Verden

Amerikansk bacon-angst etter tømte lagre, bransjen beroliger

Lagrene av bacon har ikke vært lavere i USA siden 1957. Men kjøttbransjen avviser rykter om at det blir baconmangel.

Prisene på bacon øker i USA.
  • Kjetil Hanssen
    Kjetil Hanssen
    Journalist

Det amerikanske landbruksdepartementet meldte forrige uke at lagrene av sideflesk fra svin i desember var på 8 millioner kilo. Dette er det laveste siden man begynte å registrere dette i 1957. I desember 2015 var lageret på 24 millioner kilo.

Selges mest om sommeren

Baconet blir vanligvis fryst og lagret i årets siste måneder og årets første måneder i USA for å dekke opp økende etterspørsel om sommeren. Men denne sesongen er baconet blitt solgt unna like fort som det er produsert og prisene øker.

Sjokoladetrukne baconskiver

Svinenæringen har de siste årene lansert nye produkter som har økt inntaket av bacon. Eksempler er jalapeñobacon, bacon-kyllingvinger, baconeplepai, baconsmultringer og sjokoladetrukne baconskiver. For et par uker siden ble også en egen bacongrill lansert, en slags brødristerlignende dings til å ha på kjøkkenbenken.

En ung deltager får seg en smaksprøve med hickoryrøkt bacon i boden hos Farmland Bacon Club på en musikkfestival i St. Louis i september.

Frokost 24 timer i døgnet

I tillegg er forbruket økt etter at McDonald’s begynte å servere frokost 24 timer i døgnet. Restaurantkjeden Bacon Bros. Public House åpner stadig nye serveringssteder og satser på åtte-ti nye i Texas de neste årene, skriver Houston Business Journal. Prisene på flesket går også oppover og er blitt 37 prosent høyere på ett år.

– Folk vil betale det bacon koster fordi de elsker det, sier Brooks Reynolds som arrangerer Blue Ribbon Bacon Festival i Iowa til Associated Press.

  • Lurer du på hvor du skal spise? Aftenposten anmelder flere restauranter i uken. Du finner dem i Restaurantguiden

– Blir ikke baconmangel

Bransjen demper nervøsiteten blant baconelskere som frykter varemangel og mener skal klare å dekke behovet, men prisene kan bli litt høyere utover sommeren.

Steve Meyer i analysefirmaet EMI sier til New York Times at det ikke blir baconmangel.

– Markedet for bacon er så bra i USA fordi alt smaker bedre med bacon på, sier Meyer.

Organisasjonen som skremte opp amerikanere med å starte nettstedet Baconshortage, sier også at det ikke blir mangel.

– Selv om bacon blir dyrere for forbrukerne, vil ikke næringen gå tom, sier Rich Deaton i Ohio Pork Council til Ohio Country Journal.

Harselerte med smørkrisen

Dermed blir det neppe historier om baconsmugling fra Canada. I 2011 gjorde amerikanere seg lystige over svenske smørsmuglere som ble knepet under den norske smørkrisen det året. Komikeren Stephen Colbert var blant dem som harselerte med nordmenn, og han spiste smør-på-pinne i TV-programmet sitt.

Les mer om

  1. USA
  2. McDonald’s
  3. Næringsmiddelindustrien
  4. Landbruk