Taliban forbyr kvinner å ta universitetsutdannelse

Jenter og kvinner i Afghanistan nektes heretter å studere ved universiteter, opplyser Taliban-myndighetene i landet.

Aftenposten besøkte et privat universitet i Kabul i september 2021. Da fikk kvinner undervisning i egne rom adskilt fra menn. Nå blir det forbudt for kvinner å ta høyere utdannelse.

Forbudet gjelder alle studier ved alle landets universiteter, ifølge en kunngjøring fra utdanningsdepartementet tirsdag.

Ordren gis i et brev som er sendt til alle offentlige og private universiteter i Afghanistan.

«Dere er alle herved informert om å innføre den nevnte ordren om å avbryte kvinners utdanning inntil videre» står det i brevet, som er undertegnet av ministeren for høyere utdanning, Neda Mohammad Nadeem.

En drøm om å bli lege

Forbudet mot å ta høyere utdanning kommer mindre enn tre måneder etter at tusenvis av jenter og kvinner fikk lov å ta eksamen på en rekke universiteter over hele landet. Mange av dem hadde en drøm om å bli ingeniører eller leger.

Men Taliban hadde allerede innført strenge regler for hvilke fag som var tillatt for kvinnelige studenter. De fikk blant annet ikke studere økonomi, jordbruk, ingeniørfag eller ta veterinærstudier. Andre fag, som journalistikk, var sterkt begrenset for kvinner.

Universitetene var også pålagt å innføre kjønnsdelte klasserom og innganger, og kvinner kunne bare undervises av kvinnelige lærere eller til nød eldre menn.

Nektes også å gå på skole

Etter at Taliban overtok makten i landet i fjor sommer, har de nye myndighetene innskrenket afghanske jenter og kvinners mulighet til å skaffe seg utdannelse. Jenter får bare gå på skolen til og med sjette klasse.

Forbudet mot å ta høyere utdannelse kommer mindre enn tre måneder etter at tusenvis av jenter og kvinner fikk lov å ta eksamen på en rekke universiteter over hele landet.

Aftenposten besøkte i fjor universiteter i Kabul etter Talibans maktovertagelse i landet. Da lovet Taliban at kvinner kunne gå på universitet dersom dehadde på seg hijab og satt adskilt fra menn.

Tidligere i år var Aftenposten i Afghanistan og skrev om hvordan også tenåringsjenter nektes utdanning, etter at Taliban tidligere hadde lovet at de skulle få komme tilbake på skolen. Mange steder foregår undervisning i skjul.

Til tross for at de er utestengt fra klasserommene, fikk afghanske jenter i videregående skole tidligere i desember ta eksamen, ifølge nyhetsbyrået Ap.

Fordømmes

USA og Storbritannia er blant flere land som fordømmer tirsdagens beslutning, som kommer samtidig som FNs sikkerhetsråd er samlet for å diskutere nettopp Afghanistan.

– Taliban kan ikke forvente å bli et legitimt medlem av det internasjonale samfunnet før de respekterer alle afghaneres rettigheter, og da særlig jenter og kvinners menneskerettigheter og grunnleggende frihet, sier USAs viseambassadør til FN, Robert Wood, ifølge Reuters.

Også norske myndigheter er kritiske til Taliban-forbudet mot kvinner i utdanning:

– Hvis dette er sant, er det en ytterligere forverring av menneskerettighetskrisen i Afghanistan. Og vi ser nok en gang at det rammer spesielt kvinner og jenter. Det er også dårlig for økonomien. God utvikling er umulig hvis halve befolkningen holdes utenfor, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) til VG.