Verden

Italia stenger storbyer og setter millioner i karantene for å bremse koronaviruset

15 millioner mennesker i Milano, Venezia og andre områder i Nord-Italia er søndag satt i karantene i en måned for å stanse spredningen av koronaviruset. – Hjelper ikke, mener WHO-ekspert.

I de vanligvis så tettpakkede gatene i Roma var det få mennesker denne helgen. Nå skjerper italienske myndighetene karantenen ytterligere.
  • NTB-AFP-DPA

Statsminister Giuseppe Conte kunngjorde natt til søndag dekretet om det drastiske tiltaket og varslet at avsperringen skulle tre i kraft i løpet av få timer og vare til 3. april.

Tiltaket er det strengeste i verden siden Kina sperret av hele Hubei-provinsen med storbyen Wuhan for å stanse spredningen av viruset. En firedel av Italias befolkning blir berørt.

– Går det faktisk an å gjennomføre dette i Italia? Skal de ha veisperringer overalt og politi og soldater ute? Det kan fungere i et diktatur som Kina, men jeg lurer på hvordan det går i et demokrati som Italia, sier Sveriges tidligere statsepidemiolog Johan Giesecke.

Han er nå rådgiver for Verdens helseorganisasjon (WHO) og tror ikke at Italias beslutning om å sette hver fjerde innbygger i karantene vil stanse spredning av koronaviruset.

Piazza Bra i Verona er så godt som folketom som følge av virusutbruddet.

Ifølge avisa Corriere della Sera blir all bevegelse inn og ut av Lombardia og 14 provinser i Nord-Italia, inkludert millionbyen Milano, strengt regulert i nesten en måned framover, og de som trosser restriksjonene, kan bli bøtelagt og fengslet i opp til tre måneder.

Det blir bare om man har en svært god grunn, at man vil få lov å reise inn eller ut av de avsperrede områdene. Folk vil få lov å vende hjem fra andre regioner.

Conte sa at tillatelse til å forflytte seg blir gitt basert på bestemte kriterier, blant dem presserende næringslivsgrunner, familiegrunner eller helsegrunner som ikke kan utsettes. Folk oppfordres til å holde seg mest mulig hjemme.

Vil fortsette

– Den kommer ikke til å stanse. Dels fordi man kan bryte karantenen, enten med tillatelse eller på små veier som ikke voktes. Dels fordi det fins tilstrekkelig mange smittetilfeller utenfor disse regionene til at spredningen uansett vil fortsette, sier Giesecke.

Han tror karantenen kan bidra til å bremse spredningen og dermed minske presset på det italienske helsevesenet. Det er positivt, men andre land kommer trolig til å oppleve lignende utbrudd som det Italia har gjort, mener Giesecke.

– Det kan komme hvor som helst. Det som skjer i Italia, kan skje andre steder også, sier han.

WHO har til nå ikke klassifisert virusutbruddet som en pandemi, en beslutning Giesecke er uenig i.

– En sykdom som fins i halvparten av verdens land, er definisjonen på en pandemi, sier han.

  • Følg Aftenpostens direktestudio om koronaviruset.

Også Venezia

En gondolier sjekker mobiltelefonen mens han venter på kunder i Venezia. Nå blir byen stengt for turister.

Vedtaket om karantene omfatter blant annet også byene Venezia og Padova i Veneto og Parma og Rimini i Emilia-Romagna. Det betyr at Venezia blir stengt for turister, noe som vil ramme byen hardt økonomisk.

Italia, og spesielt Lombardia, er hardt rammet av koronaepidemien. Hittil er det registrert nesten 6.000 smittede, mens 233 mennesker har dødd av viruset. Det er en økning på 1.200 smittede og 36 døde fra fredag til lørdag.

Selv om Nord-Italia er hardest rammet, har viruset nå spredt seg til alle landets 22 regioner. De første dødsfallene er registrert i Sør-Italia.

Markusplassen i Venezia, der det vanligvis syder av turister, er folketom.

Drastiske tiltak

Blant drastiske tiltak som foreslås, er stengning av alle museer, treningsstudioer, svømmehaller, bingohaller, kinoer, teatre, nattklubber og dansesteder. Også skisportsteder blir lukket.

Restauranter og barer skal få holde åpent, forutsatt at de sørger for at gjestene holder en avstand på en meter fra hverandre. Klarer de ikke det, blir de stengt.

Allerede er alle skoler og universiteter i hele Italia stengt inntil videre.

Folketomme gater

Vanligvis er det kø og trengsel for å besøke Colosseum i Roma. Ikke nå.

Den raskt eskalerende epidemien har ført til halvtomme jernbanestasjoner over hele Italia, og nesten folketomme gater også i Roma. Mange av Romas utekafeer var lørdag kveld enten stengt eller nesten uten gjester.

Myndighetene er først og fremst bekymret for om helsesektoren klarer trykket, og om det er nok sykehussenger i Nord-Italia. Flere sykehus tar nå bare inn pasienter som er syke av koronaviruset.

All ferie i helsesektoren er inndratt, og myndighetene ber pensjonerte leger og sykepleiere melde seg til tjeneste.

Rammer økonomien

En kvinne med munnbind på en T-bane i Milano. Millionbyen blir nå satt i karantene, og ingen får reise inn eller ut av byen uten god grunn.

Allerede før viruset kom til Italia, hadde landet en av regionens svakeste økonomier, med negativ vekst i siste kvartal i fjor. Nå ventes det at landet raskt ender i resesjon på grunn av epidemien.

Et hardt slag blir at turister uteblir og ikke kommer for å kjøpe de mest kjente italienske produktene, fra mote til mat og design. Mange utenlandske flyselskaper har allerede innstilt sine flygninger til Milano og Venezia.

Turistmyndighetene regner med at det blir 32 millioner færre turister i år enn i fjor, og at tapet kan komme opp i 7,4 milliarder euro bare i annet kvartal.

Les mer om

  1. Italia
  2. Venezia
  3. Milano
  4. Roma