og IOM håper USA fortsetter sin sterke lederrolle og lange tradisjon for å beskytte de som flykter fra konflikt og forfølgelse, står det videre.

De to organene skriver at de begge vil jobbe videre sammen med USA mot målet for å sikre trygge programmer for bosetting og innvandring.

Malala: Mitt hjerte er knust

Nobelprisvinner Malala Yousafzai sier hennes «hjerte er knust» over Donald Trumps nye og hardere tiltak mot flyktninger og migranter. Facebook-sjef Mark Zuckerberg gir også uttrykk for at han er bekymret.

Formålet med tiltakene er ifølge den amerikanske presidenten å holde islamistiske terrorister ute av landet.

– Mitt hjerte er knust over at Donald Trump i dag lukker døren for barn, mødre og fedre som flykter fra vold og krig, sier den 19 år gamle pakistanske studentaktivisten Malala Yousafzai.

– Ikke snu ryggen til

– I denne usikre og urolige tiden, ber jeg president Trump om å ikke snu ryggen til verdens mest forsvarsløse barn og familier, sier Malala i en pressemelding sendt ut kort tid etter at Trump signerte presidentordren.

19-åringen ble verdenskjent da hun i 2012 ble skutt i hodet av Taliban etter å ha blogget om utdanning for jenter i hjemlandet Pakistan. I 2014 fikk hun Nobels fredspris sammen med indiske Kailash Satyarthi.

– Et land av immigranter

Også Facebook-sjef Mark Zuckerberg uttrykker bekymring.

– Som mange andre er jeg bekymret for konsekvensene av den nye presidentordren. Vi må holde landet trygt, men vi bør gjøre det gjennom å legge hovedvekten på folkene som faktisk utgjør en trussel, skriver han på sin Facebook-side.

Zuckerberg viser til at besteforeldrene hans kom fra Tyskland, Østerrike og Polen og at konas foreldre var flyktninger fra Kina og Vietnam.

– USA er et land av immigranter, og vi bør være stolte av det, skriver han, og ber om at dørene holdes åpne «for flyktninger og de som trenger hjelp».

Skal gjennomgå F-35

I presidentordren om militæret lover Trump å blant annet å investere i flere fly, marinefartøy og flere andre militære ressurser.

– Ingen skal kunne stille spørsmål ved vår militære styrke, men heller ikke ved vår plikt til å opprettholde fred. Vi ønsker fred, sa Trump. Han spår at Kongressen, som godkjenner budsjettet, vil «bli veldig glade over å se» hans forslag for militærets utgifter.

De to nye ordrene ble signert etter seremonien hvor den pensjonerte generalen James Mattis ble tatt i ed som forsvarsminister.

– Mattis har viet livet sitt til å tjene dette landet. Han er en mann av ære, en hengiven mann og en svært handlekraftig mann. Han liker handling, sa Trump.

Tidligere på dagen ga Mattis ordre om en gjennomgang av kostnadene til to viktige forsvarsprogrammer: F-35-kampflyene, som blant annet Norge har bestilt, og det nye presidentflyet Air Force One. Trump har sagt at begge programmene koster for mye.

Les mer om

  1. USA
  2. Donald Trump
  3. Flyktningpolitikk