Aserbajdsjan bomber utbryterrepublikken Nagorno-Karabakh: – Nå er det krig

NAGORNO-KARABAKH/OSLO (Aftenposten): Flere er drept etter at Aserbajdsjan gikk til angrep mot Nagorno-Karabakh. Aserbajdsjanske myndigheter sier de ikke vil gi seg før utbryterrepublikken er avvæpnet.

Røyken fra artilleri stiger opp like utenfor hovedstaden i Nagorno-Karabakh tirsdag 19. september.

Røyksøyler steg ved 11.00-tiden norsk tid opp utenfor Stepanakert og markerte hvor artillerigranater hadde slått ned. Hovedstaden i Nagorno-Karabakh og flere andre byer i utbryterrepublikken var med ett under intens beskytning.

Dermed har en av Europas mest langvarige konflikter igjen blusset opp. En konflikt som har krevd tusenvis av ofre siden Sovjetunionen ble oppløst for 32 år siden.

Nagorno-Karabakh er et omstridt landområde på størrelse med gamle Østfold fylke. Det er internasjonalt anerkjent som en del av Aserbajdsjan, men befolkningen er hovedsakelig etniske armenere.

(Artikkelen fortsetter under kartet)

Tirsdag formiddag startet Aserbajdsjan det de har døpt en «antiterroroperasjon» i Nagorno-Karabakh. Armenias statsminister Nikol Pashinyan hevder at Aserbajdsjan prøver å få kontroll over de befolkede områdene i utbryterrepublikken.

25 er blitt drept, inkludert to sivile, ifølge armenske separatister.

Aserbajdsjanske myndigheter uttaler tirsdag ettermiddag at de er villige til å gå i samtale med etniske armenere. Men de krever blant annet avvæpning av de armenske styrkene i Nagorno-Karabakh.

– Hvis ikke vil antiterroroperasjonene fortsette til slutten, sier landets myndigheter ifølge Aserbajdsjans offisielle nyhetsbyrå.

Beskutt med artilleri

Aserbajdsjan beskyter hele frontlinjen rundt enklaven med raketter og artillerigranater, opplyste representanter for de etnisk armenske myndighetene i Nagorno-Karabakh til Reuters.

– De bomber Stepanakert med artilleri fra alle fire kanter. De bomber også flere landsbyer, sa Aftenpostens frilansfotograf Hayk Harutyunyan like etter at bombingen begynte. Han er i Nagorno-Karabakhs største by og har sett droner fly over byen.

– De har startet militære aksjoner mot oss, og nå er det krig.

Cirka 15.30 meldte de armenske separatistenes væpnede styrker at «intensiteten i skytingen ved fronten er blitt betydelig redusert».

Hører drønn fra eksplosjoner

Harutyunyan tok opp videobilder fra byen der man kan høre en flyalarm, en drone i luften og drønnene fra eksplosjoner.

Aserbajdsjanske myndigheter hevdet tirsdag at angrepet kun var rettet mot militære mål, men flere sivile skal altså ha blitt skadet eller drept.

– Alle her løper i dekning. Jeg ser mange utrykningskjøretøyer, fortalte Harutyunyan.

Sivile i Nagorno-Karabakh er i en tekstmelding fra Aserbajdsjan blitt oppfordret til å holde seg borte fra militære anlegg. I meldingen heter det at sivile kan evakuere gjennom Lachin-korridoren til Armenia.

Ifølge nyhetsbyrået Ria evakuerte russiske fredsbevarende styrker 469 sivile fra de farligste områdene i Nagorno-Karabakh.

De armenske separatistenes ledere foreslo tirsdag ettermiddag en våpenhvile og samtaler med Baku, melder Reuters.

Hvorfor skjer dette nå?

En «antiterroroperasjon» er innledet i Nagorno-Karabakh, skrev Forsvarsdepartementet i Aserbajdsjan på sine nettsider tirsdag formiddag. Mye tyder på at en militæraksjon i stor skala dermed var i gang.

Ifølge departementet ble ledelsen for de russiske fredsbevarende styrkene og det tyrkisk-russiske overvåkingssenteret informert om aksjonen.

Operasjonen er satt i gang for å stanse «provokasjoner i stor skala», hevder myndighetene i Baku.

– Stillinger både langs fronten og dype artilleripunkter tilhørende enheter fra Armenias væpnede styrker, i tillegg til kampenheter og militære installasjoner, blir satt ut av spill av presisjonsvåpen, heter det i en uttalelse fra departementet.

Folk løper i dekning i Stepanakert.

Aserbajdsjanere drept av miner

Tirsdagens militæraksjon skjer etter at flere aserbajdsjanere ble drept av landminer på aserbajdsjansk territorium. Fire ansatte i innenriksdepartementet skal ha blitt drept da lastebilen de satt i kjørte på en mine.

Aserbajdsjan anklager «ulovlige væpnede armenske grupper» for å ha lagt ut landminene.

Aserbajdsjan erobret i 2020 tilbake landområder rundt Nagorno-Karabakh som Armenia da hadde okkupert i 27 år. Armenerne kan ha lagt ut opptil 1 million miner i disse områdene. Det vil ta Aserbajdsjan flere år å få ryddet bort alle minene.

Armenias statsminister Nikol Pashinyan sa tirsdag at Armenia ikke deltar i de militære handlingene og at de ikke har noen militære styrker i Nagorno-Karabakh.

Hva er bakgrunnen for konflikten?

Verdenssamfunnet anerkjenner Nagorno-Karabakh som en del av Aserbajdsjan, men enklaven og omkringliggende områder har vært kontrollert av armenske separatister siden Sovjetunionens oppløsning. Omtrent alle som bor der er armenere.

Regjeringen i Aserbajdsjan hevdet tidligere i september at aserbajdsjanske soldater var blitt beskutt av armenske soldater i et grenseområde.

Bombingen skjer dagen etter at det for første gang på flere måneder ble kjørt inn nødhjelp til Nagorno-Karabakh. Lachin-korridoren mellom Armenia og Nagorno-Karabakh ble stengt i desember. Siden den tid har befolkningen vært utsatt for en blokade. Mat og medisiner har vært vanskelig å få tak i.

Lastebiler fra Røde Kors fikk mandag slippe inn i utbryterenklaven etter en avtale mellom de armenske separatistene og Aserbajdsjan.