Verden

Twitter-opprør mot Trumps knebling av statlige informasjonskanaler

AP Photo/Pablo Martinez Monsivais Foto: Donald Trump møter motbør fra sine egne statsansatte.

Først kneblet Trump-administrasjonen Twitter-kontoer i statsapparatet. Nå har det dukket opp flere titall «alternative» statlige Twitter-kontoer i protest mot presidenten.

 • Kristoffer Rønneberg
  Kristoffer Rønneberg
  Aftenpostens korrespondent i USA

Mange beskriver det som en «motstandsbevegelse». Et opprør mot Donald Trump er nå i full gang på Twitter – fra kontoer som bruker logoer tilknyttet departementer og etater i Trumps byråkrati.

Hvorfor? La oss skru klokken noen dager tilbake:

Tidligere denne uken beordret Trump at ansatte ved miljøverndepartementet (EPA) skulle slutte å «tilby informasjon via sosiale medier eller til reportere», ifølge lekkede dokumenter som nyhetsbyrået Associated Press har fått tak i.

Tilsvarende kneblinger er blitt beordret i landbruksdepartementet, ifølge Buzzfeed, som også har fått tilgang til lekkede dokumenter fra Det hvite hus.

I helgen ble innenriksdepartementet også utsatt for lignende restriksjoner etter at noen med tilgang til nasjonalparketatens Twitter-konto la ut et bilde som dokumenterte at langt færre dukket opp på Trumps innsettelse enn på Obamas i 2009.

– Vladimir Putin ville vært stolt, kommenterte Adrienne Watson, pressetalskvinne for demokratene, i en uttalelse tirsdag kveld.

 • Seks journalister er anholdt i USA etter å ha dekket anti-Trump-demonstrasjon. Nå risikerer de ti års fengsel.

Statsansatte gråt på jobb i flere dager etter valget

Mange i statsapparatet bor i Washington, DC eller i områdene rundt hovedstaden – deler av landet der svært få stemte på Donald Trump.

Aftenposten har snakket med mange ansatte i statsapparatet som forteller om gråtende kolleger i tiden etter valget. Trumps uttalte planer om å redusere størrelsen på byråkratiet har også gjort mange nervøse.

Misnøyen virker å være spesielt stor i EPA og i nasjonalparketaten. Trump har tidligere sagt at han tror at ideen om klimaendringer er en «skrøne» utarbeidet av Kina:

The concept of global warming was created by and for the Chinese in order to make U.S. manufacturing non-competitive.

Presidenten har også nominert Scott Pruitt, en tidligere statsadvokat fra Oklahoma som lenge har kjempet mot at EPA skal ha for stor makt, til å lede nettopp denne etaten.

Flere Twitter-kontoer tilknyttet ulike nasjonalparker har de siste dagene lagt ut meldinger som tar for seg klimaendringer.

Først ute var Badlands nasjonalpark i Sør-Dakota, som på tirsdag la ut en rekke meldinger på Twitter med faktainformasjon om klimaendringer.

– I dag er mengden karbondioksid i atmosfæren høyere enn på noe tidspunkt de siste 650.000 årene, lød én av meldingene.

Noen timer senere var meldingene fjernet – uten at det ble oppgitt noen årsak.

– Frykter å miste jobben dersom de snakker høyt

Men det har ikke forhindret andre nasjonalparker fra å fortsette det faktabaserte opprøret.

Onsdag, i en tweet som fortsatt ligger ute, opplyste nasjonalparken Redwood i California at de berømte redwood-trærne kan absorbere 50 kilo karbondioksid pr. kvadratmeter og at flere redwood-trær betyr mindre klimaendring:

I tillegg til dette har det altså dukket opp flere titall «alternative» Twitter-kontoer som hevder å snakke på vegne av etatene og departementene som nå skal være kneblet.

Twitter-kontoen «AltUSNatParkSer» hevder å være den «uoffisielle» kontoen til nasjonalparketaten, mens «RogueNASA», som på kort tid har fått over 450.000 følgere, presenterer seg som en alternativ konto for romfartsadministrasjonen.

Kontoer som hevder å være alternativer til de offisielle kanalene til utenriksdepartementet, arbeidsdepartmentet, FBI og miljøverndepartementet er også blant de mange nye Twitter-profilene som er dukket opp.

– Mange vitenskapsfolk og ansatte i statsapparatet frykter å miste jobben dersom de snakker høyt og deler faktaopplysninger, heter det i en melding fra «RogueNASA»:

Foreløpig tyst fra Trump

Det er ikke mulig å bekrefte om noen av alle disse «alternative» kontoene er tilknyttet departementene de gir seg ut for å representere, men det er uansett tydelig at kontoene er skapt som et resultat av Trump-administrasjonens knebling av deler av statsapparatet.

Dersom noen av kontoene faktisk oppdateres av anonyme statsansatte, er det lite Trump-administrasjonen kan gjøre med det.

Foreløpig har ikke Trump eller noen andre i den ferske administrasjonen sagt noe høyt om de mange «alternative» Twitter-kontoene.

Men folkene bak den alternative nasjonalpark-kontoen sier de er klare for reaksjonen.

– Venter spent på at president Trump kaller oss FALSKE NYHETER. Du kan ta den offisielle Twitter-kontoen vår, men du kan aldri ta fritiden vår!

– Naturlig at en ny administrasjon revurderer kommunikasjonsstrategien

Trump-administrasjonen benekter at de har kneblet noen av Twitter-kontoene i statsapparatet.

Onsdag sa pressetalsmann Sean Spicer at eventuelle beskjeder om å begrense innholdet i sosiale medier måtte ha kommet direkte fra de ulike etatene eller departementene.

– Ingenting har kommet fra Det hvite hus. Absolutt ingenting, sa Spicer.

Uansett hvor ordren kom fra, er det naturlig at en innkommende administrasjon revurderer kommunikasjonsstrategien sin, påpeker Jesse Lee, som jobbet i ledelsen i president Obamas kommunikasjonsstab, overfor Politico.

– De må lære seg hvordan de skal drive Det hvite hus, og deler av den prosessen innebærer å finne ut av hva som er OK og hva som ikke er det, sier han.

Samtidig, påpeker han, er klimaendringene ikke et spørsmål om politikk. Og Badlands nasjonalpark, legger han til, la heller ikke ut noen sterke meninger på Twitter.

– De sender ikke ut politiske manifester. De sender ut vitenskapelige fakta.


Innspill eller kommentarer? Følg Aftenpostens USA-korrespondent på sosiale medier:

Kristoffer Rønneberg (@ronneberg) | TwitterKristoffer Rønneberg, Aftenpostens korrespondent i USA | Facebook

Les mer om

 1. Donald Trump
 2. Klimaendringer
 3. Nasjonalpark
 4. Twitter
 5. Sosiale medier
 6. Politikk