Leter etter overlevende etter nattens angrep: – Jeg hørte skriking

MYKOLAJIV, UKRAINA (Aftenposten): Massive angrep i sørlig ukrainsk storby i natt. Aftenpostens reporter møtte beboer i blokken som ble truffet.

Natt til torsdag ble denne boligblokken truffet av russiske missiler. Aftenposten møtte en av beboerne.

Vi advarer om sterke bilder i denne saken.

Marina Panchenko (57) slet med å få sove natt til torsdag. Like over midnatt var hun endelig i ferd med å få litt søvn, da hun hørte den første eksplosjonen.

Hun løp inn på badet for å komme seg vekk fra vinduene. Så hørte hun en eksplosjon til. Og en til.

Hun trodde smellene kom fra et stykke unna. Men da hun gikk ut, innså hun at det var hennes boligblokk som var truffet.

– Jeg hørte skriking, forteller hun til Aftenposten.

Også Aftenpostens reporter på stedet ble vekket av eksplosjonene ved 01-tiden og måtte søke tilflukt i bomberom, i likhet med beboerne i Mykolajiv, helt sør i Ukraina.

Marina Panchenko frykter hva letemannskapet vil finne etter nattens angrep. Flere hun kjenner, bodde i den øverste etasjen av boligblokken som ble angrepet.

– Mitt barn. Redd mitt barn.

En av Marinas naboer løp rundt og ropte:

– Mitt barn. Redd mitt barn.

En ung gutt var fanget under vrakrestene. Etter 6 timers arbeid fikk redningsmannskapet reddet ut en 12 år gammel gutt. Han er fraktet til sykehuset og får behandling.

Fire personer var funnet døde torsdag ettermiddag. Men fremdeles pågikk søket etter savnede.

Flere savnet i vrakrestene

Rundt 01-tiden natt til torsdag våknet Mykolajevs innbyggere til eksplosjoner. Kort tid etter gikk flyalarmen.

Totalt traff åtte S-300 missiler byen, ifølge lederen for regionens militære administrasjon, Vitalij Kim.

Ett av dem traff boligblokken til Panchenko. Der inne er syv personer fremdeles savnet, ifølge lokale myndigheter.

Blokkens øverste etasje er helt smadret. Panchenko kjenner de som bor der. Mange forlot dette området etter invasjonen start. De som ble igjen kom nærmere hverandre.

– Jeg er redd for hva de vil finne der oppe, sier 57-åringen, og ser opp mot bortsprengte etasjene.

Kort tid etter ble liket av en mann løftet ut av bygningene. Båren ble straks sendt tilbake for å hente ut flere mennesker.

En redningsstasjon i samme by ble også truffet av et russisk S-300-missil i løpet av natten. Aftenposten får opplyst at en av vaktene som jobbet der ble drept.

Den sørlige delen av Ukraina har den siste tiden blitt rammet av russiske luftangrep stort sett hver eneste dag. Det skjer samtidig som det er harde kamper på bakken i blant annet Kherson fylke, der ukrainske soldater forsøker å gjenerobre russisk-okkuperte områder.

Redningsmannskaper bar vekk omkomne etter nattens angrep i Mykolajev.

Leter etter søsteren

Da de første eksplosjonene runget gjennom byen, ringte Olena (56) til storesøsteren sin Olga. De to ringer alltid hverandre når Mykolajiv angripes for å sjekke at det går fint med den andre.

Men natt til torsdag svarte ikke storesøsteren da Olena ringte. Hun forsøkte å ringe niesen i stedet. Men natt til torsdag tok ingen av dem telefonen da Olena ringte.

På morgenen kom hun for å lete etter dem. De bor i blokken som ble truffet av missilet. Olena fulgte med mens det første liket ble hentet ut av bygningen. Brannvesenet på stedet sier de ikke har hørt tegn til at det er overlevende her.

Olenas venninne Tamila var med til åstedet.

– Dette er terror. Det bodde bare sivile her, forteller hun.

– Slektningene våre i Russland tror fremdeles ikke på det som skjer her. De sier at dersom vi sitter inne i leilighetene våre, så vil alt gå fint.

Olena (t.h) savnet torsdag morgen sin søster Olga og søsterens datter. De bodde begge i blokken i Mykolajiv som ble truffet av et russisk missil. Ved siden av Olena står venninnen Tamila.

Ber om mer luftvern

Torsdag markerer fjerde dag på rad at Russland angriper sivile områder i Ukraina med missiler. Også hovedstaden Kyiv ble angrepet av russiske luftangrep natt til torsdag.

Det russiske angrepet rammet et boligområde i Kyiv-regionen, opplyser guvernør Oleksij Kuleba på Telegram. Redningsmannskap ble i all hast sendt til stedet, men det er ikke klart om angrepet krevde liv.

Ifølge Kuleba ble det brukt såkalte kamikazedroner produsert i Iran. Iran avviser at de forsyner Russland med dronene.

Det er ikke klart hva som er rammet, men ifølge nestsjef ved presidentens kontor, Kyrylo Tymosjenko, er det snakk om «kritisk infrastruktur».

Ifølge det ukrainske forsvaret ble hele 40 byer og tettsteder i Ukraina truffet av russiske missiler de siste 24 timene.

Landet har bedt vestlige land om mer luftvern. Flere land har varslet at de vil gi luftforsvarssystemer som kan brukes til å skyte ned russiske raketter.

Torsdag kunngjorde Storbritannias forsvarsminister Ben Wallace at landet vil gi landet avanserte amerikanske luftvernraketter av typen Nasams. Ukrainerne ble lovet to Nasams-systemer for tre måneder siden fra USA, men de er ennå ikke kommet frem.

Nasams er et norsk-amerikansk avansert overflate-til-luft-missilsystem. Det brukes blant annet til å vokte Det hvite hus. Ukraina har lenge ønsket seg slike langtrekkende luftvernraketter.


Krigen i sør-Ukraina: