Verden

Norge fikk vite om visumnekt alt i november, har forhandlet med Russland siden

Utenriksminister Børge Brende forteller at Russland begrunnet visumnekten til to norske stortingspolitikere med norske sanksjoner.

Utenriksminster Børge Brende.
 • Steinar Dyrnes
  Journalist
 • Alf Ole Ask
  Journalist

Den russiske ambassaden i Oslo sier i en uttalelse onsdag kveld at de har en svarteliste over norske politikere. Russland begrunner visum-nei med at Norge har sagt nei til russiske politikere.

Utenriksminister Børge Brende sier at UD alt i november ble kjent med at de to stortingspolitikerne ville bli nektet visum. Siden har det pågått en dialog med russerne, hvor Norge har protestert. Mandag kom beskjeden om at Bård Vegar Solhjell fra SV og Venstre-leder Trine Skei Grande ikke fikk visum.

Hverken utenriksminister Børge Brende eller lederen i Stortingets utenrikskomité Anniken Huitfeldt sier at de kan huske at det tidligere har skjedd at inviterte stortingspolitikere nektes visum.

Flere nordmenn svartelistet i Russland?

– Står det andre nordmenn på en russisk liste over politikere eller andre som ikke vil få visum?

– Her må jeg svare prinsipielt. Dette må dere spørre russerne om. Vi har, sammen med EU, offentliggjort liste over de personer og selskaper som er omfattet av sanksjonene, sier Brende om den listen over personer som ikke vil få visum til EU eller Norge som følge av sanksjonene. På den står både politikere, næringslivsfolk og bedrifter. Russland har også en svarteliste.

Russland har tilsammen forbudt minst 89 europeiske, amerikanske og kanaidske politikere og militære ledere adgang til Russland som svar på EUs og USAs sanksjoner. På listen finnes det åtte svenske politikere og fire danske. Det er ingen norske på listen. I motsetning til EU og USA har aldri Russland offentliggjort en fullstendig liste.

 • Du finner en liste over personer og bedrifter som er omfattet av saksjonene her.

Etter planen skulle en norsk politikerdelegasjon besøke Moskva 2. og 3. februar. Men som Aftenposten kunne fortelle onsdag, fikk ikke Trine Skei Grande (V) og Bård Vegar Solhjell (SV) visum til Russland. Dermed reiser ikke Stortingets utenriks- og forsvarskomité til Moskva torsdag likevel.

I en improvisert samtale med mediene i Stortinget sa Brende at den russiske ambassadøren skal møte på teppet i UD i ettermiddag. Der vil han få vite at visumnekt er uakseptabelt.

– Er det aktuelt med ytterligere tiltak fra norsk side?

– Det å kalle en ambassadør inn er en kraftig reaksjon, sier Brende, som ikke varsler ytterligere tiltak.

– Vi forholder oss strengt til boken, sier han blant annet.

Brende avventer reiseplaner

Han sier det ikke er avgjort om han skal reise til møte om Arktiske spørsmål i Arkhangelsk i slutten av mars.

«Begrunnelsen fra russiske myndigheter er at Norge har gjennomført EUs restriktive tiltak mot Russland og gjort tiltakene gyldige også for Svalbard. De restriktive tiltakene er fra norsk side begrunnet i de russiske folkerettsbruddene i Ukraina», heter det i en pressemelding fra utenriksminister Børge Brende.

Brende gjentok i går ettermiddag at det var uakseptabelt å nekte Grande og Solhjell visum. Han ville ikke gå nærmere inn på hva begrunnelsen kan være.

– Det er sterkt beklagelig at noen av medlemmene av Stortingets utenriks- og forsvarskomité ikke gis anledning til å besøke Russland, til tross for en invitasjon fra lederen av Føderasjonsrådets utenrikskomité, sier utenriksminister Børge Brende.

Ber Russland revurdere avslaget

Han forteller også i pressemeldingen at «Utenriksdepartementet leverte en tydelig protest til Russland gjennom diplomatiske kanaler umiddelbart etter at informasjonen om visum- og innreisenekt ble mottatt»

– Vi har protestert og fremført at vi finner den russiske beslutningen uberettiget og urimelig. Vi har oppfordret russiske myndigheter til å se på dette igjen og har hele tiden håpet at det ville være mulig å finne en løsning, siden det dreier seg om en offisiell invitasjon til lederen for utenriks- og forsvarskomiteen fra lederen for Føderasjonsrådets utenrikskomité, sier Brende.

– Utenriksdepartementet har i dag innkalt den russiske ambassadøren for å gjenta protesten. Møter mellom parlamentarikere er et viktig element i den politiske kontakten. Det planlagte besøket fra utenriks- og forsvarskomiteen ville ha brakt denne dialogen videre, sier utenriksministeren.

Les mer om

 1. Russland
 2. Bård Vegar Solhjell
 3. Børge Brende
 4. Trine Skei Grande