Syria-eksperter: Ingenting tyder på at Assad blir tvunget ut med det første

Helt siden russerne rykket inn i Syria i 2015 har Assad-regimet vært på fremmarsj og opprørerne på defensiven i kampen om Syria.

Opprørere fra Den frie syriske hær fotografert i nærheten av den IS-kontrollerte byen al-Bab. Den kompliserte konflikten i Syria er en krig mellom opprørere og regimet til Bashar al-Assad på den ene siden, og en kamp mot den brutale ekstremistgruppen IS på den andre.

Nå er det så godt som ingen av de mektige aktørene som holder fast på kravet om at presidenten må gå for å kunne forhandle om å få en slutt på den usedvanlig brutale borgerkrigen.

– Bashar al-Assad klamrer seg til makten og sitter ganske trygt. Ingen av de mektigste partene presser nå på for at han må gå, sier orlogskaptein Thomas Slensvik ved Forsvarets høgskole til Aftenposten.

Han forteller at realitetene på bakken nå gjør at det er Russland, Iran og Tyrkia som har den største politiske innflytelsen i Syria.

Bashar al-Assad har styrt Syria med jernhånd siden faren Hafez al-Assad døde i 2000. Her snakker presidenten med belgiske journalister i hovedstaden Damaskus mandag.

Iranerne og russerne er sterke Assad-støttespillere, mens tyrkerne ikke lenger er like klare i sitt krav om at Assad må gå.

– Assad sitter trygt så lenge det tjener Iran og Russland vil det, sier forsker Cecilie Hellestveit, som nylig har skrevet bok om borgerkrigen i Syria.

Brutal diktator i brutal krig

Den nå snart seks år lange konflikten har kostet rundt 300.000 mennesker livet, og store deler av landet ligger nå i ruiner, skriver nyhetsbyrået AP.

Krigsforbrytelser er begått på alle sider, men Assads bruk av tønnebomber og regimestyrkenes svært brutale behandling av sivile er blitt fordømt i vestlige land siden protester ble til en fullblods borgerkrig i 2012.

Tirsdag fortalte en ny Amnesty-rapport at mellom 5 000 og 13 000 personer er blitt hengt i et fengsel utenfor Damaskus kjent som «slakterhuset» mellom 2011 og 2015.

Ifølge menneskerettighetsgruppen er det ingen grunn til å tro at praksisen er blitt mindre brutal siden gruppen intervjuet de 84 vitnene rapporten bygger på, blant dem både vakter og innsatte.

Russiske soldater på patrulje i Aleppo. Før jul vant Assad-regimet tilbake kontrollen over de siste opprørskontrollerte enklavene i byene etter langvarige kamper og enorme sivile lidelser.

USA mindre aktive

Obama-administrasjonen støttet det den kalte «den moderate opposisjonen» og sa at Assad måtte trekke seg for at reelle fredssamtaler kunne starte.

– Det er neppe et ultimatum for USA lenger. Det er fortsatt et ønske at han skal gå, men det er nok ikke en absolutt krav, tror Slensvik.

Russiske myndigheter har beskrevet alle opprørsgruppene i Syria som «terrorister». Nylig ble Russlands president Vladimir Putin og USAs president Donald Trump enige om å forene kreftene i Syria i kampen mot det de kaller «internasjonal terrorisme og ekstremisme».

Hellestveit påpeker at Trump-administrasjonen så langt ikke har gjort det helt klart hva deres plan er i Syria, utover å bekjempe IS.

Cecilie Hellestveit er forsker med tilknytning til tankesmien Atlantic Council i Washington og var tidligere ansatte med ILPI i Oslo.

Assad forsiktig Trump-optimist

Nyhetsbyrået Reuters skriver at Trump har gitt indikasjoner på at han vurderer å kutte støtten til opprørere i Syria og muligens vil alliere seg med Assad i kampen mot Den islamske staten (IS).

I samtale med belgiske medier mandag sa president Assad at det er et godt tegn.

– Jeg synes dette er lovende. Men vi må vente og se, og det er for tidlig å forvente noe praktisk, sa Assad, ifølge det regjeringskontrollerte nyhetsbyrået SANAs gjengivelse av samtalene.

Tror Assad blir ofret

Cecilie Hellestveit tror likevel diktatoren, som er andre generasjon Assad som styrer Syria med jernhånd, til slutt vil bli ofret og tvunget til å gå av. Men det kan det være mange år til.

– Det er helt usannsynlig at han skal bygge opp igjen Syria om krigen tar slutt. Han har ikke reddet landet, han har vært medvirkende til en helt fryktelig krig. Det er en rolle han alltid vil ha, sier hun til Aftenposten.

Skjør våpenhvile holder foreløpig

Den skjøre våpenhvilen i Idlib-provinsen, opprørernes siste skanse, har i hovedsak holdt siden regimestyrkene tok kontroll over de siste opprørskontrollerte områdene i Aleppo før jul.

Orlogskaptein Thomas Slensvik er hovedlærer i strategi og doktrine ved Forsvarets høgskole.

– Ville regimestyrkene gå etter opprørerne eller gå østover mot IS? De valgte å gå østover. Samtidig har ikke opprørerne klarte å utvide sine områder, sier Slensvik.

Han sier at ekstremistgruppen er svekket og kun gjennomfører mindre offensiver. Men de er ute av stand til å holde de erobrede områdene, og mister dem så snart det syriske militæret går til motangrep.

Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook og Twitter.

Få med deg det som skjer i verden. Følg Aftenposten Verden på Facebook og Twitter.