De overlevende mangler både vann og mat, og sanitærforholdene er dårlige, opplyser David Nabarro, som leder Verdens helseorganisasjons kriseteam. Tallet på omkomne etter flodbølgene i Sørøst-Asia kan komme opp i over 100 000, mener det internasjonale Røde Kors og Verdens helseorganisasjon (WHO). Røde Kors mener tallet på omkomne vil øke drastisk når man får oversikt over de indiske øygruppene Andamanene og Nikobarene.— Jeg vil ikke bli overrasket dersom vi kommer over 100 000 døde, særlig når vi ser hva som er skjedd på Andamanene og Nikobarene, sa Peter Rees, operasjonssjef ved Det internasjonale forbund av Røde Kors- og Røde Halvmåne-foreninger.Han opplyste at forbundets ferskeste beregninger av dødstallene nå ligger på nærmere 78 000. Disse tallene inkluderer Sørøst-Asia, Tanzania, Somalia, Kenya og Seychellene. Han forteller at FN-organisasjoner nå forsøker så raskt de kan kartlegge de mest umiddelbare behovene, slik at giverland kan vite hva de helst bør bidra med.
Sri Lanka
På Sri Lanka er 22 500 bekreftet omkommet av landets sosialdepartement, og en offisiell talsmann antyder at antall omkomne kan komme opp i 30 000.- Vi kan ikke engang forsøke å gjette omfanget av ødeleggelsene, sier sjefen for det landsomfattende hjelpearbeidet, Tilak Ranavirajah. Det høyest prioriterte er forsyninger fram til dem som lider mest. Vi har all offentlig tjeneste og hele forsvaret mobilisert til oppgaven.Sri Lankas Turistråd oppgir at 100 utlendinger er blant de omkomne, mens 60 andre utlendinger er savnet. Men i turistområdene sør i landet er hele byer utslettet.
Verst i Indonesia
Vestkysten av Aceh-provinsen nord på øya Sumatra er kanskje det aller verst rammede området etter jordskjelvet og den påfølgende flodbølgen søndag. Kysten ligger nær episenteret for det voldsomme jordskjelvet og ble rammet av kjempebølgen etter kort tid.Så mange som 80 000 mennesker kan være omkommet bare i Aceh, sier en FN-talsmann.- Som en kvalifisert gjetning vil jeg si vi snakker om mellom 50 000 og 80 000 mennesker, sier Michael Elmquist, lederen for FNs kontor for humanitære saker i Indonesia ifølge nyhetsbyrået Reuters. Bare i kystbyen Meulaboh kan det være snakk om 40 000 dødsfall, mener Elmquist.Distriktshovedstaden Banda Aceh, som ligger 5 kilometer inn fra kysten, er blitt en by av døde, skriver Jakarta Post. Byen er fullstendig mørklagt og omkomne ligger overalt i gatene sammen med ruinhauger etter hus og andre bygninger som ble ødelagt av flodbølgen. Overlevende vandrer hvileløst omkring på leting etter familiemedlemmer, døde eller levende.Flyplassen er overfylt av mennesker som forsøker å komme seg vekk, og ifølge nyhetsbyrået Antara har tusener allerede forlatt byen med fly til Medan, Jakarta eller andre steder.Det blir meldt om stor mangel på vann og mat fra en rekke steder, og mange mener det bare er snakk om få dager før mennesker kan dø som følge av dehydrering. Det er også frykt for sykdom og epidemier.
Hjelp kommer
Leger uten grenser (MSF) startet onsdag arbeidet med å gi medisinsk hjelp til det katastroferammede Aceh. MSF er den første internasjonale organisasjonen som starter det vanskelige hjelpearbeidet i området, som til nå ikke har fått noen nødhjelp.Et team på åtte personer, deriblant tre sykepleiere og to leger, ankom provinshovedstaden Banda Aceh tirsdag og satte opp en klinikk i en leir for hjemløse og fordrevne mennesker.- Da vi kom til Banda Aceh tirsdag kveld var halve byen ødelagt, sier Sabine Rens, Leger uten grensers operasjonsleder i Indonesia.