Høyresiden går mot brakseier i Italia

Når nesten alle stemmene er talt opp, ligger høyrekoalisjonen i Italia an til å lande på rundt 44 prosent av stemmene.

Høyrekoalisjonen ledet av Giorgia Meloni ser ut til å ha vunnet valget med stor margin. Her viser hun en plakat med teksten «Takk, Italia» på partikontoret til Italias brødre søndag kveld.

Høyrepopulisten Giorgia Meloni, som er partileder i Italias brødre, ser dermed ut til å bli landets neste statsminister.

Ytre høyre-koalisjonen består i tillegg av partiene Ligaen og Fremad Italia. Italias brødre får rundt 26 prosent av stemmene blir det største partiet i årets valg.

– Italienere har kommet med et klart budskap om at de ønsker en høyreregjering ledet av Italias brødre, sa Meloni natt til mandag.

Hun lover videre at regjeringen skal jobbe for «alle italienere».

Ligaen og Fremad Italia ligger an til å få henholdsvis 9 prosent og 8 prosent. Samlet gir det koalisjonen rundt 44 prosent og flertall i begge kamre i nasjonalforsamlingen.

Meloni kan dermed bli Italias første kvinnelige statsminister noensinne. Samtidig blir hun den første italienske statslederen fra ytre høyre siden diktatoren Benito Mussolini styrte landet fra 1922 til 1943.

Sosialdemokratene erkjenner nederlag

Sosialdemokratiske PD, som ledes av tidligere statsminister Enrico Letta, ligger sammen med sine tre samarbeidspartier an til å få rundt 26 prosent av stemmene.

Partiet var tidlig ute med å erkjenne nederlag søndag kveld.

– Det er en trist kveld for landet, sa Debora Serracchiani fra PD i partiets første kommentarer til valgresultatet, skriver Reuters.

Sosialdemokratene PDs Debora Serracchiani erkjente valgnederlaget natt til mandag.

– Høyrefløyen har flertall i parlamentet, men ikke i landet, la hun til.

Femstjernersbevegelsen, som ikke er med i noen koalisjon, ligger an til å få rundt 15 prosent.

Kontroversielle uttalelser

Meloni har alliert seg med ytre høyre-partiet Ligaen og partileder Matteo Salvini, som i likhet med Meloni vil slå hardt ned på ulovlig innvandring. Hun har også slått seg sammen med partiet til tidligere statsminister Silvio Berlusconi, Fremad Italia.

Meloni har kommet med en rekke kontroversielle uttalelser i valgkampen, blant annet i en tale til støtte for det spanske ytre høyre-partiet Vox.

– De kommer til å si at vi er farlige, ekstremister, rasister, fascister, fornektere og homofober, tordnet Meloni, med referanse til holocaust-fornektere.

Hun avsluttet med slagordene «Ja til naturlige familier! Nei til LHBT-lobbyen! Ja til seksuell identitet! Nei til kjønnsideologi!». I ettertid har Meloni beklaget tonen hun brukte, men ikke budskapet.

Valgnatten fikk Meloni gratulasjoner fra politikere fra andre partier på ytre høyre i Europa: Alternativ for Tyskland, franske Nasjonal samling og polske Lov og rettferdighet.

Giorgia Meloni ser ut til å bli Italias neste statsminister. I så fall blir hun den første italienske statslederen fra ytre høyre siden diktatoren Benito Mussolini styrte landet fra 1922 til 1943. Hun avga sin stemme søndag.

Viktige saker

Valgkampen var preget av Russlands krig i Ukraina og energikrisen.

Disse sakene har delvis splittet høyresiden. Meloni har uttrykt støtte til Ukraina og er imot at Italia skal låne penger for å hjelpe folk med strømregningen. Ligaen-leder Matteo Salvini har inntatt en mer prorussisk holdning, stilt spørsmål ved sanksjonene mot Russland og bedt om mer hjelp til kriserammede italienere.

Høyrepartiene har i tillegg vektlagt migrasjon, skattekutt og styrking av økonomien. Sentrum-venstre har fremmet sosial rettferdighet, klima og internasjonalt samarbeid.

Rekordlav valgdeltagelse

Offisielle resultater ventes ikke før mandag, men det var søndag kveld klart at valgdeltagelsen var rekordlav.

Det ble meldt om køer utenfor en del valglokaler søndag, blant annet i hovedstaden Roma, men da valglokalene stengte, hadde kun 64,7 prosent av de stemmeberettige avlagt stemme.

Det er en ny bunnotering. Den forrige kom i 2018, da 73,7 prosent av de stemmeberettige stemte.