Hvem overtar etter Benedikt?

Pave Benedikt XVI (78) har knapt begynt i den nye jobben, men veddemålene om hans etterfølger er allerede i gang.

Det er det irske bookingselskapet Paddy Power som er usedvanlig tidlig ute. Vatikanet ga uttrykk for sterk misnøye da det samme selskapet opererte med veddemål i forkant av pavevalget denne uken.

Paddy Power ble selv eskortert bort av sikkerhetsvakter etter at han drev markedsføring for sine veddemål på Petersplassen. Firmaet mottok likevel rundt 2,5 millioner kroner i innsats før valget.

Nå er selskapet i gang igjen, melder BBC.

Suksess

— Muligheten til å vedde på utfallet av pavevalget slo godt an. Dette var den største ikkesportslige begivenheten på bookmakerfronten noensinne, sier Paddy Power.

— Vi har fått mange henvendelser, og det ser ut til at folk er klare for en ny runde, sier han.

På grunn av sin høye alder regner mange Benedikt XVI som en overgangspave. Flere av kardinalene som ble regnet som sannsynlige arvtakere etter pave Johannes Paul II er også med i tetsjiktet denne gangen.

Tror på italiener

Den afrikanske kardinalen Francis Arinze, som var Paddy Powers favoritt i forrige runde, ligger nå på femteplass. Latinamerikanske Oscar Maradiaga er nummer tre på listen. Erkebiskopen av Milano, Dionogi Tettamanzi, er på sjetteplass.

Men den neste paven blir mest sannsynlig kardinal Angelo Scola fra Venezia, tror Paddy Power. Scola er i dag 64 år gammel.

Bookingbyrået opererer imidlertid ikke med veddemål om når det neste konklavet vil foregå.

— Nei, det ville være dårlig smak, sier Paddy Power.