Verden

Folket bruker Facebook mot Vietnams kommunistregime

Ho Chi Minh City (Aftenposten): Smarttelefoner og sosiale medier gir nye muligheter til å uttrykke sosial misnøye i Vietnams ettpartistat. Det er langtfra ufarlig – men mange vietnamesere tar sjansen.

Et motorsykkelbud venter på nye oppdrag via nettbaserte meldingstjenester. Sosiale medier som fora for politisk diskusjon er han helt ukjent med, sier han. Foto: JØRGEN LOHNE

 • Aftenpostens Korrespondent Jørgen Lohne
  Aftenpostens Korrespondent Jørgen Lohne

A. Nguyen slapper av på fridagen sammen med kjæresten og kontor-kollegaen C. Luong i parken ved Ho Chi Minh Citys koloniale, franske katedral. Det unge paret har brettet ut avispapir for å sitte mer komfortabelt på murkanten ved gressmatten. Og i likhet med alle andre under 50 som nyter godværet i disse grønne omgivelsene i det gamle Saigon, lar ikke Nguyen det gå mange minuttene mellom hver gang hun løfter sin store smarttelefon og sjekker for oppdateringer.

– Facebook gir fantastiske muligheter for å følge med i venners aktiviteter og holde kontakt med familiemedlemmer, erklærer den unge kvinnen smilende.

A. Nguyen (tv) og C. Luong er ivrige Facebook-brukere, men hører ikke til dem som benytter sosiale medier til politisk agitasjon. Foto: JØRGEN LOHNE

Nguyen er i godt selskap: Godt over halvparten av Vietnams 95 millioner innbyggere benytter sosiale medier.

Facebook, som i motsetning til i Kina er fullt lovlig her, har alene 40 millioner brukere. De kan ha god grunn til å vise forsiktighet med hva de legger ut.

I august 2016 ble en 31 år gammel mann fra Khanh Hoa-provinsen dømt til tre års fengsel for å ha fornærmet kommunistpartiet på Facebook med ukvemsord, ifølge Radio Free Asia.

Nguyen blir forskrekket og rister energisk på hodet da jeg spør om hun har registrert noen politiske kampanjer på sosiale medier.

– Vi har jo hørt om at noen bruker Facebook til å protestere mot myndighetene og fremme sine egne meninger, sier kjæresten Luong.

– Men slik aktivitet interesserer ikke oss, sier han bestemt, og høflig avvisende.

Statsminister Nguyen Xuan Phuc måtte be om unnskyldning. Foto: HAU DINH/AP/NTB scanpix

Tøffe diskusjoner og anklager

Til tross for at den som blir dømt for å spre antistatlig propaganda kan få inntil 20 års fengsel, er det mange nettbrukere som velge å drøfte kontroversielle og politisk betente saker på Vietnams sosiale medier.

De siste månedene har for eksempel landets strid med Kina om territorier i Sør-Kinahavet og det taiwanske selskapet Formosa Plastics miljøødeleggelser i den vietnamesiske provinsen Ha Tinh fått heftig omtale.

 • Stormakten tar seg til rette, mener Vietnam og andre naboer: «Patriotisk ferie» som propaganda for Kinas suverenitet

Og iblant kan ytringer som får stor oppmerksomhet, ha potensial til å munne ut i folkelige krav:

Smarttelefon-brukere fotograferte i fjor høst statsminister Nguyen Xuan Phuc da han besøkte verdensarvbyen Hoi An og spaserte i et sårbart område strengt forbeholdt fotgjengere – med hele sin store bilkortesje på slep.

Bildene og sinte anklager om manglende respekt for kulturarv fikk flere tusen delinger på Facebook. Statsministeren hadde ikke noe valg; engasjementet tvang ham til å be ydmykt om forlatelse.

I november kansellerte regjeringen kontrakter inngått med Japan og Russland om bygging av atomkraftanlegg.

Offisielt var budsjettsprekk årsaken til å stanse prosjektene. Men trolig spilte også digitalt uttrykte protester en ikke ubetydelig rolle, skriver japanske Nikkei Review.

«Onkel Ho», Den kommunistiske landsfaderen Ho Chi Minh, er avbildet på alle pengesedler. Landet er i dag preget av store forskjeller mellom fattig og rik. Foto: JØRGEN LOHNE

Frustrasjon over enorme inntektsforskjeller

Mange mishagsytringer på nettet handler også om økende sosiale forskjeller.

Det kommunistiske regimet i Hanoi lanserte i 1980-årene reformprogrammet Doi Moi (åpen dør) med en klar målsetning om å skape en «sosialistisk orientert markedsøkonomi».

Dette har vist seg å være et godt utgangspunkt for jevn og varig vekst i det sørøstasiatiske landet, som i 2017 avanserer fra lav-inntekts- til middel-inntektsland på Verdensbankens lister. Hvert av de siste årene har bruttonasjonalproduktet (BNP) økt med over fem prosent. Og veksten vil fortsette i samme takt helt til 2050, spår det internasjonale revisjonsbyrået PricewaterhouseCoopers (PWC) i prognoser som nylig ble offentliggjort av vietnamesiske medier.

Det store flertall av vietnamesere bor på landsbygda og har svært lav inntekt. Foto: JØRGEN LOHNE

Men i likhet med sine kamerater i Kina har Vietnams kommunistledere ikke hatt noen skrupler med å la økonomisk vekst føre til store forskjeller i samfunnet, til tross for sin erklærte likhetsideologi.

Kan ikke lenger tvinges til å tie

Tidligere måtte borgerne uten protester godta at bønder og arbeidere forblir fattige mens kommunistpartipamper og bedriftseieres rikdom samtidig blir større og mer prangende.

Arbeidere på vei hjem fra jobb i Ho Chi Minh Citys ettermiddagsrush. Vietnam er en økonomisk suksess, men misnøyen med de store inntektsforskjellene øker. Foto: JØRGEN LOHNE / JL

Men det er ikke lenger slik at makthaverne helt enkelt kan undertrykke folkeviljen ved hjelp av propaganda i partikontrollerte medier og ved å slå hardt ned på all opposisjon, konstaterer Nikkei Review:

Myndighetene har forstått at de ikke kan demme opp for den økende aktiviteten på sosiale medier og har ikke annet valg enn å ta utålmodige borgeres ventilering av misnøye på alvor.

Om Facebook så kan bidra til tvinge frem reelle politiske endringer i kommunistdiktaturet, gjenstår å se.

jl@ap.no

facebook.com/jorgenlohne

twitter.com/jorgenlohne

Les mer om

 1. Facebook
 2. Kina
 3. Smarttelefon
 4. Propaganda
 5. Hanoi
 6. Sosiale medier
 7. Ho Chi Minh-byen