Mobilen er den nye lommeboken

2015 kan bli året der mobilbetaling tar av for alvor. Sol Weinreich (29) bruker allerede telefonen når han skal betale for kaffe eller dagligvarer i New York.

Sol Weinreich må alltid ha den nyeste telefonen. Siden oktober har han brukt mobilen hyppig som betalingsmiddel. Her betaler med et fingeravtrykk i en butikk på nedre Manhattan.
  • Kristoffer Rønneberg

I bunnen av saken kan du se hvor lett det er å klare seg i den amerikanske storbyen ved bare å betale med mobilen din.

- Lommeboken er lett å glemme igjen hjemme. Men mobilen? Den har jeg alltid med meg, sier Weinreich.

29-åringen er en av dem som alltid må ha den siste mobiltelefonen. Da den nye Iphone-telefonen kom i fjor høst, sto han opp midt på natten for å legge inn en forhåndsbestilling.

- Det er vel ikke helt sunt. Men jeg synes det er moro å prøve ut de nye produktene, sier Weinreich, som sluttet som forlegger for ett år siden for å utvikle mobilapplikasjonen Minr, en tjeneste som skal gjøre det lettere for brukere å tilpasse hvilke nyheter de får servert.

Da det i oktober ble mulig å bruke telefonen som betalingsmiddel gjennom tjenesten Apple Pay, prøvde Weinreich ut den nye løsningen allerede den første dagen.

- Det var akkurat så enkelt som jeg hadde håpet. Snart kommer vi til å kunne betale for det meste med mobilen, spår han.

Apple Pay benytter seg av teknologi som allerede eksisterer i svært mange betalingsterminaler i USA. De nye Iphonene er utstyrt med trådløsteknologi som gjør at de kan kommunisere med disse terminalene. Brukeren holder telefonen i nærheten av terminalen, og kjøpesummen dukker opp på skjermen slik at brukeren kan bekrefte kjøpet.

Flere andre selskaper har begynt å bruke nettbetaling i ulike former. Kaffekjeden Starbucks har utviklet en løsning der man bruker selskapets mobilapplikasjon for å betale i kassen. I appen får man en egen strekkode. Har man fylt på penger til sin egen brukskonto, kan man skanne inn denne strekkoden i stedet for å betale direkte.

- Det er en smart løsning. Appen erstatter både bankkortet og kaffekortet, sier Weinreich mens han nipper til en latte på en filial av nevnte kaffekjede.

LES OGSÅ:

Les også

Derfor vil bankbransjen bli snudd på hodet

Få, men begeistrede brukere

29-åringen tar oss med ut i vinterkulden i nedre Manhattan, der han har sin kontorplass. Over oss tårner den nye World Trade Center-skyskraperen. Weinreich er forkjølet og trenger ansiktsservietter. På nærmeste apotek viser han frem hvor enkelt det er blitt å betale med mobilen.

- Jeg holder telefonen her, taster inn PIN-koden, og så er vi ferdige, sier han.

Sol Weinreich må alltid ha den nyeste telefonen. Siden oktober har han brukt mobilen hyppig som betalingsmiddel. På Starbucks-kafeene i USA er mobilbetaling innført forlengst.

Foreløpig er han blant de få som er så entusiastiske for den nye betalingsformen. Selv om Apple Pay er mulig å bruke på flere av de store restaurant— og butikkjedene i USA, velger folk flest fortsatt å betale med kort eller sedlene i lommeboken.Apple Pay er kun tilgjengelig på den siste generasjonen av Iphone, og andre telefonprodusenter har ennå ikke lansert tilsvarende betalingsformer i like stor skala.

Og mange nøler med å bruke den nye teknologien. Nettstedet InfoScout sjekket i desember kjøpsvanene til 170.000 forbrukere i USA og fant ut at kun 9,1 prosent av folk med den siste generasjonen Iphone har tatt i bruk Apple Pay.

Den samme undersøkelsen viste at 73 prosent av dem som faktisk hadde brukt Apple Pay, mente at det var en bedre betalingsform enn å bruke bankkort.

Betal med mobilen på restaurant

Det kan vitne om at mobilbetaling er noe som kan bli langt større i 2015 enn det hittil har vært. Stadig nye butikker aksepterer betalingsformen. Bank of America meldte nylig at 800.000 av deres kunder allerede er registrert i Apple Pay-systemet.

- Vi tror dette vil ta av i år, sier Mark Egerman, en av grunnleggerne av mobilbetalingsappen Cover. Appen gjør det mulig å betale på over 200 restauranter uten å bruke bankkort. Man registrerer i stedet kortet i appen og bruker denne for å betale restaurantregningen med. Dermed slipper man å sende kortet fra seg, noe som er den vanlige måten å betale på når man er på restaurant i USA.

- I dag er det rundt 25.000 mennesker som bruker Cover. De fleste restaurantene i nettverket ligger i New York og San Francisco. Innen utgangen av året skal vi være i 15 amerikanske byer, tror Egerman.

Han er veldig glad for at Apple nå satser stort på mobilbetaling.

- Foreløpig kan man ikke bruke Apple Pay på restauranter, så vi konkurrerer ikke. Jo mer de får folk til å venne seg til ideen om mobilbetaling, jo bedre er det for oss andre som også satser på dette området, sier Egerman.

LES OGSÅ:

Les også

- Kommer fingeravtrykket ditt på avveie har du et stort problem

En ettermiddag i New York uten bankkort

Hvor lett er det å klare seg i den amerikanske storbyen kun ved å bruke mobilen som betalingsmiddel? Veldig lett, skulle det vise seg.

Cover. Vi begynner med lunsj ved Union Square på Manhattan. Restaurant-appen Cover har brukt mye tid og krefter på å få med seg noen av byens beste og mest innovative restauranter til å akseptere denne betalingsformen, og jeg møter en kilde til et enkelt måltid på den italiensk-japanske spiseplassen All'Onda. Jeg sier fra til servitøren idet vi bestiller at jeg ønsker å betale med Cover. Idet jeg forlater restauranten, får jeg kvitteringen for måltidet som en e-post.

Uber. For å komme fra restauranten til nedre Manhattan, der jeg skal treffe Sol Weinreich, velger jeg å bestille en bil gjennom Uber. Jeg har dårlig tid og T-banen er ikke velegnet for akkurat den ruten jeg skal ta. Jeg bestiller og betaler med mobilen. Kvitteringen får jeg som en e-post.

Starbucks. Weinreich treffer jeg på en av byens utallige Starbucks-kafeer. Jeg betaler for hans og min kaffe ved å bruke Starbucks-appen, som jeg akkurat har installert og fylt opp med ti dollar via betalingstjenesten PayPal. I appen ser jeg hvor mye penger som er igjen på Starbucks-kontoen min etter at jeg har kjøpt kaffen.

Apple Pay. Etter at Weinreich har vist meg hvordan han bruker mobilen som betalingsform, går jeg innom en Whole Foods-matbutikk og kjøper meg en smoothie. Jeg betaler med Apple Pay, der jeg har lagt inn bankkortet mitt allerede slik at jeg kun trenger å bekrefte betalingen med et fingeravtrykk på telefonen. I bank-appen min ser jeg at betalingen registreres umiddelbart.

Seamless. J eg tar T-banen til Brooklyn og jobber litt på kontoret der. Til middag bestiller vi, litt for eksperimentets skyld, mat via appen Seamless, som henter og kjører ut måltider fra de fleste restaurantene i området. Betalingen skjer i appen, jeg trenger ikke gjøre noe annet enn å si "tusen takk" når thaimaten leveres på døren en halvtime senere.

----- Aftenposten retter: I en tidligere utgave av denne artikkelen ble Sol Weinreich omtalt som Sol Weinstein.